24.5.14

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΛΗΜΝΟ ....Πανικός και στην Τουρκία από τα 6,5 Ρίχτερ

Πανικός και στην Τουρκία προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,5 βαθμών, στο ρήγμα της Ανατολίας στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, που σημειώθηκε στις 12.24 το μεσημέρι .
Σημειώνεται ότι στις 12.31 σημειώθηκε ένας μετασεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών στα παράλια της Τουρκίας, και στις 12.34 ένας ακόμη 5 βαθμών με επίκεντρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, καθώς το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, αλλά με δονήσεις μικρότερου μεγέθους.
Ειδικότερα, στην Τουρκία ο σεισμός έγινε αισθητός σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια και είναι πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν, στη συνοικία Εντιρνέ της Κωνσταντινούπολης, πέντε άνθρωποι που πανικοβλήθηκαν από το σεισμό, πετάχθηκαν από το παράθυρο ενός διαμερίσματος. 

ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ 

Σύμφωνα πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από την ισχυρή σεισμική δόνηση έχει καταρρεύσει η οροφή στο αεροδρόμιο της Λήμνου ενώ υπάρχουν κάποιοι τραυματίες ευτυχώς ελαφρά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι αστυνομικές αρχές.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής εκτιμά τον σεισμό στα 7,2 Ρίχτερ.Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμόλογοι οι οποίοι παρακολουθούν τον ισχυρό σεισμό που έγινε λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι.
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινδτιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος προήλθε από τη βόρεια τάφρο του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».
Ο καθηγητής Γεωλογίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας υποστηρίζει πως «η πρώτη εκτίμησή μας είναι ότι πρόκειται για σεισμό της τάξεως των 6,5 Ρίχτερ στη Λήμνο. Σεισμός ο οποίος προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας».

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιώργος Χάνος, μιλώντας στο πrotothema.gr είπε ότι «ήταν ένας πάρα πολύ ισχυρός σεισμός. Είχαμε χρόνια να ζήσουμε έναν τέτοιο σεισμό. Ήταν μεγάλος όπως μάθαμε 6,5 Ρίχτερ και είχε διάρκεια. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε αναφορές για τραυματίες ενώ υπήρξαν και ζημιές σε παλιά σπίτια αλλά και σε οικοσυσκευές».
ΙΣΧΥΡΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου