15.7.15

Πριν από μας για μας: Η Γαλλική Βουλή υπερψήφισε τη συμφωνία

412 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 69 κατά, ενώ υπήρξαν και 49 αποχές

Το γαλλικό Κοινοβούλιο ψήφισε "πριν από μας για μας" τη συμφωνία με την Ελλάδα, στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη Δεύτερα. Η συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία: Στο σύνολο 481 παρόντων βουλευτών 412 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 69 κατά, ενώ υπήρξαν και 49 αποχές.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς χαιρέτισε το θάρρος του Έλληνα Πρωθυπουργού που, όπως είπε, πήρε τις καλές αποφάσεις για το ύψιστο συμφέρον της χώρας του αλλά τόνισε ότι η συμφωνία "δεν είναι λευκή επιταγή", αντιθέτως απαιτεί να γίνουν "πολλά από μέρους της Ελλάδας, όχι για να τιμωρηθεί, αλλά για να υπάρξει η απολύτως αναγκαία οικονομική ανάκαμψη". 
Οι επικεφαλής των έξι πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου που πήραν το λόγο πριν από τη ψηφοφορία, συμφώνησαν σε ένα τουλάχιστον στοιχείο, ότι η συμφωνία αυτή ήταν «ένα αναγκαίο κακό» καθ' ότι δεν υπήρξε «άλλη διέξοδος» και ότι παραμένει ιδιαίτερα «εύθραυστη».
Πολλοί υπογράμμισαν ότι η ελληνική υπόθεση έφερε στην επιφάνεια τις πολλές ατέλειες της ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα λειτουργίας της ευρωζώνης.
Παρ' ό,τι σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα αρκούσε η υπογραφή του Γάλλου προέδρου για να επικυρωθεί από τη Γαλλία η συμφωνία, ο Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να την υποβάλει για επικύρωση στη γαλλική Βουλή, με βάση το άρθρο 50 του Συντάγματος που δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Παίρνοντας το λόγο πριν την ψηφοφορία, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υπερασπίσθηκε με ιδιαίτερη ένταση την πρόταση υπερψήφισης της συμφωνίας και δήλωσε μεταξύ άλλων πως “η Ευρωπαϊκή Ένωση έζησε τελευταία δύσκολες στιγμές και σίγουρα ιστορικές στιγμές. Η Ευρώπη όμως ξεπέρασε μια κρίση που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία”. Απαρίθμησε δε, τις συμφορές που θα είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους για την Ευρώπη. “Χωρίς μια συμφωνία, θα δίναμε και μια ανησυχητική εικόνα για μας τους ίδιους στον υπόλοιπο κόσμο”, πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές που τοποθετούνται κατά της συμφωνίας, ο Βάλς δήλωσε: “Χαιρετίζω το κουράγιο του Αλέξη Τσίπρα που έβαλε το συμφέρον της χώρας πάνω απ' όλα... Αυτοί που για λόγους τακτικής ή ιδεολογίας δραστηριοποιούνται σήμερα κατά της συμφωνίας, είναι ως να συμφωνούν με την δυστυχία των Ελλήνων. Το να εγκαταλείψουμε τους Έλληνες, είναι σαν να εγκαταλείπουμε τους εαυτούς μας”, είπε ο κ. Βαλς, υπογραμμίζοντας ότι μια χώρα σαν τη Γαλλία θα πρέπει να έχει συνέπεια στις αποφάσεις της.

Μιλώντας στη συνέχεια για το γαλλο-γερμανικό δίδυμο, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στην Ευρώπη “τίποτα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς τη Γαλλία και τη Γερμανία ενωμένες”.

“Με πλήρη συνείδηση και υπευθυνότητα, ο Πρόεδρος εργάσθηκε για τη διατήρηση των Γάλλο-γερμανικών σχέσεων, τη διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ και την προστασία των συμφερόντων των Γάλλων φορολογούμενων” κατέληξε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους βουλευτές να επικυρώσουν τη συμφωνία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου