Μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου Ενικός στο Star.
"Εάν με οδηγήσουν από την μία ή την άλλη πλευρά σε ρήξη τότε την λύση θα την δώσει ο λαός χωρίς εκλογές» τόνισε ο πρωθυπουργός αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα γίνει δημοψήφισμα. Αλλά τόνισε ότι είναι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα!
Για τον κ.Καραμανλή είπε ότι 'δεν υπάρχει πολιτικό φλερτ' , αλλά 'αμοιβαία εκτίμηση' και τόνισε ότι δεν του πρότεινε ποτέ προεδρία της Δημοκρατίας. "Το μόνο όνομα που πρότεινα ήταν τον Προκόπη Παυλόπουλο και κανένα άλλο"!
Συμβολικός χαρακτήρας η πρόταση ενός κεντροδεξιού στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε χαρακτηριστικά.
Για τη σχέση με τους Αμερικάνους λόγω Ξηρού είπε ότι 'δεν χαλασαν οι σχέσεις' αλλά αναφέρθηκε σε μια προστριβή που υπήρχε επειδή είχε σκοπό με το νομοσχέδιο να αποσυμφορήσει τις φυλακές , ενώ υποστήριξε ότι η διάταξη δεν ήταν φωτογραφική για τον Ξηρό. "Αυτός αρνείται να βγει με βραχιολάκι' είπε. Και τόνισε ότι "δεν αφορά δύο ανθρώπους" αδειάζοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Στην πρώτη του τοποθέτηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει και δεν έχει να κρύψει κάτι από τους πολίτες.

Για το ενδεχόμενο η κ Μέρκελ να πει όχι σε αυτά που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η γερμανίδα καγκελάριος έχει πρόθεση να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα. Παραδέχθηκε πως μία εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για την κ. Μέρκελ όσο και για την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σκίσει αμέσως το Μνημόνιο και να φύγει από την επιτήρηση, αλλά κατάφερε να αποφύγει την εφαρμογή του e-mail Χαρδούβελη που είχε υφεσιακά μέτρα.
Ακόμη, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη στο τραπέζι προτάσεις για υφεσιακά μέτρα όπως συντάξεις, ομαδικές απολύσεις και ΦΠΑ.
Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως με τη δίμηνη παράταση που πήρε, η νέα κυβέρνηση ήταν στριμωγμένη και μπήκε σε ναρκοθετημένο πεδίο από τα πρώτα της βήματα. Έκανε μάλιστα λόγο για παγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης με ισχυρά κέντρα της Αθήνας που καιροφυλαχτούν να σκοντάξει η κυβέρνηση ανεξάρτητα από τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα διέψευσε την προηγούμενη κυβέρνηση που μιλούσε για 1,5%, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση όταν παρέλαβε αντιμετώπισε μία εικόνα δημόσιων ταμείων στα κόκκινα. Μάλιστα, δήλωσε πως δεν ήταν λάθος που δεν ζήτησαν χρήματα πριν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, γιατί είχαν παραπλανηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα χρήματα που υπάρχουν.

Αναφερόμενος στην στάση της ΕΚΤ, ο Αλέξης Τσίπρας την κατηγόρησε για ανορθόδοξη και ανήθικη τακτική με το κλείσιμο της στρόφιγγας των ελληνικών τραπεζών. Αποκάλυψε μάλιστα πως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δεσμευτεί πως με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου θα αλλάξει αυτό το καθεστώς της ΕΚΤ, παραδεχόμενος πως έκαναν λάθος που έδειξαν καλή θέληση προς τις προφορικές δεσμεύσεις των δανειστών.

Σχετικά με τις αδυναμίες της νέας κυβέρνησης, δήλωσε πως ήταν μία κυβέρνηση χωρίς εμπειρία και υπάρχουν και ελλείψεις, αλλά παράλληλα κατηγόρησε τους δανειστές πως λειτουργεί διαρκώς η μονταζιέρα με διαρροή ψευδών ειδήσεων.

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως οι δανειστές επιμένουν στο e-mail Χαρδούβελη, αλλά επεσήμανε πως δεν άλλαξαν τα πρόσωπα των τεχνικών κλιμακίων στη διαπραγμάτευση. Προσπαθώντας να υπερασπιστεί τις νίκες της νέας κυβέρνησης, δήλωσε πως οι υπουργοί επί Σαμαρά περίμεναν 8 ώρες σε σαλονάκι για να τους εξετάσουν οι τροϊκανοί. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε πως οι δανειστές επιμένουν πως οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν, να υπάρξουν ομαδικές απολύσεις και να αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Στην ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει κάτι ουσιώδες πχ στο ασφαλιστικο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να τεθεί στη διαπραγμάτευση το ασφαλιστικό μέσα στο Μνημόνιο και αυτό το θέμα θα τεθεί αργότερα. Για την ενδιάμεση συμφωνία ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως βολεύει και τις δύο πλευρές για να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης τουλάχιστον στα σημεία που υπάρχει συμφωνία.

Για τον κ. Βαρουφάκη


Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι asset για την κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών, αλλά ξεκαθάρισε πως όλα τα μέλη της κυβέρνησης στηρίζουν τον κ. Βαρουφάκη και σημείωσε πως ενοχλεί γιατί μιλάει τη γλώσσα της οικονομίας. Όπως είπε, είναι ένας χαρακτήρας έντιμος που επιμένει στις απόψεις του και δεν κάνει πίσω.
"Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά βρεθήκαμε στην ανάγκη να αναδιοργανώσουμε τις ομάδες μας. Όλες οι ομάδες θα είναι υπό την ευθύνη του".
οι μισθοί
Για τον κατώτατο μισθό ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως αυτό θα γίνει αλλά σταδιακά, αλλά οι δανειστές διαφωνούν με αυτό το μέτρο. Για την αύξηση του φόρου στα νησιά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν μπορεί να αυξηθεί αυτό και για αυτό ψάχνουν άλλα μέτρα να αντιπροτείνουν. Σχετικά με τον φόρο διανυκτέρευσης, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως είναι μία σκέψη της κυβέρνησης, αλλά επεσήμανε πως το πρόβλημα δεν είναι ο ΦΠΑ, αλλά η εισπραξιμότητά του.
Για τα κοσμοπολίτικα νησιά, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως έχουν προτείνει για αγορές πχ άνω των 50 ευρώ να γίνεται η συναλλαγή αποκλειστικά με πιστωτική κάρτα.