1.11.14

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ Κοινωνικός ρατσισμός: Δεν διόρισαν στο Δημόσιο «ελαφρά παχύσαρκη» γυναίκα

Απίστευτος ρατσισμός στο ελληνικό δημόσιο καθώς αποκαλύφθηκε ότι ελαφρά παχύσαρκη γυναίκα αποκλείστηκε από υποψήφια για γραμματείας σε Στρατοδικείο. Κοινωνικός ρατσισμός: Δεν διόρισαν στο Δημόσιο «ελαφρά παχύσαρκη» γυναίκα 
Η υπόθεση του ιδιότυπου αυτού ρατσισμού πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η πενταμελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 3671/2014 απόφασή της, έκρινε ότι η ελαφρά παχυσαρκία δεν μπορεί να αποκλείει τον διορισμό σε θέση γραμματέως του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατοδικείο) καθώς ο αποκλεισμός αυτός δεν συνάδει με συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας, αλλά και δεν δικαιολογείται από αποχρώντα λόγο δημοσίου συμφέροντος.
Ομως, λόγω σπουδαιότητας του επίμαχου θέματος, το παρέπεμψε στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος για νέα, οριστική κρίση.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στο Δικαστικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων οι υποψήφιοι για την πλήρωση κενών θέσεων ανθυπασπιστών γραμματέων μεταξύ των άλλων δεν μπορεί να έχουν «ελαφρά παχυσαρκία με βάρος 2/10 έως 3/10 πάνω από τα φυσιολογικό».
Η υποψηφία έφτασε και στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και οι σύμβουλοι Επικρατείας ερμήνευσαν τις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας, οι οποίες υπαγορεύουν όπως η πρόσβαση κάθε Έλληνα πολίτη σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα γίνεται με κριτήρια που συνάπτονται με την προσωπική του αξία και ικανότητα.
Οπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με τις επίμαχες συνταγματικές αρχές ο νομοθέτης μπορεί να ψηφίσει νόμο που να αποκλίνει από τις αρχές αυτές, υπό την βασική, όμως, προϋπόθεση ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις δικαιολογούνται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και δεν παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας.
Σημειώνεται ακόμη στην απόφαση: «Ο αποκλεισμός των υποψηφίων αυτών εκ μόνου του λόγου ότι πάσχουν από "ελαφρά παχυσαρκία" δεν δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δημοσίου συμφέροντος, ούτε τελεί σε προφανή συνάφεια προς το αντικείμενο των καθηκόντων των ανθυπασπιστών γραμματέων του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων».
Και προστίθεται:
Συνεπώς, «η επίδικη ρύθμιση, με την οποία αποκλείεται από τον διαγωνισμό για την κατάληψη της ως άνω θέσεως υποψήφιος με ελαφρά παχυσαρκία, με βάρος 2/10 - 3/10 πάνω από το φυσιολογικό, ερμηνευόμενη εν όψει των συνταγματικών αρχών της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας, δεν έχει την έννοια ότι παρέχει εξουσιοδότηση στην κανονιστικώς δρώσα διοίκηση να θεσπίσει ρύθμιση, με την οποία αποκλείεται η πρόσβαση σε δημόσια θέση, χωρίς η ρύθμιση αυτή να δικαιολογείται από αποχρώντα λόγο δημοσίου συμφέροντος και χωρίς να τελεί σε συνάφεια και προς τα κατά νόμον καθήκοντα της θέσεως».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου