30.8.13

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα μειώνουν το δείκτη νοημοσύνης

Η πνευματική προσπάθεια που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν τα βασικά θέματα διαβίωσης εξαντλούν τις διανοητικές ικανότητες των φτωχότερων ανθρώπων και δεν τους αφήνουν αρκετή ενέργεια ώστε να αφοσιωθούν στην εκπαίδευσή τους ή στην επαγγελματική τους κατάρτιση, υποστηρίζει μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.

Η διανοητική πίεση που δέχεται κάποιος όταν επιχειρεί να βρει λύσεις σε αγχωτικές καταστάσεις, όπως το να θρέψει την οικογένειά του ή να εξασφαλίσει χρήματα για να πληρώσει το νοίκι του, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του δείκτη ευφυίας (IQ) ακόμη και κατά 13 μονάδες, υποστηρίζουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Η μείωση αυτή ισοδυναμεί με εκείνην που υφίσταται κάποιος εάν δεν κοιμηθεί μια ολόκληρη νύχτα.

Ο Ελντάρ Σαφίρ, καθηγητής Ψυχολογίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Πρίνστον, εξήγησε ότι δεν φταίει το άγχος γενικά αλλά οι οικονομικές δυσκολίες ειδικότερα για την μείωση του IQ. "Συχνά οι φτωχοί είναι πολύ αποτελεσματικοί όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν πιεστικά προβλήματα. Όμως δεν τους απομένει εύρος σκέψης για να αφοσιωθούν σε άλλα ζητήματα. Έτσι, αν ζείτε σε κατάσταση φτώχειας, θα είστε πιο επιρρεπείς σε λάθη και τα λάθη θα σας στοιχίζουν χρήματα. Είναι ένας φαύλος κύκλος, από τον οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να βρει διέξοδο", εξήγησε ο καθηγητής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου