8.2.12

Ερώτηση Νάντιας για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωση​ς στο κρασί !!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς α) τον Υπουργό Οικονομικών
β) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Η επιβολή ‘ειδικού φόρου κατανάλωσης’ στο κρασί θα έχει τραγικές συνέπειες στον κλάδο και την εθνική οικονομία»
Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας με τα ντόπια προϊόντα να απαξιώνονται μέρα με τη μέρα, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, είναι εν πολλοίς γνωστά και έχουν οξυνθεί από το κλίμα παρατεταμένης αβεβαιότητας για το μέλλον των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Για νέο πλήγμα στον αγροτικό τομέα, ωστόσο, κάνουν λόγο οι Ενώσεις οινοπαραγωγών ανά την επικράτεια, αν επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί. Το κρασί είναι αυτούσιο τοπικό γεωργικό προϊόν και επομένως βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια του «ειδικού φόρου κατανάλωσης», γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την πρακτική άλλων χωρών καθώς σε καμία οινοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει τέτοιος φόρος, εκτός από τα βόρεια ευρωπαϊκά κράτη που δεν παράγουν κρασί. Ο οίνος, αν και μεταποιημένο προϊόν, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία θεωρείται αυτούσιο αγροτικό προϊόν και η παραγωγή του συνδέεται με 200.000 οικογένειες αμπελουργών, οι οποίες μεταποιούν τα σταφύλια τους στα ελληνικά οινοποιεία.
Τα δεδομένα στο χώρο της οινοποιίας δείχνουν με σαφήνεια ότι αυτός ο τομέας παραγωγής δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες του, γεγονός που επιτείνεται από την αύξηση της φορολογίας και την εντεινόμενη ύφεση στην αγορά. Ήδη στο φάσμα του πρωτογενούς τομέα και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όχι μόνο παρατηρείται το φαινόμενο της συρρίκνωσης του αμπελουργικού εισοδήματος λόγω της κατάρρευσης των τιμών σταφυλιών τα τελευταία χρόνια, αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας πολλοί αμπελουργοί δεν έχουν εισπράξει το αντίτιμο της σοδειάς δυο και τριών ετών. Επιπλέον, το ελληνικό κρασί, μέσα στην τελευταία δεκαετία, έχει ενταχθεί στο νέο καθεστώς φορολόγησης από 8% ΦΠΑ σε 23%, ενώ οποιαδήποτε σκέψη για επιπλέον οικονομική του επιβάρυνση θα έκανε το κρασί απαγορευτικό για τον Έλληνα καταναλωτή και θα ενίσχυε την ανεξέλεγκτη παραοικονομία που εμποδίζει τα ελληνικά οινοποιεία να δυναμώσουν και να κερδίσουν τις ξένες αγορές. Η επιβολή Ε.Φ.Κ. θα εντείνει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό εντός του κλάδου, από τους οίνους που πωλούνται χωρίς επισήμανση και παραστατικά, αφού στους οίνους αυτούς ουδέποτε θα επιβληθεί Ε.Φ.Κ. Ταυτόχρονα, θα αυξηθεί ο κίνδυνος να οδηγηθεί σε κατάρρευση η ελληνική αμπελουργία, πλήττοντας άμεσα την ελληνική περιφέρεια.
Αντί λοιπόν να ενισχυθεί η οινοποιία στην Ελλάδα, καθιστώντας τα ελληνικά κρασιά ανταγωνιστικά, η σχεδιαζόμενη επιπλέον φορολογία θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, με τις συνέπειες να τις δέχεται όχι μόνο ο κλάδος, αλλά και η ίδια η εθνική οικονομία. Η επιβολή Ε.Φ.Κ. θα επιβαρύνει τις οινοποιητικές επιχειρήσεις (συνεταιρισμοί και ιδιώτες) με υπερβάλλον διαχειριστικό κόστος, δημιουργώντας σε πολλές απ’ αυτές ακόμη και προβλήματα βιωσιμότητας, ένα πρόβλημα που θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό και στην Πελοπόννησο, σε μια περιοχή που τα κρασιά της φημίζονται για την ποιότητά τους. Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να επιβάλλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί; Εάν ναι, αναμένεται τα έσοδα που θα προκύψουν να είναι σημαντικότερα από τις αναμενόμενες απώλειες;
2. Σε ποιες κινήσεις προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση του οινοποιητικού κλάδου;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου