12.9.13

Πολιτική παρέμβαση του Σταμάτη Μπεχράκη επικεφαλής του Δικτύου Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας

 Πρώτες ανιχνεύσεις στην επιχειρούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου .
   Η αυτοδιοίκηση κινδυνεύει να μετατραπεί  σε κρατι­κή (έτερο) διοίκηση μπροστά στις ανάγκες της μνημο­νιακής πολιτικής , αποκόπτοντας δημάρχους και περι­φερειάρχες από τα συλλογικά όργανα του θεσμού.

          Τελευταία έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και εξυφαίνονται εντατικά , σχέδια αλλαγής του εκλογικού νόμου των αυτοδιοικητικών εκλογών δυστυχώς προς το αντιδημοκρατικότερο. Προ­φανώς αν δεν υπάρχει κατάθεση της πρότασης στο κοινοβούλιο δεν υπάρχουν και ακριβείς δια­τυπώσεις  διατάξεων. Όμως είναι τόσο σημαντικό θέμα για την πορεία της αυτοδιοίκησης που υπάρ­χει ανάγκη να γίνουν οι πρώτες ανιχνεύσεις με βάση τις “σκέψεις” που εκφωνούν αρμόδια κυβερνη­τικά στελέχη .
 Γενικά σε αυτά τα σχέδια προωθείται η  αλλαγή του υποδείγματος λειτουργίας του αποσυντεθει­μένου δημαρχοκεντρικού υφιστάμενου συστήματος ,  με πιο ενισχυμένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας. Με την ευκαιρία πρέπει να αναφέρουμε ότι μόνο η απλή αναλογική στην εκλογή των  συλλογικών οργάνων  και την ενδυνάμωση της λειτουργίας τους στη βάση  προγραμμάτων , δη­μιουργεί ουσιαστικές προϋποθέσεις για ενεργοποίηση τοπικών δυνάμεων .Η αναγνώριση και η ανάδειξη των ανάλογων συσχετισμών ενισχύει όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για την αυτοδιοίκηση και τον τόπο τους. Μαθαίνει τους πολίτες στη  σύγκλιση προγραμμάτων  και σε κεντρικό πολιτικό  επίπεδο  στη διακυβέρνηση της χώρας . Αντίθετα και εν ολίγοις  η εφαρμογή ενός καθεστώς “τύπου Τατούλη “  που διαφαίνεται μέσα από τις “σκέψεις  Μαξίμου” με μαθηματική ακρίβεια  θα οδηγήσει   σε θεσμικές τερατογενέσεις  και επι­πτώσεις στις τοπικές οικονομίες  .
Πρακτικά τα Δημοτικά και Περιφερειακά  Συμβούλια θα υποβαθμιστούν και θα αποκτήσουν ρόλο "γλάστρας" . Τα συλλογικά όργανα μετατρέπονται σε διακοσμητικά .Σε περίπτωση που εκφράζονται διαφορετικές απόψεις απο αυτή του δημάρχου θα παρακάμπτονται στο όνομα της ακυβερνησίας. Μειώνεται ο αριθμός των μελών τους . Στη περίπτωση του δήμου Καλαμάτας, κατά πληροφορίες ,η μείωση ίσως φθάσει να έχει 31 μέλη το δημοτικό συμβούλιο. Μπαίνουν νέα εμπόδια για την ουσια­στική  εκπροσώπηση δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων διατηρώντας τις μεγάλες περιοχές του Καλλικράτη.
Φυσικά παρόλο οτι οι δήμαρχοι έχουν την προσωπικότητα τους και δεν δεν είναι όλες οι προσωπι­κότητες ιμάντες μεταβίβασης των πολιτικών δυνάμεων που τις στηρίζουν αν και αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλους. ,  οι ευαισθησίες, οι ατομικές ποιότητες, οι διαχειριστικές ικανότητες όμως μετρούν και κρίνονται για τη θέση του υποψήφιου δήμαρχου . Με τις επιχειρούμενες όμως αλλαγές τα πράγματα ωθούνται στην αύξηση της ψηφοθηρίας των δημάρχων πίσω απο τις προσωπικές θεσμικές κουρτίνες του νόμου, και οι εξυπηρετήσεις θα πηγαίνουν σύννεφο. Και αυτό γιατί  πρέπει να εκλεγούν σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια , πρέπει να φροντίζουν “πιο προσωπικά” ακόμα τις “υποθέσεις” τους με τους δικούς τους ανθρώπους μακριά και απο τους σημερινούς υπάρχοντες δημοτικούς συνδυασμούς ,  κατασπαταλώντας ακόμα περισσότερο υλικούς και άυλους πόρους με ομάδες τοπικών συμφερόντων που θα διαθέτουν δύναμη  για την επανεκλογή τους..Θα προσπαθούν να “εξαγοράσουν “ συνειδήσεις δημοτικών συμβούλων αντίπαλων παρατάξεων για να επιφέρουν πλήγματα στους πολιτικούς τους αντιπάλους δίνοντάς τους θέσεις στη διοίκηση του δήμου.
 Οι κυοφορούμενες αλλαγές για τις υπερσυντηρητικές αυτές λύσεις  δείχνουν , μεταξύ άλλων, τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στην αναμενόμενη λαϊκή κατακραυγή και το διαφαινόμενο  φόβο της για να τύχουν  ευρείας στήριξης  από την κοινωνία  αυτοδιοικητικά ριζοσπαστικά και ανα­τρεπτικά ψηφοδέλτια στις επερχόμενες εκλογές. Νέοι συσχετισμοί  που  θα φέρνουν ουσιαστικά εμπόδια στον άδικο μνημονιακό καταμερισμό των βαρών στις πλάτες των εργαζομένων  και για το πως πρέπει να απονευρωθεί η αυτοδιοίκηση για να μην αντιστέκεται. Η φιλολογία που αναπτύχθηκε από κυβερνητι­κούς κύκλους για αναβολή των εκλογών , μέχρι να δημιουργηθούν ευνοϊκότεροι εκλογικοί συσχετι­σμοί , άσχετα τελικά αν δεν ευδοκίμησε ως πρόταση ,επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό για το φόβο που διακατέχονται οι μνημονιακές δυνάμεις .Οι νέοι υποψήφιοι δήμαρχοι φυσικά θα πάρουν το “κρυφό χρίσμα”  στηρίζοντας τις υπερσυντηρητικές αυτές αλλαγές  στο θεσμό  της αυτοδιοίκησης ανοικτά στην κοινωνία.
Κυβερνητική αυτοδιοίκηση  είναι η αυτοδιοίκηση  της “απο...πολιτικότητας”
Οι νέοι υποψήφιοι δήμαρχοι φυσικά θα πάρουν το “κρυφό” χρίσμα  στηρίζοντας τις υπερσυντηρητικές αυτές αλλαγές  στο θεσμό  της αυτοδιοίκησης ανοικτά στην κοινωνία. Οι μνημονιακοί δήμαρχοι, κατά την διάρκεια της θητείας των οποίων , εφαρμόστηκαν πρωτοφανείς σε όλο το κόσμο, απάνθρωπες και αδιέξοδες πολιτικές τόσο για την ελληνική κοινωνία όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση σιώπησαν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή τη στιγμή στη Καλαμάτα όπως και σε όλη χώρα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν χάσει την ιατρική τους περίθαλψη αδυνατώντας να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ χωρίς να ευθύνονται ουσιαστικά οι ίδιοι  χρωστάνε και για την ιατρική περίθαλψη που όμως δεν δικαιούται και έχουν ήδη χάσει. Και οι ρυθμίσεις για τις εισφορές τους είναι εικονικές. Η “μνημονιακή” αυτοδιοίκηση σιωπά γιατί θεωρεί  “κομματικοποίηση” την ενασχόληση με αυτό το θέμα .  Ορισμένοι  δήμαρχοι , τις μνημονιακές πολιτικές τις πιστεύουν και από ιδεολογικές θέσεις  του μονεταρισμού , της "ελευθερίας της αγοράς", ενώ άλλοι "ακομμάτιστοι" δήμαρχοι όπως της Καλαμάτας , τις χειροκροτούν κιόλας.
 .
- Οι κυβερνητικοί δήμαρχοι  που σιωπούσαν ή το πολύ να ψέλλιζαν κάτι στην κατεδάφιση της αυτο­διοίκησης ,σήμερα θέλουν να περάσουν στην κοινωνία την άποψη της ανάγκης για την αποπολιτικοποίηση της αυτοδιοίκησης . Η αντίδραση πολιτών ,των κινημάτων, των εργαζομένων στους δήμους, στις δημοτικές επιχειρήσεις , των αυτοδιοικητικών κινήσεων σε αυτό που συμβαίνει στους δήμους θα είναι γι αυτούς ο κακός "κομματισμός" . Τώρα όμως που πλησιάζουν οι εκλογές  θα εμφανίζονται ,όλο και περισσότερο ,με  λόγο όπως αυτόν που θα μπορούσε να έχει το  “τάγμα των αδελφών του Ελέους” .Αλλά ξεχνούν ότι  τα θύματα που δημιουργήθηκαν ,τα οικονο­μικά και κοινωνικά ερείπια είναι αποτέλεσμα των  μνημονικών πολιτικές που στηρίζουν . Παρουσιάζονται πρόθυμοι να υιοθετήσουν  έννοιες  όπως ανεξάρτητοι, ακομμάτιστοι και όποια άλλη λέξη  ξεκινάει απο το στερητικό α ,αρκεί  να αποφύγουν το πολιτικό κόστος. Ο δήμαρχος της Καλαμάτας είναι δια­τεθειμένος "να ξεχάσει" σε αυτές τις εκλογές, ότι μαζί με τους κ. Δράκο και το σημερινό Πρωθυ­πουργό περιοδεύοντα τριγύρω , είχαν ανέβει στην αρκετά μεγάλων διαστάσεων προεκλογική εξέδρα της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας , των “ακομμάτιστων” συνδυασμών τους στις προηγούμενες εκλογές. Ο κ. Χούφτελ περιμένει την ερχόμενη απολιτικοποιημένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την υπογραφή του πρωτόκολλου “συνεργασίας”  μεταξύ της γενέτειρας του επιτετραμμένου για την αυτοδιοίκηση  της χώρας μας  και της γενέτειρας του Πρωθυπουργού της Ελλάδας..Αυτή πολιτική δεν είναι ;
 . Το οικονομικό μαύρο των επαγγελματιών της Καλαμάτας και η “λευκή νύκτα”
  Μόνο ....νύκτα όμως ,έστω και “λευκή” ,τους αφήνει η γερμανή κυρία να πραγματοποιούν  χωρίς να "κομματίζονται". Ένα μικρό "λευκό διάλειμμα" από τη μνημονιακή κατάθλιψη ήταν απαραίτητο για να υπάρξει λίγη κατανάλωση ,έστω μόνο για λίγες ώρες. Αποδεικνύοντας  μέσα σε μια “...λευκή νύκτα”  την ορθότητα της άποψης που πιστεύουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι σε όλο τον υπόλοιπο  πλανήτη . Ο νεοφιλελευθερισμός στην οικονομία όπου και αν εφαρμόστηκε είναι αδιέξοδος και καταστροφικός . Αντιθέτως, οι “λευκές νύκτες” υπο­γραμμίζουν ακριβώς το λογικό. Ότι  χρειάζεται να υπάρχει απαραίτητα η δυνατότητα της οικονομι­κής βιωσιμότητας των πολιτών. Οτι πρέπει να μπει επιτέλους τέλος  στις παραλυτικές απορυθμίσεις της οικο­νομίας και να δούμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αντί για τον εφαρμοζόμενο  ερε­βώδη πειραματισμό .

Η "λευκή νύκτα" παρόλο που ανακύκλωσε τη φτώχεια των επόμενων ημερών και δεν έφερε νέο χρή­μα από παραγωγικές δραστηριότητες στη πόλη της Καλαμάτας, που να είναι το επιδιωκόμενο , βάζει το θέμα ως κατεπείγον στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής  ζωής. Ανακοπή της καταστροφής της χώρας αλλά και τις οικονομικής κρίσης ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Νότου. Να σταματήσουμε τα μνημόνια  και να βγούμε απο την κρίση με μια δημοκρατική αυτοδιοίκηση που θα έχει αναβαθμίσει το ρόλο της λόγω αυτής της συνεισφοράς. Νέα διαπραγματευτική ομάδα στην Ευρώπη με ενεργή τη στήριξη από το λαϊκό παράγοντα. Με στήριγμα μια αυτοδιοίκηση δημοκρατική, πολιτική, κοινωνι­κή, παραγωγική. Κοντά στον πολίτη ,δυνατό συμπαίχτη στον αγώνα της αλλαγής πλεύσης της χώρας μας για την έξοδο απο τη κρίση  και  κοινωνική δικαιοσύνη για τον κόσμο της εργασίας.
Εν κατακλείδι οι  αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση , «σκέψεις» του Μαξίμου για αποπολιτι­κοποίηση των δημοτικών εκλογών και τον τρόπο εκλογής των αυτοδιοικητικών αρχών λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή τους αν περάσουν :
- Θα ενισχύσουν  την απόλυτη εξουσία του δημάρχου και περιφερειάρχη σε βάρος των συλλογικών ορ­γάνων και ταυτόχρονα θα περιορίζουν τη δράση του από τα πάνω με συνεχή παραγωγή νόμων ,διοικητικών οικονομικών περιορι­σμών και εγκυκλίων που ο “αποπολιτικοποιημένος “ αιρετός  θα είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει.
-Θα επιχειρηθεί  σοβαρή μείωση του αριθμού των μελών των συλλογικών οργάνων ενώ θα παραμεί­νουν  ίδια τα γεωγραφικά όρια των δήμων με αποτέλεσμα το σβύσιμο της φωνής των χωριών και των σημερινών ήδη θεσμικά αναιμικών  Δημοτικών Ενοτήτων .
- Θα έχουν  αποτέλεσμα να μπούμε  σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών σε μια νέα φάση φαυλοκρατίας τρις χειρότερης από τον πάλαι ποτέ δικομματισμό που υπήρχε στο πολιτικό σύστημα της χώρας .
- Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα θυμίζουν περισσότερο υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς  ,θα εμφανίζονται στα μάτια της κοινωνίας περίπου σαν γενικοί γραμματείς υπουργείων .
- Θα δημιουργήσουν θεσμικές τερατογενέσεις πλην όμως , ελπίζουμε, θα έχουν ημερομηνία λήξης κάτω απο την ενεργοποίηση του  κοινωνικού παράγοντα , αυτοδιοικητικών δυνάμεων διαφορετικών πολιτι­κών αποχρώσεων  ή αν προηγηθούν πρώτα οι βουλευτικές εκλογές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου