29.8.13

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Σε απεντομωτήρια σύκων ο Παν.Αλευράς

Τα απεντομωτήρια σύκων Καρποφόρας, Αριστομένη, Νεοχωρίου ,Μάνεσι, επισκέφτηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς ,με κλιμάκιο γεωπόνων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας και παρακολούθησε την όλη  διαδικασία παραλαβής  και  ποιοτικής κατάταξης των σύκων.
Ο κ. Αλευράς συνομίλησε   και αντάλλαξε απόψεις  με τους παραγωγούς και τους ενημέρωσε για τη σημασία που δίνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα .Ιδιαίτερα τόνισε την αναγκαιότητα ανανέωσης και επέκτασης των συκεώνων και αυτό αποδεικνύεται από τη φετινή μειωμένη παραγωγή (περίπου 30%),σε γερασμένους συκεώνες με πλημμελείς καλλιεργητικές φροντίδες. Επεσήμανε ότι η άρδευση της συκιάς βοηθά και στην αύξηση της απόδοσης και στη βελτίωση της ποιότητας ,για αυτό το λόγο προωθείται μελέτη για την κατασκευή φράγματος στην Ελληνοεκκλησιά.
 Παράλληλα η ΠΕ Μεσσηνίας , σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καλαμάτας, προωθεί πρόγραμμα ταυτοποίησης της ποικιλίας Καλαμών.
Στη συνέχεια ,ο κ. Αλευράς επισκέφθηκε το κεντρικό συσκευαστήριο της ΣΥΚΙΚΗΣ ,όπου αντάλλαξε απόψεις με τον πρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗΣ κ. Παναγιώτη Παπαγεωργίου, για τις προοπτικές και το μέλλον του προϊόντος. Επισημάνθηκε ότι η άριστη συνεργασία που υπάρχει, απέδωσε ήδη καρπούς, μετά και την επιτυχημένη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε και 7.000 νέα δενδρύλλια συκιάς φυτεύθηκαν φέτος. Στόχος είναι του χρόνου να διπλασιασθούν.
Όσον αφορά τη φετινή χρονιά , κοινή διαπίστωση είναι ότι όσον αφορά την ποιότητα  είναι άριστη, η δε παραγόμενη ποσότητα θα αγγίξει τους 2.500 τόνους, παρά τη μειωμένη απόδοση σε ορισμένες περιοχές  κατά 30%.Μέχρι σήμερα η ΣΥΚΙΚΗ έχει απεντομώσει 1.000 τόνους, εκ των οποίων το 50% είναι Α΄ ποιότητας. Ήδη το Σάββατο εξάγονται 60 τόνοι σύκα για Η.Π.Α. και θα ακολουθήσουν Καναδάς, Αυστραλία, Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου