27.4.15

Homer’s where the Heart is: Νέο βιβλίο – ωδή στην Μάνη από τη Βρετανή δημοσιογράφο Μάρτζορι ΜακΓκιν

Homer’s where the Heart is: Νέο βιβλίο – ωδή στην Ελλάδα από τη Βρετανή δημοσιογράφο Μάρτζορι ΜακΓκιν
Η Μάρτζορι ΜακΓκιν που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε μέσα από το πρώτο της βιβλίο για την Ελλάδα, «Things can only get Feta», επιστρέφει δυναμικά με ένα ακόμα αφιέρωμα στη χώρα μας τονίζοντας πως «το σπίτι μας είναι εκεί όπου ανήκει η καδιά μας».


Αυτός άλλωστε είναι και ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου της που έγραψε και μας παρουσιάζει αντλώντας έμπνευση από τις περιπέτειές της στην Ελλάδα παρέα με τον σύντροφό της –και επίσης δημοσιογράφο- Τζιμ Μπρους αλλά και τον σκύλο τους, Ουάλας, που μοιάζει να απολαμβάνει τη διαμονή του στα παραδοσιακά χωριά της Μάνης περισσότερο από τον καθένα.

Homer’s Where the Heart is

Το «Homer’s Where the Heart is: Two journalists, one crazy dog and a love affair with Greece» αποτελεί sequel του πρώτου βιβλίου και πραγματεύεται τη ζωή δύο Βρετανών δημοσιογράφων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους και ήρθαν χτίσουν τη ζωή τους από την αρχή στην παραδοσιακή Μάνη, γνωρίζοντας τους Έλληνες, δουλεύοντας μαζί τους και έχοντας να αντιμετωπίσουν την κρίση που τα διεθνή μέσα παρουσίαζαν ως «ανικανότητα, τεμπελιά και αποτέλεσμα της καλοπέρασης» των Ελλήνων. 
Ακόμα και ο τίτλος του αποτελεί λογοπαίγνιο, όπως άλλωστε και ο τίτλος του πρώτου της έργου. 
To «Homer’s» παραπέμπει στον Όμηρο, με τον τίτλο να θέλει να επισημάνει πως… η Ελλάδα είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά.
Το πρώτο βιβλίο γράφτηκε την πρώτη χρονιά που οι Σκωτσέζοι δημοσιογράφοι έμειναν στη Μάνη και παρουσιάζει τους Έλληνες και τον τρόπο ζωής τους το 2010, πριν καλά καλά συνειδητοποιήσουμε την οικονομική καταστροφή που θα ακολουθούσε. Το «Homer’s Where the Heart is» δίνει συνέχεια στην ελληνική πραγματικότητα της κρίσης, κατά τα επόμενα χρόνια που οι περισσότερου Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να αναζητήσουν το μέλλον τους αλλού. Η Μάρτζορι μάλιστα δίνει την απάντηση στο αιώνιο ερώτημα των πολέμιων της χώρας μας: Τι είναι αυτό που οι ξένοι αγαπούν τόσο πολύ στην Ελλάδα ακόμα και αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε;
homers-where-the-heart-is-500Στο νέο της βιβλίο, η δημοσιογράφος που έχει εργαστεί για τη Daily Mail και τους Times, γράφει για τους Έλληνες της επαρχίας, το χωριό της Παλιόχωρας στη βόρεια Μάνη, την καθημερινότητα των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων στα χωριά οι οποίοι ζουν από τη γη τους, αλλά και τον τρόπο που τα διεθνή Μέσα λάτρευαν να αναπαράγουν ανακρίβειες και ψεύδη για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Όταν σε παλαιότερη συνέντευξή της Μάρτζορι  ζητήσαμε από την ίδια να περιγράψει με τρεις λέξεις τους Έλληνες, η ίδια είχε πει: «Στωικοί, γενναιόδωροι, μοναδικοί».
 Η γνώμη της παραμένει ακριβώς η ίδια.
Θα διαβάσετε ακόμα για την πρώτη της εμπειρία στην Αθήνα στις αρχές του 1970, κατά την Στρατιωτική δικτατορία και πολλές ακόμα ιστορίες από τα συνεχή ταξίδια της στη χώρα μας ως φοιτήτρια και αργότερα ως καταξιωμένη δημοσιογράφος. 
«Η σχέση μου με την Ελλάδα είναι ερωτική», παραδέχεται και μας καλεί να δούμε τη χώρα μας μέσα από τα δικά της μάτια, να την αγαπήσουμε και -γιατί όχι- να την εκτιμήσουμε λίγο παραπάνω.
Το «Homer’s Where the Heart is»  είναι διαθέσιμο στο Amazon ως e-book, ενώ από τον Μάιο θα μπορείτε να το προμηθευτείτε στην έντυπη μορφή του, τόσο στο Amazon όσο και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου