16.11.11

Ο πρεσβύτερος της Ευρώπης έγινε 111 ...

Ο γηραιότερος άνδρας της Ευρώπης, ο Βέλγος Γιαν Γκούσενερτς, γιόρτασε την Κυριακή τα εκατοστά ενδέκατα γενέθλιά του, αποκαλύπτοντας το μυστικό της μακροζωίας του: κοιμάται νωρίς το βράδυ και τρώει γλυκίσματα, όπως γράφει η εφημερίδα Gazet Van Antwerpen.
Πρώην εργάτης σε αγροκτήματα από την Αμβέρσα στο βόρειο Βέλγιο, ο Γιαν γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1900 και δε θέλει πλέον να δίνει συνεντεύξεις. «Τα είπα όλα την τελευταία φορά», στα 110α γενέθλιά του, εξηγεί η φλαμανδική εφημερίδα.
Ο Γκούσενερτς ανήκει στην πολύ μικρή λέσχη των «υπεραιωνόβιων», συγκεκριμένα των άνω των 110 ετών, η οποία έχει 82 μέλη, εκ των οποίων τα 77 είναι γυναίκες. Ο υπερήλικας Γιαν στεναχωριέται που δεν ακούει πολύ καλά και τονίζει ότι η μακροζωία του οφείλεται στο γεγονός ότι «εργάστηκε σκληρά σε όλη τη ζωή του» -ή, έτσι πιστεύει, τέλος πάντων.
«Εκτός από αυτό, κοιμάμαι νωρίς και βάζω πολύ σιρόπι Λιέγης στην τάρτα μου», εξηγεί, αναφερόμενος σε μια σπεσιαλιτέ του Βελγίου, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια τάρτα με χυμό από αχλάδια και μήλα.
Ο Γιαν είναι, επίσης, ο τρίτος γηραιότερος άνδρας του πλανήτη, μετά τον Ιάπωνα Τζιροέμον Κιμούρα 114 ετών, και τον Τζέιμς Σίσμετ από τα νησιά Μπαρμπάντος, 111 ετών. Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η Αμερικανίδα Μπέσι Κούπερ, ηλικίας 115 ετών, σύμφωνα με τη λίστα των «υπεραιωνόβιων» του πλανήτη, που έχει αναρτήσει η αμερικανική ιστοσελίδα http://www.grg.org/.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου