Μετά τις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, που περιελήφθησαν στο νόμο για τους πλειστηριασμούς, διευρύνεται το χρονικό διάστημα επιβολής τους για χρέη μόνο όμως προς τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους οργανισμούς, ενώ για τις οφειλές προς τις Εφορίες θα τρέχουν αμέσως μετά την παρέλευση του διμήνου.
Με την ανωτέρω αλλαγή κάμφθηκαν και οι αντιδράσεις των περισσότερων βουλευτών της συγκυβέρνησης, ο οποίοι πάντως είχαν ξεχάσει ότι ανάλογη διάταξη που αφορά το 80% αυτών των χρεών είχε υπερψηφιστεί από τους ίδιους μόλις τον Ιούλιο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η νέα διάταξη, όπως ανέφερε στη Βουλή και ο υπ. Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, είναι καλύτερη για τους οφειλέτες, καθώς μειώνει τις ισχύουσες σήμερα ποινές ακόμη και από το 120% στο 30% του χρέους.
Ειδικότερα, όπως αναδιατυπώθηκε η νέα διάταξη ορίζει ότι σε κάθε ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή από την πρώτη ημέρα μετά τη λήξη προθεσμίας πληρωμής όποιας οφειλής προς το Δημόσιο, στο ποσό θα επιβάλλεται τόκος.Το ύψος του θα ορίζεται από τον υπ. Οικονομικών και αναμένεται να είναι ανάλογο αυτού που πληρώνει το Δημόσιο όταν καθυστερεί πληρωμές, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 8,75% ετησίως, δηλαδή 0,72% ανά μήνα, άρα μικρότερο του 1% που ισχύει ώς σήμερα.Στην περίπτωση όμως που το χρέος μείνει απλήρωτο επί μακρόν, πέραν του τόκου, θα επιβάλλεται και πρόστιμο 10% του αρχικού ποσού: στους 2 μήνες και 1 ημέρα αν η οφειλή αφορά φόρο ή τελωνειακό έσοδο και στους 6 μήνες και 1 ημέρα για όποια άλλη οφειλή, π.χ. ασφαλιστικές εισφορές, τέλη Πολεοδομίας κ.ά. Το πρόστιμο μάλιστα θα αυξάνει στο 20% για κάθε οφειλή, ασχέτως προελεύσεως, αν δεν εξοφληθεί μέσα σε 12 μήνες και θα ανεβαίνει στο 30% του αρχικού ποσού, εφόσον δεν πληρωθεί σε δύο χρόνια.
Επισημαίνεται ότι τα πρόστιμα δεν θα επιβάλλονται σε οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση εξόφλησής τους σε δόσεις, αλλά ούτε και στα ποσά των χρεών που αφορούν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για όποια αιτία όπως φοροδιαφυγή, υγειονομικές ή πολεοδομικές παραβάσεις κ.ά.
Η νέα διάταξη για τα πρόστιμα
Με βάση το τελικό κείμενο της σχετικής διάταξης προβλέπεται ότι για ληξιπρόθεσμη οφειλή, από την 1η ημέρα καθυστέρησης θα ισχύουν τα εξής:
Επιβολή τόκου:
* Το ύψος του θα ορίζεται από τον υπ. Οικονομικών.
* Θα είναι ανάλογο αυτού που πληρώνει το Δημόσιο σήμερα, 8,75%.
* Με βάση τα ισχύοντα το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 0,72%/μήνα από 1% σήμερα.
Επιβολή προστίμου
Εκτός από το ανωτέρω επιτόκιο που θα επιβάλλεται στις ληξιπρόθεσμες οφειλέτες, θα επιβάλλεται επίσης:
* Πρόστιμο 10% επί του αρχικού ποσού σε:
- δύο μήνες και μία ημέρα για φόρο ή τελωνειακό δασμό,
- έξι μήνες και μία ημέρα για όποιο άλλο χρέος, π.χ. ασφαλιστικές εισφορές.
* Πρόστιμο 20% επί του αρχικού ποσού σε:
-ένα χρόνο και μία ημέρα ανεξαιρέτως για όλες τις οφειλές.
* Πρόστιμο 30% επί του αρχικού ποσού σε:
- δύο χρόνια και μία ημέρα ανεξαιρέτως για όλες τις οφειλές.
Εξαιρέσεις
* Δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα για:
- οφειλές σε ρύθμιση εξόφλησης,
- ληξιπρόθεσμα χρέη από επιβολή προστίμων για φοροδιαφυγή, υγειονομικές, πολεοδομικές παραβάσεις κ.ά.
Η ρύθμιση
«Για οποιοδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 53 και 57 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013), όπως ισχύει. Προκειμένου περί δημόσιων εσόδων, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω κώδικα, πλην των τελωνειακών, το χρονικό διάστημα των δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυξάνεται σε έξι μήνες. Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων, δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις των οφειλών, οι οποίες προέρχονται από επιβολή προστίμων σύμφωνα με οποιαδήποτε διάταξη της κείμενης νομοθεσίας».