17.11.11

Λ. Παπαδήμος: Μην καλλιεργείτε μεγάλες προσδοκίες

Στη δευτερολογία του, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος τόνισε ότι η κυβέρνηση "θα αναλάβει τιτάνιο έργο, που απαιτεί μεγάλη ψυχραιμία", θα δώσει μάχη για τη σωτηρία της χώρας που «περνά μέσα από τον δρόμο της κοινής προσπάθειας». Υπογράμμισε ότι "η κρίση χρέους αγγίζει τον ευρωπαϊκό σκληρό πυρήνα", εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα υιοθετήσουν μέτρα και ένα θεσμικό πλαίσιο για να διασφαλιστεί το ευρώ και η φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος», τονίζοντας πάντως ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν».

«Το έργο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση συνεργασίας είναι δυσανάλογα μεγάλο με το εύρος της παραμονής της και γι' αυτό δεν πρέπει να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες», προσέθεσε ο κ. Παπαδήμος. Επισήμανε ότι "το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν λειτούργησε ικανοποιητικά και δεν κατάφερε να αποτρέψει τη δημοσιονομική εκτροπή», συμπληρώνοντας ότι και από την πλευρά της Ελλάδας ο δανεισμός δεν χρησιμοποιήθηκε για αναπτυξιακούς σκοπούς, αλλά για την εξυπηρέτηση καταναλωτικών δαπανών του κράτους και του ιδιωτικού τομέα. Μίλησε για δίκαιο επιμερισμό των βαρών του ελληνικού λαού.

Αναφερόμενος στις συνέπειες από το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη υποστήριξε ότι "θα οδηγήσει σε μία αύξηση του πληθωρισμού, θα καταστήσει δυσχερέστερη την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορεί να αποκτηθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές από όσους έχουν κεφάλαια σε ευρώ ή άλλα σκληρά νομίσματα".

Σχετικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις που έχει ζητήσει το Eurogroup, τόνισε ότι για τους διεθνείς οργανισμούς και ευρωπαϊκούς λαούς προκειμένου να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη χώρα μας και τους εταίρους μας που δεσμεύονται σε μία πολυετή δανειακή στήριξη της χώρας μας, «δεν αρκεί η δέσμευση της κυβέρνησης, ζητείται η ρητή δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων ότι συμφωνούν» υπενθυμίζοντας ότι η θητεία και το έργο αυτής της κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένα και περιορισμένα και αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου της 26ης Οκτωβρίου, αμέσως μετά την οποία θα γίνουν εκλογές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου