14.2.14

ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας -Τελευταίες παραστάσεις για το έργο «Τα 39 Σκαλοπάτια»!

39-sk_1.jpgΜια υπέροχη συνεργασία, ένα έργο έξυπνο, με έντονα στοιχεία θρίλερ, ρομαντισμού και με απίστευτο χιούμορ φτάνει στο τέλος της. Οι τελευταίες παραστάσεις για το θεατρικό έργο του ΔΗΠΕΘΕΚ: «Τα 39 σκαλοπάτια», του John Buchan, θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή 14, αύριο Σάββατο 15 και μεθαύριο Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 21.30 στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Η γνωριμία του γοητευτικού Richard Hannay με την όμορφη Annabella Smith, σε ένα θέατρο του Λονδίνου, σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς από περιπέτειες με φόντο τη Σκωτία. Χωρίς καλά - καλά να αντιληφθεί τι συμβαίνει, ο Richard κατηγορείται για τη δολοφονία της Annabella και βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα διεθνές δίκτυο κατασκόπων που προσπαθεί να «βγάλει» εκτός Αγγλίας στρατιωτικά μυστικά προς όφελος των Γερμανών.
39-sk.jpgΑναζητώντας την αλήθεια, η ζωή του τυχοδιώκτη Richard θα απειληθεί ουκ ολίγες φορές. Άλλοτε πηδώντας από το τρένο με προορισμό τη Σκωτία και άλλοτε απλώς δραπετεύοντας από το εξοχικό σπίτι στο οποίο φιλοξενείται, ο Richard δεν παραδίνεται εύκολα. Ο στόχος του παραμένει ο ίδιος, όταν μάλιστα στις περιπέτειές του βρίσκει θέση ο έρωτας.
Ο βασικός καμβάς της παραπάνω ιστορίας ανήκει στον John Buchan, ο οποίος το 1915 πρωτοδημοσίευσε το μυθιστόρημα «Τα 39 σκαλοπάτια», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η ιστορία του αθώου Richard ο οποίος καταδιώχθηκε στη Σκωτία, στη συνέχεια κέντρισε την προσοχή των παραγωγών ταινιών. Έτσι έγινε η ταινία του Alfred Hitchcock «The 39 steps», η οποία από πολλούς θεωρείται μία από τις καλύτερές του. Ύστερα από την «περιπλάνηση» του νεαρού τυχοδιώκτη στην μεγάλη οθόνη, ο Άγγλος ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Patrick Barlow διασκεύασε το μυθιστόρημα του J. Buchan. Το 2007 κέρδισε το βραβείο Laurence Olivier καλύτερης κωμωδίας, ενώ καταχειροκροτήθηκε στη σκηνή του West End του Λονδίνου.
Στο έργο, στοιχεία μυστηρίου, χιούμορ, ρομαντισμού και περιπέτειας εναλλάσσονται, ενώ πάνω από 130 ρόλους υποδύονται πέντε μόνο ηθοποιοί.

39-sk_2.JPGΜια υπέροχη σάτιρα, μια ιστορία κατασκοπίας που έγινε τρεις φορές παγκόσμια κινηματογραφική επιτυχία, το 1935 σε σκηνοθεσία Hitchcock με τον Robert Donat και τη Madeleine Carroll, το 1959 με τον Kenneth More και το 1978 με τον Robert Powell.
Είναι μια φαντασμαγορία δράσης, μουσικής, ήχων και φωτισμού, με μια πεντάδα ηθοποιών, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, με σκηνική δραστηριότητα και αυτοσχεδιασμούς που κάνουν ολοφάνερο ότι ο άνθρωπος έχει τον πρώτο ρόλο στο θέατρο.
Το έργο έχει 35 σκηνικές αλλαγές και στον ίδιο σκηνικό χώρο δημιουργούνται ανατροπές. Η σκηνή μετατρέπεται σε διαφορετικούς χώρους μέσα από τη δράση των ηθοποιών και μεταβάλλεται από υπαίθριο χώρο σε εσωτερικό θεάτρου, δωμάτιο, δρόμο, τρένο, σταθμό τρένου, στέγη βαγονιών, γέφυρες κ.λπ. Δημιουργείται, έτσι, μια ποιητική σκηνική εικόνα, όπου ο θεατής αφήνεται στο έλεος της σωματικής έκφρασης των ηθοποιών, των ήχων και της εικόνας.
Είναι μια παράσταση που αγαπήθηκε από το θεατρικό κοινό σε όσες χώρες παίζεται (Broadway των ΗΠΑ, Hong Kong, Λονδίνο, Αυστραλία).
«ΤΑ 39 ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ» του John Buchan
Θεατρική μεταφορά: Patrick Barlow
Μετάφραση: Κωστής Τσώνος
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης
Ηχητικά εφέ: Νίκος Καραπιπέρης
Σκηνικά - Κοστούμια: Κώστας Κατσουλάκης
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Μουσική Επιμέλεια - Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύη Γιαννακοπούλου
Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Γιώργος Γιαννόπουλος
Στάθης Κόκκορης
Αννέτα Παπαθανασίου
Μαρίνα Ταβουλάρη
Γιώργος Τσαπόγας.
Τελευταίες παραστάσεις: 
Παρασκευή 14, Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 21.30 στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. 
Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου