14.1.14

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - Θυμό ,Οργή και Αποχή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Χαμηλό ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, διάθεση αποχής, περιορισμένη βεβαιότητα ότι θα ψηφίσουν τελικώς αυτό που κατ’ αρχήν δηλώνουν… 
Έτσι λένε οι ψηφοφόροι σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά δεν χρειάζεται να τους παίρνουμε τοίς μετρητοίς. Συνηθίζουν να αλλάζουν γνώμη!
Οι ψηφοφόροι που εκδηλώνουν το μικρότερο ενδιαφέρον συμμετοχής στις εκλογές είναι οι νέοι ψηφοφόροι, οι μικρότερες ηλικίες ψηφοφόρων, οι γυναίκες μέσης ηλικίας και οι αστοί.
Η ΝΔ χάνει δυνάμεις. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει τη διαφορά επειδή υπερτερεί της ΝΔ ακόμα και σε κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά δεν είχε καμία σχέση. 
Με απλά λόγια υπάρχει θυμός και διάθεση τιμωρίας του μεταπολιτευτικού σκηνικού.
Με άλλα λόγια, οι ωφελημένοι από μια αύξηση του ενδιαφέροντος για τις εκλογές και της συμμετοχής θα είναι προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. 
Ως τώρα το άτυπο προεκλογικό κλίμα δεν τους ευνοεί ιδιαίτερα, διότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λάθη στρατηγικής: όπως με την απόφασή του να μην παραστεί στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ και οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις με την τρομοκρατία κάνουν την ζημιά τους.

Το βασικό ερώτημα όμως είναι το εξής: Με τι κριτήρια θα αποφασίσουν οι «αδιευκρίνιστοι»;
 Στην Κουμουνδούρου, η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά για το τελικό αποτέλεσμα είναι απόλυτες, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί …. για να μην δημιουργήσει δυναμική.
Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσωποποιεί την εκλογική μάχη στην αντιπαράθεση Τσίπρα – Σαμαρά τη στιγμή που αυτή ακριβώς η σύγκριση αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του. Μια προσωποπαγής προεκλογική εκστρατεία (ακόμη και στις αφίσες το όνομα Αντώνης Σαμαράς υπερτερεί του τίτλου Νέα Δημοκρατία) θα διευκολύνει ουσιαστικά την προσπάθεια του Πρωθυπουργού –έστω την ύστατη στιγμή- να τραβήξει τη δική του παράταξη προς τα πάνω. Και η όξυνση της αντιπαράθεσης θα διευκολύνει προφανώς την προσπάθεια της ΝΔ να συσπειρώσει τους οπαδούς της.
Φθαρμένο προϊόν
Στους επιτελείς της ΝΔ, επικρατεί η άποψη ότι η ΝΔ είναι φθαρμένο προϊόν, με αρνητικούς συνειρμούς στους ψηφοφόρους μετά και τα όσα αποκαλύπτονται, σε αντίθεση με τον αρχηγό της, ο οποίος παραμένει ισχυρός. Αντίθετα, ο Τσίπρας, λένε έχει πλεονέκτημα επειδή είναι νέος, άφθαρτος και ασφαλώς δημοφιλής σε σχέση με τους προκατόχους του, αλλά είναι άκρως παλαιομοδίτης, παλαιοκομματικός και λαϊκιστής.
Έλλειμμα αξιοπιστίας
Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι ύστερα από όλα όσα έχουν συμβεί η αντιπολίτευση να εμφανίζεται λιγότερο δημοφιλής από την κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να έπεται της ΝΔ σε ικανότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας. Το έλλειμμα, δηλαδή, δεν καταγράφεται μόνο στο επίπεδο Σαμαράς- Τσίπρας.
Το άνοιγμα πάντως προς το παρόν αποδίδει ελάχιστα. Η ΝΔ αντέχει, αν και χάνει δυνάμεις, λόγω Σαμαρά και όχι λόγω νέων ψηφοφόρων. Κανονικά η ΝΔ τρέχει με αντίπαλο το χρονόμετρο. Αλλά δεν δείχνει να βιάζεται καθόλου! Σε σημείο που πολλοί θεωρούν ότι, αν τελικώς χάσει τις εκλογές, θα τις χάσει επειδή ποτέ δεν πίστεψε πως θα τις κερδίσει! Και δεν είναι ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του που δεν πιστεύουν στη νίκη, αλλά πολλοί υπουργοί και η πλειοψηφία των βουλευτών που θεωρούν τη μάχη χαμένη…
Μάρκος Αυρήλιος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου