7.2.12

Mεσσηνίας: "Συμφέροντα τείνουν να μετατρέψουν τη Σύνοδο σε Δ.Σ. σωματείου"

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά στην ομιλία του κ. Χρυσοστόμου στο Διορθόδοξο Κέντρο πως "συλλογικού η ατομικού χαρακτήρα συμφέροντα αλλά κυρίως λανθασμένης αντίληψης λειτουργίας του, τείνουν να μετατρέψουν το ρόλο της Συνόδου σε Διοικητικό Συμβούλιο κάποιου Σωματείου η Ιδρύματος, το οποίο λύει τρέχοντα θέματα διοικητικής φύσεως η βουλευτήριο απόψεων και αντιλήψεων- ατόμων η συλλόγων-από τις αποφάσεις του οποίου ικανοποιούνται προσωπικές θέσεις, ιδιοτέλειες, σκοπιμότητες και αλλότριες επιδιώξεις".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε πως "η ελεύθερη διακίνηση, ιδιαίτερα στον ελλαδικό χώρο, διαφόρων αντιλήψεων και κυρίως επενδυτικών τάσεων, αποτελούν ακόμη μία πρόκληση στο χώρο της εκκλησιαστικής διακονίας, αφού η κρίση της σύγχρονης κοινωνίας δεν είναι μόνο ένα φαινόμενο πολύτροπο και ιδιόμορφο, το οποίο κατά το άμεσο παρελθόν υπέδειξε αμυδρά και τα κίνητρά του και τον πολυσύνθετο μηχανισμό του, αλλά κυρίως γιατί εξαπλώνεται και εξελίσσεται πλέον με δείκτες καρκινικούς μέσα στον παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό ιστό, όπου εκδηλώνει τον δυναμισμό του και συγχρόνως αναζητά συμμάχους".
Για τη σχέση Εκκλησίας - Πολιτείας υπογράμμισε πως υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, τόσο ως προς την ταυτότητα όσο και ως προς τους σκοπούς, η οποία όμως δεν λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την συνύπαρξή τους στο ίδιο κοινωνικό σύνολο, γι’ αυτό και "το ζήτημα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας είναι μία ουσιαστική και κρίσιμη εκδοχή του ευρύτερου ζητήματος των σχέσεων Κράτους και Κοινωνίας των πολιτών", η οποία αποτελεί και το υπόβαθρο ώστε μεταξύ της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των πολιτών να δημιουργείται μία ώσμωση πολιτιστική, όχι πάντοτε επιτυχής, αλλά και μία αντίδοση λειτουργίας των δομών από τη μία μορφή κοινωνίας στην άλλη. Είμαστε πλέον μπροστά σε μία ρήξη με το παρελθόν και στο άνοιγμα ενός νέου ιστορικού κύκλου" τόνισε.
Επισήμανε επίσης πως "οι ηθικές αρχές καθίστανται εντελώς ανίκανες να επηρεάσουν πλέον τους κανόνες της κοινωνικής ζωής, αφού αυτοί καθορίζονται αποφασιστικά από τους κανόνες του οικονομικού «παιχνιδιού». Κανένας θεσμός στην Εκκλησία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κανονικός και εκκλησιολογικός θεσμός εάν δεν συνδέεται απαραίτητα με τη βαθύτερη δογματική πίστη της Εκκλησίας".www.romfea.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου