22.10.15

Φωτιά στην κυβέρνηση βάζουν οι «πενταροδεκάρες» του Φίλη

Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Ανάστατοι είναι χιλιάδες γονείς που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην  τσέπη και να πληρώσουν βαρύ τίμημα για τη μόρφωση των παιδιών τους, μετά την  υπαγωγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε κλιμακωτό ΦΠΑ. Χθες το απόγευμα  η Ένωση Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων πραγματοποίησε  συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχοντας τη συμπαράσταση των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων αλλά και των καθηγητών που φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους από τα «λουκέτα» σε ιδιωτικά σχολεία ή τις συγχωνεύσεις τμημάτων.

Η θύελλα αντιδράσεων πυροδοτήθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη  ο οποίος δήλωσε ότι «όποιος πάει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος της επιλογής», χαρακτήριζοντας  τον κλιμακωτό  ΦΠΑ ως «πενταροδεκάρες» και «συμβολικό ποσό» ενώ περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη  ότι το κόμμα του «δεν έχει πολιτικό κόστος»  και «δεν αφορά τους ψηφοφόρους μας ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία»

Το μόνο  σίγουρο είναι  ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν στην περίπτωση που ισχύσει ο κλιμακωτός ΦΠΑ δεν ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ από τα 168 εκατομμύρια που αρχικά επεδίωκε η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιωακείμ Καλλιβρούσης στη συγκέντρωση χθες στη Λεόντειο στα Πατήσια έκανε λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης ενώ επεσήμανε οτι εκτιμάται ότι θα φύγουν περί τους 20.000 μαθητές από τα ιδιωτικά σχολεία για να πάνε στα δημόσια τα οποία ήδη «ασφυκτιούν». Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Χαρ. Κυραιλίδης  τόνισε ότι θα μπλοκάρουν νομικά  την οποιαδήποτε απόφαση σε εθνικά ή διεθνή δικαστήρια.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση δηλώνουν ότι «έβαλαν αυτογκόλ», καθώς υπήρχε δυσφορία χθες από το κλίμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις Φίλη. «Δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης ή κατάργησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση κατά τη φετινή σχολική χρονιά. Πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα πρώτα», αναφέρουν κυβερνητικές πήγες.

Όπως παραδέχθηκαν οι ίδιες πηγές, «αυτοπαγιδευτήκαμε στον ΦΠΑ εκπαίδευσης». «Μιλήσαμε για έσοδα 300 εκατ. ευρώ και τελικά είναι πολύ χαμηλότερα, κάτω από 100 εκατ. ευρώ» σημείωναν χαρακτηριστικά.

Νέα συνάντηση με την τρόικα για τα ισοδύναμα αναμένεται την Παρασκευή καθώς στη χθεσινή συνάντηση του κ. Φίλη με εκπροσώπους της τρόικας δε συζητήθηκε το θέμα  με το σκεπτικό ότι είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών! Η τρόικα πάντως  διατύπωσε προς τον υπουργό Παιδείας τις επιφυλάξεις της ως προς την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο σκέλος που αφορά την αφαίρεση της αρμοδιότητας από τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων να αποκλείουν καθηγητές για τη θέση του πρύτανη.

Τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της παιδείας προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ η οποία σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι «φαίνεται ότι στην Αριστερά η μετάλλαξη είναι κολλητική. Μετά τον κ. Τσίπρα, ακολουθεί τώρα ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης. Έφτασε σήμερα στο σημείο να χαρακτηρίζει 'πενταροδεκάρες' τους φόρους, που επιβάλλει στην κάθε ελληνική οικογένεια, για τη μόρφωση των παιδιών της. Αβάσταχτοι φόροι και 'κουβέντες της πενταροδεκάρας' είναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες».

Σε απάντησή του το υπουργείο Παιδείας τόνισε ότι «είναι υποχρεωμένο να προστατεύει το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών. Να υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο και να εποπτεύει την ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό φαίνεται ότι δεν αρέσει στη Νέα Δημοκρατία. Τους κατανοούμε γιατί περνάνε δύσκολες ώρες και αναγκάζονται να παίζουν με σχήματα λόγου και να επινοούν, ακόμα και για δευτερεύοντα ζητήματα, φτηνές αντιπαραθέσεις».

Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση από το Ποτάμι στην οποία υπογραμμίστηκε ότι «η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι τιμωρητική προς τους γονείς επειδή την επιλέγουν . Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση «των αριστερών εκατομμυριούχων» ότι έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου   μετά τη συνάντηση με ην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) και τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας».

Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ σε συνάντηση με τον κ. Φίλη  κατέθεσαν πλήρη στοιχεία, βασισμένα σε νέα έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι το μέτρο είναι πρόχειρο και δημοσιονομικά απολύτως αναποτελεσματικό.

Εξήγησαν, επίσης, στον υπουργό ότι η επιβολή του μέτρου ευνοεί τις ελάχιστες σχολικές μονάδες της ελίτ και πλήττει κατά κύριο λόγο τις μικρές και μεσαίες σχολικές μονάδες, στις οποίες προσφεύγει η μέση οικογένεια.

Ο υπουργός από τη δική του μεριά τόνισε ότι με την ελάφρυνση του ΦΠΑ οι περισσότερες δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορούν να απορροφήσουν το ποσό, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι το μέτρο ελήφθη υπό ασφυκτικές πιέσεις και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου