17.9.14

Σαν σήμερα…από την τοπική ιστορία. 17 Σεπτεμβρίου 1947.- Απεβίωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Πολύκαρπος Συνοδινός

Σαν σήμερα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1947, απεβίωσε στην Αθήνα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Πολύκαρπος Συνοδινός (κατά κόσμον Γεώργιος Συνοδινός).
 Γεννήθηκε στη Σίφνο το 1864
Το 1885 πήγε να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Από το 1900 περίπου υπηρέτησε σαν ιεροκήρυκας σε πολλές μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και το 1923 εξελέγη Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, θέση που διατήρησε έως το 1933, οπότε και εκλέχθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Mητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, μετά την εκδημία του Μελετίου Σακελαρόπουλου. Μητροπολίτης Μεσσηνίας παρέμεινε ως το 1945, οπότε και παραιτήθηκε. Μετά την παραίτησή του, εξελέγη νέος Μητροπολίτης Μεσσηνίας ο Χρυσόστομος Δασκαλάκης. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, ανέπτυξε πλούσια ποιμαντική και κοινωνική δράση.
Απεβίωσε στις 17 Σεπτεμβρίου 1947 στην Αθήνα και ετάφη στο Α' Κοιμητήριο των Αθηνών. Αργότερα τα λείψανά του μεταφέρθηκαν, βάσει της τελευταίας του επιθυμίας, στη Σίφνο, τα οποία βρίσκονται σήμερα σε ειδική κρύπτη, στον Ιερό Ναό του Ιωάννου του Θεολόγου "Μουγκού" στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο παρεκκλήσι του Αγίου Πολυκάρπου.
Ο Βουφραδιώτης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου