8.11.11

Ελληνικές... διαστάσεις έλαβε η πολιτική κρίση στην Ιταλία !!

ΤA βήματα της... Ελλάδας ακολουθεί σχεδόν πιστά η Ιταλία, με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να διαψεύδει ότι προτίθεται να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι θα κατορθώσει στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία της ιταλικής βουλής να «περάσει» τον προϋπολογισμό. Σε αντίθετη, πάντως, περίπτωση –κάτι το οποίο σχεδόν το σύνολο του ιταλικού Τύπου θεωρεί σίγουρο– η τύχη της Ιταλίας περνά στα χέρια του προέδρου της Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος –εκ του Συντάγματος της χώρας– καλείται είτε να ζητήσει από τον κ. Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί είτε να τον αναγκάσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.
Η άρνηση του κ. Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί ήταν αρκετή ώστε να οδηγήσει σε νέο υψηλό 14 ετών την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου που έφθασε στο 6,67% και να διευρύνει ακόμη περισσότερο το spread με το αντίστοιχο γερμανικό. Υπενθυμίζεται ότι οι οικονομολόγοι θεωρούν πως εάν το επιτόκιο του ιταλικού ομολόγου φθάσει στο 7%, τότε το χρέος της χώρας καθίσταται μη βιώσιμο, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει την Ιταλία στον μηχανισμό στήριξης της Ενωσης.
Παράλληλα άσκησε ήπιες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και στο ευρώ, οι οποίες βίωσαν συνεδριάσεις έντονων διακυμάνσεων. Οταν πίστεψαν ότι ο κ. Μπερλουσκόνι θα αποχωρήσει «είδαν» τα κέρδη τους να ενισχύονται κοντά στο 2%, για να τερματίσουν, όμως, τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες που κυμάνθηκαν από 0,25% έως και 0,7%, μετά την άρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού. Ανάλογη πορεία ακολούθησαν τόσο το spread όσο και το επιτόκιο του ιταλικού ομολόγου, τα οποία υποχώρησαν μετά από δηλώσεις δύο δημοσιογράφων στενά συνδεδεμένων με τον κ. Μπερλουσκόνι –των Τζουλιάνο Φεράρα της «Foglio» και Φράνκο Μπέκις της «Libero»– ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε χθες την παραίτησή του. Ο κ. Μπερλουσκόνι αποφάσισε να τους απαντήσει μέσω... Facebook, δηλώνοντας ότι «οι φήμες για επικείμενη παραίτησή μου είναι αβάσιμες».
Αφού, μάλιστα, διέψευσε και τις όποιες ελπίδες για παραίτηση, πέρασε στην αντεπίθεση, δηλώνοντας ότι «είμαι πραγματικά περίεργος και θέλω να κοιτάξω κατάματα αυτούς που θα με προδώσουν στην ψηφοφορία της Τρίτης». Εν συνεχεία ο Μπερλουσκόνι δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη «Libero»: «Την Τρίτη ψηφίζεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή, μετά ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για την επιστολή που παρουσιάστηκε στην Ε.Ε. και την ΕΚΤ. Θέλω να δω κατάματα ποιος θα επιχειρήσει να με προδώσει».
Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν υπογράμμιζε ότι «είναι ουσιώδες η ιταλική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στον δημοσιονομικό τομέα και να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου