Άνω κάτω έχει γίνει η κυβέρνηση με το θέμα του προέδου της Δημοκρατίας. Η σοβαρή εμπλοκή που παρουσιάστηκε χθες με την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας συγκεντρώνει και τα πρώτα σύννεφα...Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός είχε συνομιλήσει με τον κ.Αβραμόπουλο και είχε καλέσει και τις κάμερες για το διάγγελμα!
Σε δήλωσή του αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ενημέρωσε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί μετά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή. Ψηφοφορία που απαιτεί για την εκλογή Προέδρου 180 ψήφους, ενώ αν δεν επιτευχθεί η συγκεκριμένη πλειοψηφία, στην επόμενη ψηφοφορία απαιτούνται μόλις 151.

Οι αντιδράσεις στην υποψηφιότητα του Επιτρόπου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν μεγάλες, γεγονός που έφερε άρον-άρον τον Παναγιώτη Λαφαζάνη-επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας-στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βουλευτές απειλούν παρασκηνιακά ακόμα και με μη υπερψήφιση, αν υποψήφιος είναι ο Δημ. Αβραμόπουλος.

Αντιδράσεις υπήρχαν, μεταξύ άλλων, από τους βουλευτές Αλέκο Τριανταφυλλίδη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ελένη Σωτηρίου, Δημήτρη Κοδέλα, Ραχήλ Μακρή, αλλά και από τον Κώστα Ζουράρι των ΑΝΕΛΛ. Διαφωνίες εκφράζουν ακόμα και ο Μανόλης Γλέζος με τον Αλέξη Μητρόπουλο, καθώς και όλες σχεδόν οι συνιστώσες του κόμματος-που επισήμως έχουν διαλυθεί, αλλά στο παρασκήνιο… ζουν και βασιλεύουν!

Νωρίτερα, το θέμα Αβραμόπουλου ετέθη από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, που είχε πάει να ενημερώσει το ανώτατο κομματικό όργανο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Ποιος το είπε αυτό, δεν γνωρίζω να υπάρχει απόφαση» φέρεται να είπε ο Ν. Παππάς, ενώ και ο Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι μίλησε στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

Μόνο… Παυλόπουλο!

Ο Παν. Λαφαζάνης επιθυμεί πρόσωπο με αριστερό πρόσημο, που να μην έχει ψηφίσει Μνημόνια. Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θέτει βέτο, ενώ αν είναι να επιλεγεί πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς θα έβλεπε θετικά τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Καμμένος προτείνει Ντόρα

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ Πάνος Καμμένος πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα, που τον επισκέφθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Π. Καμμένος, μάλιστα, θεωρεί πως η πρώην υπουργός διαθέτει ισχυρές πιθανότητες να είναι υποψήφια.
η εμπλοκή με Γιουνγκέρ
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πέραν της αντίδρασης της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζανη, το πλέον ουσιαστικό ζήτημα έχει προκύψει στις Βρυξέλλες και αφορά την «διαδοχή» του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κομισιόν. Συγκεκριμένα, οι αρχικές αντιρρήσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αντικατασταθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από αριστερό επίτροπο έχουν, σε μεγάλο βαθμό, ξεπεραστεί. Δεν έχει ξεπεραστεί όμως - και παραμένει κάθετος σε αυτό - η πρόθεση του να δώσει στον νέο επίτροπο σαφώς υποβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο και, δη, σε καμία περίπτωση το βαρύ χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων που κατέχει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι δύο εναλλακτικές που έχει δώσει στην Αθήνα είναι τα χαρτοφυλάκια Περιβάλλοντος και Αλιείας, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιμένει στη διατήρηση του χαρτοφυλακίου της μεταναστευτικής πολιτικής.
Το θέμα συζητήθηκε στην χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χωρίς να υπάρξει κατάληξη. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την έκβαση του αποψινού Eurogroup και του συνολικού κλίματος στη διαπραγμάτευση, ωστόσο οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν τον κ. Γιούνκερ αμετακίνητο και αποφασισμένο να μην δώσει το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων σε αριστερό επίτροπο. Παράγοντες της Κομισιόν, δε, επεσήμαναν χθες ότι ειδικά το κεφάλαιο των Εσωτερικών Υποθέσεων θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο γιατί περιλαμβάνει και θέματα τρομοκρατίας.
Ο κ. Γιούνκερ είχε εξ αρχής αντιμετωπίσει αρνητικά την αλλαγή επιτρόπου διότι θα αλλάξει και την πολιτική ισορροπία στην Κομισιόν που σήμερα αριθμεί 14 Χριστιανοδημοκρατες και 14 Σοσιαλδημοκράτες.

Χτύπημα στο προφίλ της κυβέρνησης

Οι εξελίξεις σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελούν ασφαλώς χτύπημα στο προφίλ της κυβέρνησης. Αναδεικνύουν και πάλι τον Παν. Λαφαζάνη σε βασικό ρυθμιστή των εξελίξεων, όπως έγινε και με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ενώ ίσως φανερώνει αν και πόσο είναι στέρεη η συνεργασία με τους ΑΝΕΛΛ.

Ζητούμενο δε είναι, εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, εάν η κυβέρνηση θα έχει διαρροές στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Άλλα ονόματα

Ο Δημ. Αβραμόπουλος, κάτω από τις αντιδράσεις, χάνει δυναμική - αν δεν αποσύρεται κιόλας - από την κούρσα της Προεδρίας, ενώ από το χώρο της κεντροδεξιάς, δίπλα στο όνομα του Πρ. Παυλόπουλου προστέθηκε και αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη.