12.9.13

Στ.Μπεχράκης - Με ευκαιρία την εναρξη της σχολικής χρονιάς.

Θέλουμε να ευχηθούμε ολόψυχα τόσο στους μαθητές του δήμου μας  καλή σχολική χρονιά και προκοπή όσο και στους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη για το έργο που είναι επιφορτισμένοι στην πιο δύσκολη περίοδο για τη εκπαίδευση  και για τους ίδιους .
Η παρουσία μας στις εναρκτήριες τελετές των σχολικών μονάδων  που είχαμε προσκληθεί απο τους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες , θέλει μεταξύ άλλων να σηματοδοτήσει  και το δικό μας  ενδιαφέρον για το δημόσιο σχολείο , τα χρόνια προβλήματα του αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί πολλαπλασιαστικά σε αυτό, απο τις ανελέητες εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές. Εκφράζουμε λοιπόν και με την παρουσία μας  στις τελετές αυτές , την αγωνία μας  για τη υπάρχουσα κατάσταση.

Παρ΄ όλες τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ διαφόρων κομμάτων μια θέση που θα μπορούσε να συσπειρώσει πολλούς είναι να μείνει  έξω απο τις σκληρές , άδικες πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας  η δημόσια εκπαίδευση και η δημόσια υγεία και να μην προσμετράται στο οικονομικό έλλειμμα της χώρας η αντίστοιχη δαπάνη. Τη Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν ένα μεγάλο αγώνα για ένα σχολείο που θέλουν  να στηρίζει την κοινωνία. Προφανώς δεν μπορεί παρά να έχουν τη συμπαράσταση μας.
Ειδικά για το ειδικό σχολείο όμως πρέπει να ανοίξουμε μια ομπρέλα κοινωνικής προστασίας  και αρωγής σε αυτό.  Οι γονείς των παιδιών -μας- σε αυτό το σχολείο δίνουν ηρωικό αγώνα με την οικονομική κρίση να τους περιορίζει το διαθέσιμο χρόνο για την οικογένειά τους λόγω των νέων βιοποριστικών αναγκών που τους δημιουργεί  .Η συμπαράσταση μας, όπως φυσικά και πολλών άλλων εξίσου ευαισθητοποιημένων  πολιτών  αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα  είναι μεγάλη στο να λυθούν υπάρχοντα προβλήματα. Γιατί όλοι έχουμε κατανοήσει εξίσου την ανάγκη το ειδικό σχολείο να έχει αμέριστη βοήθεια.

Οι δηλώσεις  , εκ μέρους τις δημοτικής μας παράταξης  στα μέσα ενημέρωσης , τις πραγματοποιήσαμε μετά το τέλος των τελετών έναρξης και του θρησκευτικού αγιασμού.

Θα θέλαμε αυτή η κίνησή μας  να σηματοδοτήσει τη διαφορετική μας αντίληψη, σαν αυτοδιοικητική κίνηση, και τις απόψεις που άλλωστε πρέπει να έχει για αυτές τις πλευρές των εκδηλώσεων και  γιορτών, αλλά  και την σωστή συμπεριφορά μέσω αυτών που πρέπει να επιδεικνύεται προς τους μαθητές και εκπαιδευτικούς . Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να μεταβάλλονται οι μαθητές και οι εργαζόμενοι στα σχολεία σε ντεκόρ για τα μέσα ενημέρωσης, στο διαγωνισμό αρκετές φορές αστείων αυτοσχέδιων  “πολιτικών” τοποθετήσεων, με μοναδικό σκοπό ποιος από τους ομιλητές θα είναι καλύτερος στη συγκάλυψη των ουσιαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση  στη χώρα μας σήμερα..

        Η ανάγκη  για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών πάνω στην ετοιμότητα των σχολικών μονάδων της περιοχής στην έναρξη κάθε σχολικής περιόδου καθώς και για  τις  τοποθετήσεις  των κατεχόντων πολιτικές θέσεις,  αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων και αιρετών πρέπει να γίνονται άλλο χώρο.  Πρέπει ,κατά τη γνώμη μας , να πραγματοποιείται ειδική ενημέρωση  στο δημαρχείο της κάθε περιοχής μετά τη λήξη των τελετών έναρξης και του αγιασμού όλων των σχολικών μονάδων με συνοπτική παρουσίαση  έκθεσης απο υπηρεσιακούς παράγοντες,  αν  όλες οι σχολικές μονάδες λειτούργησαν όπως ακριβώς έπρεπε και είχε  σχεδιαστεί  .Δείχνοντας  με αυτό το τρόπο τη μεθοδικότητα αλλά και το μεγάλο  ενδιαφέρον  που πρέπει να έχουν οι ΟΤΑ και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τα σχολεία και τα προβλήματα λειτουργίας τους .Με την παρουσία των συλλόγων των εκπαιδευτικών και των συλλόγων των γονέων και κηδεμόνων ως ισότιμους εταίρους και όχι ως ντεκόρ. Αν θέλουμε να είμαστε επιτέλους σοβαροί και να μην υποτιμάμε τους στημένους στον ήλιο μαθητές και εκπαιδευτικούς .

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου