11.3.14

Μελέτη επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις για «φώτα των σεισμών»

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα θα χτυπήσει ο Εγκέλαδος; 
Οι μυστηριώδεις λάμψεις - σαν κεραυνοί - που πολλοί έχουν αναφέρει θα μπορούσαν ίσως να είναι μία από αυτές; 
Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες διερεύνησαν αυτές ακριβώς τις αναφορές και έδωσαν μία εξήγηση, ότι οφείλονται στη μετακίνηση των στρώσεων του εδάφους, από την οποία δημιουργείται πολύ μεγάλο ηλεκτρικό φορτίο.
Τα «φώτα των σεισμών» μπορεί να εμφανιστούν πριν ή κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, φαίνεται ότι εκδηλώνονται στα ρήγματα, όπου τα τμήματα της Γης απομακρύνονται το ένα από το άλλο.
Οι συνηθισμένοι κεραυνοί προκύπτουν από τη συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου στα σύννεφα. Όπως δείχνουν όμως πειράματα που έγιναν στο πλαίσιο της νέας μελέτης του πανεπιστημίου Ρούτγκερς, τα φώτα των σεισμών ενδέχεται να προέρχονται από τη συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου στο έδαφος γύρω από τα ρήγματα.
Για να δοκιμάσουν αυτήν τη θεωρία, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα πειράματά τους σε τρία διαφορετικά υλικά, τα οποία προσκολλώνται και γλιστρούν όπως η Γη σε σεισμογενείς περιοχές: πλαστικούς δίσκους, σωματίδια γυαλιού και οργανική σκόνη. Είδαν ότι και στις τρεις περιπτώσεις, όταν τα υλικά μετακινούνται και σπάνε, παράγεται ηλεκτρικό φορτίο. Παρ’ όλα αυτά, δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο μηχανισμός που το προκαλεί.

RUTGERS UNIVERSIT
«Εάν πάρουμε ένα τάπερ γεμάτο αλεύρι και το γείρουμε, όταν το αλεύρι μετακινηθεί, εμφανίζονται με ανεξήγητο τρόπο τάσεις των 100 βολτ», δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Τρόι Σίνμπροτ. 
«Εκτός από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να εξαλείψουμε αυτές τις τάσεις, θα αποκαλούσα αυτές τις παρατηρήσεις “ψευδοφυσική” και θα απέφευγα να πω τη γνώμη μου, όμως οι τάσεις δημιουργούνται κατ’ επανάληψη και μέχρι στιγμής δεν έχουμε κατορθώσει να εξηγήσουμε τι τις προκαλεί.» Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να κάνουν λάθος, οι ερευνητές δοκίμασαν το πείραμα με διαφορετικά υλικά, σε διαφορετικές συνθήκες υγρασίας και σε δοχεία διαφόρων μεγεθών και υλικών. Και πάλι όμως, κάθε μετακίνηση είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Ο Τζον Έμπελ από το κολλέγιο της Βοστόνης, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς τις αναφορές για ηλεκτρομαγνητικές ενδείξεις επικείμενου σεισμού, δήλωσε «ανακουφισμένος» από τα ευρήματα του Σίνμπροτ και της ομάδας του. «Προσωπικά θεωρώ αληθείς τις παρατηρήσεις για εκκενώσεις σαν κεραυνούς - ηλεκτρικές λάμψεις κατά κάποιο τρόπο - που εκδηλώνονται πριν από σεισμούς», είπε στη Washington Post. «Υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις για να απορρίψουμε την ύπαρξή τους.»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου