9.7.14

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ο Μεσσήνιος Σέφ που μαγειρεύει στον Βασιλιά της Ισπανίας !

Της Βάσως Μιχοπούλου

Η πιο ισχυρή ανάμνηση των παιδικών του χρόνων είναι η φιγούρα της γιαγιάς του Μαρίας που μαγειρεύει λαδερό φαγητό και ευωδιάζει ο κόσμος.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο βραβευμένος σεφ Πάρης Κωστόπουλος μαγειρεύει αχινοσαλάτα και σφυρίδα στον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και τον κάνει να παραμιλάει από τη νοστιμιά.
Και όχι μόνο αυτό, ο ίδιος καταφέρνει να βάλει τις ελιές και το λάδι της Καλαμάτας στο «El Celler De Can Roca» ,το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2014.
Εμπνευστής παράλληλα, μιας πρωτοποριακής ομάδας της «Gefsis Team» στη Καλαμάτα, ασχολείται αποκλειστικά με την ανάδειξη των Μεσσηνιακών προϊόντων, ενώ ως εξειδικευμένος εμπειρογνώμονας στη μεσογειακή διατροφή, συμμετέχει σε ένα διεθνές πρότζεκτ που «τρέχει» ταυτόχρονα σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και στοχεύει στην πιστοποίηση εστιατορίων με ετικέτα ποιότητας μεσογειακής διατροφής.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι ο Executive chef του υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων Buca Beach Resort που βρίσκεται στην Μπούκα Μεσσηνίας άφησε χωρίς ενοχή, μια ασφαλή και επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό( με πολλές εργατοώρες σε διάσημα εστιατόρια, με επώνυμους πελάτες, στο Σαν Μονέ, στη Καραϊβική, στη Κορσική, στις Κάνες, στη Γουαδελούπη, στην Ελβετία, στα Κανάρια νησιά) για να επιστρέψει στην πατρίδα του και να αναδείξει τα προϊόντα της μεσσηνιακής γης.
Πάρης Κωστόπουλος: Ένας βραβευμένος σεφ από τη Μεσσηνία «Ο τόπος σου πάντα σε φωνάζει. Το ίδιο ένιωθα κι εγώ. Για αυτό όταν αισθάνθηκα ασφαλής και πιο ώριμος αποφάσισα να επιστρέψω και να παραμείνω να βοηθήσω τον τόπο μου. Θέλω να μείνω εδώ. Έζησα το «παραμύθι» μου »,λέει ο ίδιος.
Γενικά οι προσωπικές πληροφορίες δίνονται με φειδώ από τον Πάρη Κωστόπουλο, γιατί εκτός του ότι είναι ένας διακριτικός άνθρωπος, προτιμά να μιλά κυρίως μέσα από τη δουλειά του. Kαι δεν έχει άδικο, αφού οι διακρίσεις και τα κατορθώματά του στο χώρο της γαστρονομίας, αποτελούν τις καλύτερες συστάσεις.
Ο 38χρονος σεφ γεννήθηκε στη Καλαμάτα από μητέρα Ισπανίδα και πατέρα Έλληνα και στα δεκατρία του μόλις χρόνια επέλεξε το δρόμο που θα ακολουθούσε στη ζωή του. Απόφοιτος της Γ΄ Γυμνασίου έφυγε για την Ισπανία, όπου εκεί, εκτός από την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του, ολοκλήρωσε και την τριτοβάθμια στη βασιλική ανώτατη σχολή μαγειρικής Τέχνης "Escuela De Hosteleria De Girona Sant Narcis", στην οποία φοίτησε πέντε χρόνια. Στη Καταλονία παρέμεινε εννέα χρόνια και μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλα ονόματα της γαστρονομίας, όπως ο Jοan Roca. Από εκεί ξεκίνησε και μια επιτυχημένη πορεία με μεγάλες συνεργασίες σε πολλές ξενοδοχειακές αλυσίδες.
Οι συμμετοχές του σε διεθνείς διαγωνισμούς ήταν πολλές, όπως και οι διακρίσεις, με ορόσημο το χρυσό βραβείο που απέσπασε στον πρώτο Eθνικό διαγωνισμό νέων μαγείρων κάτω των 30 ετών στην Καλαμάτα το 2001, όπου ήρθε πρώτος, δημιουργώντας μια παραδοσιακή συνταγή βασισμένη στο μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Ακολούθησαν δυο διαδοχικές διακρίσεις στο Μπάρι της Ιταλίας το 2002 και το 2003, όπου ο σεφ εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ίδιος πιστεύει πως η μεσσηνιακή γαστρονομία έχει όλες τις προοπτικές και όλα τα φόντα για να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και επιμένει να προμηθεύεται τα υλικά του μόνο από τοπικούς παραγωγούς. « Δεν υπάρχει μυστικό στην πολυπλοκότητα μιας συνταγής, το μυστικό είναι το άριστο υλικό. Ακριβώς έξω από το χώρο του συγκροτήματος υπάρχουν βιολογικές καλλιέργειες με προϊόντα που χρησιμοποιούμε στη κουζίνα μας. Εκτός όμως από αυτό, η προμήθεια των υλικών έχει άμεση αντανάκλαση και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η καθημερινή παραγωγή σημαίνει φρέσκα προϊόντα που καταναλώνονται άμεσα και μεγαλύτερη εισφορά στους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν άμεσα κέρδη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους καταστηματάρχες που "χρησιμοποιούν" αυτού του είδους την κουζίνα. Έχουν περισσότερους πελάτες με ένα θελκτικό μενού που στηρίζεται σε αγνά προϊόντα τοπικής παραγωγής.». Σχετικό με αυτό είναι και το πρότζεκτ(στο οποίο ο σεφ είναι expert trainer) που πραγματοποιείται μέσω της συνεργασίας του εμπορικού επιμελητηρίου της Μεσσηνίας και της Ρώμης, ταυτόχρονα σε όλη τη Μεσόγειο. 
Μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει τουλάχιστον σαράντα εστιατόρια στην περιοχή της Μεσσηνίας να έχουν πιστοποιηθεί με την ετικέτα ποιότητας μεσογειακής διατροφής(Med diet nutrition quality label). Η ανάδειξη όμως των Μεσσηνιακών προϊόντων είναι και το πεδίο δραστηριοποίησης της ομάδας Gefsis team που δημιούργησε ο ίδιος πριν ένα χρόνο μαζί με τους Καλαματιανούς καθηγητές Μαγειρικής Τέχνης του ΙΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ, Πέτρο Βρυώνη και Κωνσταντίνο Βασιλειάδη. «Δημιουργήσαμε αυτή την ομάδα με μοναδικό στόχο να διαδώσουμε τη μεσσηνιακή κουζίνα και σε άλλα μέρη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. 
Σκοπός μας είναι να τολμήσουμε να την επαναπροσδιορίσουμε μέσα από την έρευνα και τον πειραματισμό, με νέες τεχνικές της γαστρονομίας που χρησιμοποιούνται σήμερα παγκοσμίως. Πιστεύουμε στην αυθεντική Μεσσηνιακή κουζίνα και τη διδάσκουμε»
Ο Πάρης Κωστόπουλος τον προσεχή Νοέμβριο, με τη συνεργασία Ισπανών συναδέλφων του, προετοιμάζεται για μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για νέους σεφ στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος δεν παραλείπει κάθε τόσο τη δική «αναβάθμιση» γνώσης με τη μετεκπαίδευση του σε διάσημα εστιατόρια στο κόσμο, όπως το «Les Cols» στην Ισπανία που θα επισκεφτεί σύντομα.
Ο νεαρός σεφ λατρεύει τη μεσσηνιακή γη και το αποδεικνύει καθημερινά. 
Όταν δεν δουλεύει στο ξενοδοχειακό συγκρότημα, δουλεύει στη γη του. Μαζεύει τις ελιές του μαζί με τους υπόλοιπους εργάτες και απολαμβάνει τη μυρωδιά του λαδιού όταν βγαίνει στο ελαιοτριβείο. «Είναι κάτι που με ευχαριστεί. 
Είναι αυτό λένε κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση» συμπληρώνει γελώντας. Σύμμαχο και σημείο αναφοράς στη ζωή του έχει την οικογένειά του( τη σύζυγο και τα δυο παιδιά τους), ενώ στους στενούς του συνεργάτες του συμπεριλαμβάνεται ο εξάχρονος γιός του Ηλίας, ο οποίος όχι μόνο έχει εκδηλώσει τον ενδιαφέρον του να συνεχίσει την Τέχνη του πατέρα του, αλλά την εξασκεί ήδη, φιλοδοξώντας να τον ξεπεράσει . Και όπως όλα δείχνουν θα το καταφέρει.

πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου