30.8.13

ΚΟΡΩΝΗ-Προυσίαση βιβλίου για τον Γιάννη Καμπύση

«ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΥΣΗΣ: Η ΖΩΗ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»
Την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013 το Μανιατάκειον Ίδρυμα πραγματοποίησε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της φιλολόγου Παναγιώτας Α. Κωνσταντοπούλου με τίτλο «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΥΣΗΣ: Η ζωή, το έργο και η επιβίωση του έργου του στο διαδίκτυο» στην πλατεία Γιάννη Καμπύση, στην Κορώνη.
Ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η έκδοση εντάσσεται στις πολιτιστικές δράσεις του Ιδρύματος και τόνισε την αναγκαιότητα της σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό ως δημιουργικό όχημα ανάπτυξης της περιοχής. Τόνισε ότι η Κορώνη τα τελευταία χρόνια έχει μια πολιτιστική άνθηση, η οποία επιτυγχάνεται με τη σύμπραξη όλων των δημιουργικών πολιτιστικών φορέων της πόλης. Το επόμενο βήμα θα είναι η Κορώνη να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αποκτήσει αναπτυξιακή προοπτική. Αναφέρθηκε στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Ίδρυμα το 2009, με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και τη συνεργασία των Πρεσβειών της Ιταλίας και της Γαλλίας στην Ελλάδα με θέμα: «Ιστορική Μνήμη & Οικονομική Ανάπτυξη», τα Πρακτικά του οποίου αποτελούν πολύτιμο υλικό προς αξιοποίηση για όποιον ενδιαφέρεται να συμβάλει στην ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής.
Η αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος Πελαγία Λευτάκη στον σύντομο χαιρετισμό της συνεχάρη το Μανιατάκειον Ίδρυμα για την πρωτοβουλία της έκδοσης με τη ζωή και το έργο του Γιάννη Καμπύση, η οποία συμβάλει στην προώθηση της γνώσης της ιστορίας της περιοχής της Κορώνης, στη διάσωση της πολιτιστικής της κληρονομιάς και τη μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές.
Η διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου στη σύντομη ομιλία της ανέφερε ότι το ίδρυμα στήριξε και εξέδωσε την πτυχιακή έρευνα της Παναγιώτας Κωνσταντοπούλου για δύο λόγους: αφενός επειδή ενασχολήθηκε με έναν λογοτέχνη, παραγνωρισμένο μεν, αλλά που άφησε το χνάρι του στα Ελληνικά Γράμματα, αφετέρου διότι έχει την πεποίθηση ότι για να εξελιχθεί μια κοινωνία, χρειάζεται να κατευθύνεται από νέους με οράματα. Συνεπώς η νέα γενιά σηκώνει το λάβαρο της ελπίδας. Αναφέρθηκε συνοπτικά στην πολιτικο-οικονομική και ιδεολογική περίοδο που έζησε ο Καμπύσης, συνάγοντας συμπεράσματα για τις επιρροές στο έργο του.
Ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Γεώργιος Ανδρειωμένος στην εισήγησή του μίλησε για τη δημιουργική 8ετία του λογοτέχνη και επικεντρώθηκε στη λογοτεχνική, φιλολογική και λαογραφική αξία του έργου του Καμπύση. Η ομιλία του ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική και βοήθησε να γίνουν κατανοητές οι γλωσσικές και υφολογικές επιλογές του λογοτέχνη.
Την εισήγηση του κλινικού ψυχολόγου και συγγραφέα Δημητρίου Χρ. Μποσινάκη με τίτλο «Ψυχολογικές σημειώσεις στη ζωή και το έργο του Γιάννη Καμπύση» διάβασε η αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη. 
Η εισήγηση του κυρίου Μποσινάκη, σπουδή στην ψυχολογική διάσταση του έργου του Καμπύση, ήταν στοχευμένη στον ψυχισμό του ασθενικού συγγραφέα και έτσι κατέστη σαφές το πρωτοπόρο και ανανεωτικό του πνεύμα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο  λογοτέχνης και συγγραφέας Βασίλης Καμβύσης, γιός του ποιητή Νίκου Καμβύση και μέλος της οικογένειας των Καμπύσιδων, ο οποίος διάβασε δύο ανέκδοτα γράμματα του λογοτέχνη προς τον δάσκαλό του καθώς και ποίημα του Νίκου Καμβύση αφιερωμένο στη μνήμη του λογοτέχνη.
Τελευταία ομιλήτρια ήταν η συγγραφέας Παναγιώτα Α. Κωνσταντοπούλου, η οποία με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για την επιμέλεια και έκδοση της πτυχιακής της μελέτης, τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Γεώργιο Ανδρειωμένο που ήταν ο επιβλέπων καθηγητής και καθοδηγητής της και την οικογένειά της για τη στήριξη που της παρέχει.
Ιδιαίτερη νότα της βραδιάς ήταν η ανάγνωση χαρακτηριστικών ποιημάτων και αποσπασμάτων άρθρων και αφηγημάτων από έργα του Καμπύση από την Χρυσοβαλάντη Λευτάκη, συνοδεία πιάνου από τον Παναγιώτη Καραγιώργη.   

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου