2.2.14

ΦΩΤΟ-Το χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας που κόπηκε στα δύο

Οι εικόνες από το χωριό Καυκανιά της Αρχαίας Ολυμπίας κόβουν την ανάσα... 
Η γη έχει ανοίξει στα δύο και σπίτια κυριολεκτικά αιωρούνται πάνω από τον γκρεμό. 

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια ωστόσο ο φετινός χειμώνας είναι ίσως ο δυσκολότερος για τους κατοίκους. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τη σαθρότητα του εδάφους αλλά και την σεισμικότητα που καταγράφεται έχουν εντείνει το πρόβλημα. 

Τον περασμένο μήνα «άνοιξε» στα δυο ο κεντρικός δρόμος του χωριού, επίσης έχουν προκληθεί ρωγμές στο καφενείο του χωριού ενώ έχουν μετατοπιστεί μπαλκόνια ενώ έχει καταγραφεί και αποκόλληση μιας μικρής αποθήκης από ένα κτίσμα μέσα στο χωριό. 

Τουλάχιστον τέσσερα κτίσματα του χωριού λοιπόν, μεταξύ αυτών και το καφενείο έχουν υποστεί ζημιές... με τους κατοίκους να πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως και τον Δήμο να τους έχει προτείνει την προσωρινή λύση των λυόμενων. 

Όπως εξηγούν από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και σύμφωνα με τους γεωλόγους που ασχολούνται με το φαινόμενο αυτό προκύπτει επειδή στο υπέδαφος υπάρχει μάρμαρο, με αποτέλεσμα το χώμα που βρίσκεται από πάνω του να διολισθαίνει και να προκαλούνται οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις. 

Χρειάζονται να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και ολοκληρωμένες μελέτες για την οριστική λύση του. Μέχρι τότε όμως στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι και η απαγόρευση δόμησης. 

Όπως εξηγεί στο newpost.gr ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας
πρόκειται για μια «τυπική κατολίσθηση που προκαλείται από τις έντονες βροχοπτώσεις και για την οποία χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για να μην επεκταθεί». 

Και μπορεί ο σεισμός της Κεφαλονιάς να μην επηρέασε την επιδείνωση του φαινομένου ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί από την έντονη σεισμικότητα που παρατηρείται στην περιοχή. 

Η σαθρότητα του εδάφους παρατηρείται σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ελλάδας με τα φαινόμενα των κατολισθήσεων και των καθιζήσεων να είναι κατά τους χειμερινούς μήνες κυρίως ιδιαίτερα έντονα, ιδιαίτερα μετά το 2007, τη χρονιά των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ηλεία. 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο είναι τα χαλαρά εδάφη, οι βροχοπτώσεις, τα υπόγεια νερά, η σεισμικότητα αλλά και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις. 
newpost.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου