18.3.14

ΟΟΣΑ-Κάθε Ελληνας έχασε κατά μέσο όρο 4.400 ευρώ σε μια πενταετία

Κάθε Ελληνας έχασε κατά μέσο όρο 4.400 ευρώ σε μια πενταετία
Ανάγκη για «επείγουσες μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της κοινωνικής προστασίας» έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη διετή έκθεση του ΟΟΣΑ για την κοινωνική κατάσταση στις χώρες μέλη της ευρωζώνης, που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 30% μέσα στην πενταετία 2007-2012 με μέσες απώλειες 4.400 ευρώ ανά άτομο.  
Πρόκειται για την μεγαλύτερη απώλεια στον ΟΟΣΑ και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.
Οι απώλειες των εισοδημάτων αντικατοπτρίζουν την πρωτοφανή επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Μεταξύ 2008 και 2013 η ανεργία διογκώθηκε, με ρυθμό 3.800 ατόμων την εβδομάδα. Σύμφωνα δε με την έκθεση το 60% του 1,4 εκατ. ατόμων που αναζητούν εργασία είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει αυτή την κοινωνική κρίση.
Πριν από την κρίση η Ελλάδα αφιέρωνε το 30% των κρατικών δαπανών για κοινωνικές μεταβιβάσεις, το μεγαλύτερο όμως μέρος των οποίων πήγε σε νοικοκυριά με οικονομική ευχέρεια.
Από το 2007-8 οι συνολικές δαπάνες για την κοινωνική προστασία και την υγεία μειώθηκαν κατά περίπου 18% σε πραγματικές τιμές σε σύγκριση με μια αύξηση κατά 14% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ σε πραγματικές τιμές επίσης.
Παρά την τεράστια αύξηση της ανάγκης για δημόσια βοήθεια, η υποστήριξη των φτωχότερων οικογενειών παρέμεινε χαμηλή, αντανακλώντας τη δυσκολία ταχείας εισαγωγής αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών εκ του μηδενός.
Μετά από πέντε και πλέον χρόνια σοβαρής οικονομικής κρίσης η Ελλάδα είναι μαζί με την Ιταλία οι μόνες χώρες που δεν έχουν ένα «πανεθνικό επίδομα ελαχίστου εισοδήματος», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το ΑΕΠ αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη, την ίδια στιγμή όμως η πτώση των μισθών έχουν επιδεινώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Η πτώση των πραγματικών μισθών ήταν η μεγαλύτερη στις χώρες του ΟΟΣΑ. Παρ' όλα αυτά η προκύπτουσα μείωση του εργατικού κόστους δεν πέτυχε μέχρι στιγμής να ανατρέψει την επί πενταετία αύξηση της ανεργίας.
Η οικονομική δραστηριότητα, η απασχόληση και το εισόδημα παραμένουν πολύ μακριά από τα επίπεδα πριν την κρίση.
Επίσης, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν για να καλύψουν τα έξοδα διατροφής. Η οικονομική ανάκαμψη, ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί, δε θα οδηγήσει γρήγορα στην αντιμετώπιση της κοινωνικής και εργασιακής κρίσης.
Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα να επενδύσει σε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα κοινωνικής προστασίας και να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μειώσει τα έξοδα σε προγράμματα που δεν είναι αποτελεσματικά, γράφει η έκθεση.
Η υπογεννητικότητα είναι και αυτή μια σοβαρή συνέπεια της κρίσης. Πριν από την κρίση ο δείκτης γεννήσεων ήταν 1,51, ήδη χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,63) και των χωρών του ΟΟΣΑ (1,75 ). Πέρυσι ο δείκτης έπεσε στο 1,42.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι η φροντίδα προς τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, με πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην απασχόληση και στην επιμόρφωση, που θα πρέπει να επεκταθούν ιδιαίτερα προς τις προβληματικές ομάδες του πληθυσμού, καταλήγει η έκθεση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου