30.1.15

Κατρούγκαλος σε ΑΔΕΔΥ: Ξεχάστε αυξήσεις φέτος


Κατρούγκαλος σε ΑΔΕΔΥ: Ξεχάστε αυξήσεις φέτος

Την πρώτη τους συνάντηση γνωριμίας είχαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, στην οποία χάραξαν τον οδικό χάρτη για τη μελλοντική συνεργασία των δύο πλευρών.
Ο κ. Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, αφού χαρακτήρισε ουσιαστικό το διάλογο με τους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο κράτος πιο δημοκρατικό πιο ανοικτό στην κοινωνία, πιο αποτελεσματικό και δεν μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το νέο κράτος χωρίς τους δημοσίους υπαλλήλους».
Σημειώνοντας πως «ο προηγούμενο διάστημα συνέβη μια δαιμονοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων», ο αναπληρωτής υπουργός, δίνοντας το στίγμα της νέας κυβέρνησης, ανέφερε ότι «κάθε καθεστώς που θέλει να δικαιολογήσει κάποιου είδους μιζέριας κατασκευάζει την εικόνα του δημοσίου υπαλλήλου ως εσωτερικού εχθρού που δήθεν φταίει για τα περισσότερα προβλήματα» και τόνισε: «Πρόκειται να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα. Θα συνεργαστούμε με τον δημόσιο υπάλληλο, αλλάζοντας, όμως, και τον ίδιο τον δημόσιο λειτουργό στα πλαίσια του κράτους που θέλουμε να αλλάξουμε. Επομένως θα έχουμε εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης, θα έχουμε εμπιστοσύνη και στους εκπροσώπους της, αλλά δεν θα αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν».
Ανέφερε δε ότι «ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κοινωνία, αυτή τη στιγμή, έχει μια δημόσια διοίκηση που δεν της αξίζει, είναι γιατί αυτόν τον καιρό οι πολιτικές της πατρωνίας και του πελατειακού κράτους, της αναξιοκρατίας, ήταν αυτές που επέβαλαν την λειτουργία της σημερινής δημόσιας διοίκησης» και προσέθεσε: «Αυτές οι πολιτικές θα σταματήσουν».
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως εξήγησε στην ΑΔΕΔΥ ότι «δεν υπάρχει περιθώριο αυτή την χρονιά για οποιαδήποτε μισθολογική βελτίωση της κατάστασης, μολονότι αναγνωρίζουμε πόσο σοβαρά έχουν θίγει και αυτοί από την μνημονιακή λαίλαπα».
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι «κάθε φορά που γινόταν διάλογος με τους δανειστές οι δημόσιοι υπάλληλοι στέλνονταν ως Ιφιγένεια στο βωμό της θυσίας» και πως ελπίζει «αυτή η στοχοποίηση να ανατραπεί ώστε να έχουμε έναν γόνιμο διάλογο».
«Για μας πρέπει να σκουπιστεί το τραπέζι από τις 10.500 απολύσεις. Είναι προαπαιτούμενο και φυσικά πρέπει να σταματήσουν οι υπόλοιπες για να εκπληρωθούν οι στόχοι του μνημονίου, και να οικοδομηθεί η μεταξύ μας η εμπιστοσύνη» τόνισε.
Επίσης, ο κ. Κουτσιουμπέλης, χαρακτήρισε την αξιολόγηση «κατάπτυστη», ενώ σχετικά με τη βελτίωση των μισθών είπε ότι «δεν πιστεύαμε ότι θα ανακτούσαμε αμέσως τις απώλειές μας αλλά ζητήσαμε τουλάχιστον το ξεπάγωμα των ωριμάνσεων από το μισθολόγιο του 2011» και συμπλήρωσε: «Προς τιμήν του ο υπουργός μας είπε ότι για το 2015 ο κουμπαράς είναι άδειος και δεν προβλέπει κάτι. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που ήταν εφ όλης της ύλης, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης θα ανακληθούν όλοι παράνομα απολυμένοι από το Δημόσιο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί μία σύγχυση σχετικά με τους ακριβείς αριθμούς, καθώς άλλοι έχουν απολυθεί, άλλοι βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, άλλοι έχουν επιστρέψει με προσωρινές διαταγές και υπάρχει και μία κατηγορία υπαλλήλων που δεν διεκδίκησαν την επιστροφή τους στο δημόσιο.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι θα καταργηθεί ο Ν. 4250 για την αξιολόγηση, και ζήτησε τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ, μέσα σε ένα μήνα. Δεσμεύτηκε δε ότι η όποια αξιολόγηση των υπαλλήλων στο μέλλον δεν θα συνδέεται με τη μισθολογική εξέλιξη, ούτε με δεξαμενές απολύσεων, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για τους άριστους δημόσιους λειτουργούς.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου