17.9.14

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΑΚΑΡΗ: Καθυστερήσεις στην προβολή της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης


Μ. Μάκαρης
Μ. Μάκαρης

Την αργοπορία της κινητοποίησης της δημοτικής αρχής για την προβολή της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, καταγγέλλει ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Μανώλης Μάκαρης.
Σε εισήγησή του στο Δ.Σ στις 15 Σεπτεμβρίου αναφέρει σχετικά: «Είναι πολύ σημαντική υπόθεση για την πόλη μας και πρέπει να συνεργαστούμε όλοι προς αυτό τον σημαντικό στόχο. Η δημοτική αρχή έχει ήδη καθυστερήσει. Ενώ τον τελευταίο χρόνο δεν είχε κάνει καμιά αναφορά στο θέμα έφερε προς ψήφιση ένα έτοιμο κοστολογημένο σχέδιο προετοιμασίας φακέλου χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση και ο απαραίτητος διάλογος. Άλλες πόλεις έχουν ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια όπως ο Βόλος που έχει ολοκληρώσει το αρχικό σχέδιο φακέλου με 7.200 ευρώ και η Σύρος προσδιορίζει το συνολικό κόστος διεκδίκησης σε 25.000 ευρώ και έχει ήδη κινητοποιήσει διάφορους τοπικούς φορείς και τη νεολαία για την προβολή της υποψηφιότητας. Η προετοιμασία του φακέλου σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που φέρνει προς ψήφιση η δημοτική αρχή της Καλαμάτας κοστολογείται στα 250.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται υψηλό. Σύμφωνα με δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής θα καλυφθεί το σημαντικότερο μέρος (200.000ευρώ) από δωρεές. Το σημαντικό ερώτημα που θέτουμε αν αυτές οι δωρεές είναι εξασφαλισμένες και επίσης αν θα ζητηθεί κάποιου είδους αντάλλαγμα.
Ο συνδυασμός μας είναι θετικός με τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας υπό προϋποθέσεις:
  1. Να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και συνεχής έλεγχος των οικονομικών παραμέτρων του εγχειρήματος σε κάθε φάση της διεκδίκησης από την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας έως και την παράδοση του τελευταίου υποέργου. Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να επαναληφθεί το κακό προηγούμενο των δύο ελληνικών πόλεων Θεσσαλονίκης (1997) και Πάτρας(2006) οι οποίες λόγω των συνεχών υπερβάσεων στους προϋπολογισμούς του έργου συνέχισαν να καταχρεώνουν τους δημότες αλλά και το ελληνικό κράτος για πολλά χρόνια μετά το αντίστοιχο έτος κατά το οποίο φιλοξενούσαν τον θεσμό. Αντίθετα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Λίβερπουλ (2008) το οποίο στέφθηκε από σημαντική οικονομική και καλλιτεχνική επιτυχία.
  2. Να υπάρξει επαρκής εξασφάλιση πόρων εκ των προτέρων. Το όλο εγχείρημα μπορεί να κοστίσει από 30 εκατομμύρια ευρώ έως και πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Μπορούν αυτοί οι πόροι να ανευρεθούν; Στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα ποσοστό 60% μπορεί να εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκά προγράμματα (πχ creative Europe, horizon 2020, Connecting Europe Facility κ.α.). Το βραβείο Μελίνα Μερκούρη (1,5 εκατομμύριο ευρώ) το οποίο έχει θεσπιστεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή για την ενίσχυση των πόλεων που έχουν επιλεγεί μπορεί να συνεισφέρει αφού όμως εκπληρωθούν βασικές προϋποθέσεις. Συμπερασματικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση τα βάρη του έργου να τα αναλάβουν οι δημότες.
  3. Είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας της Καλαμάτας τόσο στην διεκδίκηση, στην προετοιμασία αλλά και στην επιτέλεση του σημαντικού αυτού εγχειρήματος. Πρέπει δηλαδή να εμπλακούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι φορείς της πόλης, οι πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι, οι θεατρικές, χορευτικές και μουσικές ομάδες, η νεολαία, το Πανεπιστήμιο, το μουσικό σχολείο και κυρίως ο απλός κόσμος και οι εθελοντές.
  4. Δεν πρέπει να περιοριστεί η διεκδίκηση στα στενά όρια της πόλης της Καλαμάτας αλλά να συμπεριλάβει και τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες αλλά και τις γειτονικές πόλεις. Πρέπει να αξιοποιηθούν στο φάκελο υποψηφιότητας και να αναδειχθούν το κάστρο της Καλαμάτας, τα νεοκλασικά κτίρια , η αρχαία Θουρία, η αρχαία Μεσσήνη και η Μάνη. Συνολικά πρέπει να επιδιωχθεί η εξασφάλιση πολιτιστικών υποδομών και θεσμών οι οποίοι θα παραμείνουν στην πόλη και μετά το 2021.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου