10.3.14

Στο πειθαρχικό ο κρατούμενος για τις φωτογραφίες από το "Κολαστήριο " του Κορυδαλλού


Στο πειθαρχικό ο κρατούμενος για τις φωτογραφίες από το νοσοκομείο Κορυδαλλού

Ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκεται ο κρατούμενος που τράβηξε και δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες από το κολαστήριο του νοσοκομείου της φυλακής.
Όπως αναφέρει η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», παρά το σάλο που έχουν δημιουργήσει στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό οι εικόνες ντροπής από το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», η αρμόδια εισαγγελέας της φυλακής πιστή στο γράμμα του νόμου, το μόνο μέτρο που σκέφτηκε να πάρει είναι η άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε κρατούμενο ο οποίος δημοσίευσε, μέσω κινητού τηλεφώνου τις απάνθρωπες συνθήκες τις οποίες το κράτος υποχρεώνει τον ίδιο και τους συγκρατούμενους του να βιώνει.
Η Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και η αρμόδια εισαγγελέας της φυλακής ακόμη δεν έχουν επισκεφτεί τη φυλακή «ούτε έχουν ικανοποιήσει ούτε το απλό αίτημα των κρατουμένων να υποβληθούν όλοι σε εξετάσεις για τον ιό της φυματίωσης».
Η Πρωτοβουλία σημειώνει ακόμη ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισημάνει ήδη από το 2012 ότι οι συνθήκες που επικρατούν εκεί θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και παραβιάζουν τα δικαιώματα των ασθενών κρατουμένων, ενώ έχει ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανθρωπιστική μεταχείριση των βαριά ασθενών και των οροθετικών. 
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με νομοθεσία του 1940, ενώ η ένταξή του στο ΕΣΥ, που προβλέφθηκε με νόμο το 2009, παραμένει ακόμα στα χαρτιά.
«Ο λόγος που ο Γ.Κ. προέβη σε αυτήν την κίνηση είναι γιατί βλέποντας και ζώντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον "Αγιο Παύλο", θεώρησε ότι αυτός είναι ένας από τους τρόπους που το θέμα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί, αφού όσες φορές κι αν κατέφυγαν στις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης και νοσηλείας, δεν υπήρξε ανταπόκριση», δήλωσε στην εφημερίδα Έθνος ο δικηγόρος του Γιώργος Θωμάς.
«Ειδικά οι εισαγγελικές και υγειονομικές Αρχές, οι οποίες επόπτευαν τις φυλακές Κορυδαλλού, κώφευαν σε όλα τους τα αιτήματα για πολλούς μήνες», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η απεργία πείνας και η αποχή από τα φάρμακα (από τις 16 Φεβρουαρίου) των κρατουμένων στο νοσοκομείο, καθώς και δράσεις αλληλεγγύης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου