1.9.15

ΕΓΚΛΗΜΑ!!! Πόροι 120 εκατομμύρια ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν για την Υγεία από το ΕΣΠΑ 2007-2013 διότι κάποιοι δεν δούλεψαν………..

Να γιατί αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα στελέχη του Νοσοκομείου Καλαμάτας που το καταστήσανε Νοσοκομείο-πρωταθλητή στην απορρόφηση  των κοινοτικών πόρων!!

Το πρώτο πράγμα που έθεσε ως προτεραιότητα ο υπηρεσιακός  Υπουργός Υγείας Θανάσης Δημόπουλος στις προχθεσινές  του δηλώσεις ήταν να μη χαθούν τα κονδύλια του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.
Και αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν. Δεδομένου ότι τον Οκτώβριο όλα τα έργα και οι δράσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Διαφορετικά οι πόροι χάνονται!
Σας παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από το χθεσινό ρεπορτάζ του έγκυρου περιοδικού Υγείας  virus.gr  για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται και για τι μιλάμε:

«Στην υγεία η κατάσταση είναι δραματική…
Τα κονδύλια του προγράμματος 2007-2013 θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Διαφορετικά, οι πόροι χάνονται!
Βέβαια, η απελθούσα κυβέρνηση (όπως και η προηγούμενη) προσπάθησε να πείσει την Ε.Ε. ώστε τα έργα που είναι ώριμα να «περάσουν» στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Είναι πιθανό σε αρκετές περιπτώσεις να τα καταφέρει.
Όμως, στην πραγματικότητα τα σχετικά κονδύλια θα αφαιρεθούν από την νέα περίοδο. Δηλαδή, η χώρα πράγματι θα χάσει κονδύλια!
Τραγική είναι η κατάσταση στην υγεία. Δεκάδες έργα καθυστερούν δραματικά. Έργα, που είναι ενταγμένα στα Περιφερειακά Προγράμματα ή σε προγράμματα όπως η Ψηφιακή Σύγκλιση.
Δεν είναι τυχαίο ότι, τα τελευταία 3 χρόνια, κανένας υπουργός Υγείας δεν έκανε επίσημη ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των έργων, που αφορούν την Υγεία και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Η απελθούσα, δε, κυβέρνηση έπαψε να δημοσιοποιεί μέχρι και τα στοιχεία του ESYnet. Τόσο προοδευτική η πρώτη αριστερή κυβέρνηση…
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι μόνο στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με έργα συνολικού ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ. Κατά κύριο λόγο, αφορά την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία. Εκτιμώ ότι στο σύνολο της χώρας πρέπει να κινδυνεύουν περίπου 120 εκατ.!
Πώς όμως να μη χαθούν τα κονδύλια όταν η ένταξη των περισσότερων έργων έγινε από το 2010 έως το 2012; Ακόμη και το 2013, είχαμε εντάξεις έργων! Δηλαδή, πρακτικά η χώρα έχασε περίπου 5-6 χρόνια, σε μελέτες και προετοιμασία…
Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που οι ιθύνοντες στην προσπάθειά τους να απορροφήσουν γρήγορα τα κονδύλια, προχώρησαν σε ένταξη έργων, όχι αναγκαίων για το σύστημα υγείας. Απλά και μόνο για να μη χαθούν οι πόροι.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μάθαμε από τα λάθη μας. Από τα ΜΟΠ (Μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα), το πακέτο Ντελόρ, τα Κ.Π.Σ. μέχρι και το ΕΣΠΑ, ουδέποτε φτιάξαμε μία πραγματική εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση των κονδυλίων. Και φυσικά, να δημιουργήσουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό υλοποίησης των έργων.
Εδώ ακριβώς είναι η πραγματική πτώχευση του ελληνικού δημοσίου. . Φαινόμενο που είχε – ανάμεσα στα άλλα δεινά – ως συνέπεια να υπάρχει εγγενής αδυναμία στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων, που χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς πόρους».

http://virus.com.gr/?p=16859?utm_source=newsletter_morning_edition&utm_medium=email&utm_campaign=virus_31-08-2015&utm_content=read_more&utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=Virus+Newsletter

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου