31.1.15

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ! Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια... ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ η ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ θα ονομαστεί το ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ !!!

Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλ. Τσίπρα με Ντράγκι, Ντάισεμπλουμ και Σουλτς     - ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΣΙΠΡΑ
- Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ "  ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ !
Την αναστροφή του βεβαρημένου πολιτικού κλίματος που δημιουργήθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, την Παρασκευή, επιχειρεί να επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι Ευρωπαίοι.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής δέχθηκε δύο τηλεφωνήματα από τον κ. Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αλλά και ο ίδιος κάλεσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στον κ. Τσίπρα ξεκαθάρισε: «Υπήρξε μια μικρή ένταση στο τέλος της συνέντευξης με τον υπουργό Οικονομικών, δεν θέλουμε να δοθεί η αίσθηση ότι λόγω αυτής δεν θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση».

Στη συνέχεια, ο κ. Σουλτς, μετά το διάρκειας τριών ωρών δείπνο που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό στο τηλέφωνο και τον πληροφόρησε πως η συζήτηση με Μέρκελ και Ολάντ «ήταν μια συζήτηση σε καλό κλίμα. Αναμένουμε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας πήρε στο τηλέφωνο τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του χρέους», για να πάρει την απάντηση του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη: «Στην Ευρώπη υπάρχει καλό κλίμα. Πιστεύω ότι θα βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση η οποία θα εξυπηρετεί την Ελλάδα».

Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου ορίστηκε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας θα δει τον κ. Γιούνκερ, μετά το ραντεβού του με τον Φρανσουά Ολάντ.

Καθησυχαστικό μήνυμα Τσίπρα στο Bloomberg

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να δώσει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg καθησυχαστική δήλωση, στην οποία διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκε βέβαιος πως θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της.

Ο δημοσιογράφος του αμερικανικού πρακτορείου σχολιάζει πως ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί σήμερα να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους πιστωτές της Ελλάδας, έπειτα από μια εβδομάδα κατά την οποία παρατηρήθηκε μαζική ρευστοποίηση σε ομόλογα και μετοχές, η οποία προκλήθηκε από την εξαγγελία του πως επιθυμεί να τερματίσει τη συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στο Bloomberg δηλώνει: «Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ».

Παράλληλα τονίζει ότι «χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους».

Παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού:

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.

Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

Εκτάκτως στο Παρίσι ο Βαρουφάκης -Άλλαξε το πρόγραμμά του την τελευταία στιγμή

Από την πλευρά του, μετά το δείπνο της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ μαζί με τον Μάρτιν Σουλτς, το βράδυ της Παρασκευής, ο Γιάνης Βαρουφάκης άλλαξε το πρόγραμμά του και αναχώρησε το Σάββατο εκτάκτως για τη Γαλλία.

Ο υπουργός Οικονομικών επρόκειτο να ξεκινήσει τις επαφές του από το Λονδίνο, τη Δευτέρα, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα βρισκόταν στο Παρίσι. Ομως, τα δεδομένα άλλαξαν και ο κ. Βαρουφάκης αναχωρεί εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι για την Πόλη του Φωτός, όπου θα συναντηθεί αύριο, Κυριακή, με τον Γάλλο ομόλογό του. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, η αλλαγή έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του Ελληνα υπουργού, ενώ η συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν θα γίνει στις 6 μ.μ. και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, μία πηγή προσκείμενη στο γραφείο του Φρανσουά Ολάντ ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Γάλλος Πρόεδρος και η Άνγκελα Μέρκελ «έχουν συμφωνήσει ότι είναι σημαντικό (από τη μία) να γίνουν σεβαστές οι επιλογές των Ελλήνων πολιτών και (από την άλλη) η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» σχετικά με το χρέος. «Υπάρχει μια ανάγκη διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης» επισήμανε η πηγή μετά το δείπνο που είχαν Ολάντ και Μέρκελ στο Στρασβούργο.

πηγή


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου