Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας μιλάει για τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά
Η πρώτη φορά Αριστερά κλείνει ένα χρόνο εξουσίας και σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Γιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη, έχει φτιάξει πια ένα ιστορικό γεγονός. Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή της στο "Θάρρος", πολλοί και από διάφορες πλευρές προσπαθούν να το λοιδορήσουν, αλλά, μάλλον η απόφαση του ελληνικού λαού προβληματίζει και φοβίζει στο εσωτερικό και εξωτερικό. Για την κυρία Κοζομπόλη η Αριστερά είναι παρούσα και μπορεί να περάσει από τη φάση της πολιτικής αναδίπλωσης και των συμβιβασμών, σε μια προγραμματική αντεπίθεση με σαφές κοινωνικό πρόσημο υπέρ των αδυνάτων. Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξή της.
Κυρία Κοζομπόλη θυμάμαι όταν βρέθηκα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου 2015, μέσα στους πανηγυρισμούς φίλων και μελών μου είπατε: «Πέρα από την ικανοποίηση του αποτελέσματος, οφείλουμε να σηκώσουμε στις πλάτες μας και το μεγάλο στοίχημα του συνθήματος «πρώτη φορά Αριστερά». Ένα χρόνο μετά, θεωρείτε ότι η κοινωνία έχει καταλάβει το διαφορετικό βηματισμό που θέλατε να δώσετε;
Κατ’ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία. Όντως το 2015 ήταν μια συγκλονιστική χρονιά. Πρώτη φορά σε Ελλάδα και Ευρώπη δόθηκε εντολή διακυβέρνησης στην Αριστερά. Οι στίχοι του Ελύτη «Ένα το χελιδόνι και η Άνοιξη ακριβή, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή» αποτυπώνουν ακριβώς αυτό που συνέβη. Η Κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε μια χρεοκοπημένη χώρα, με διαλυμένη κρατική μηχανή και την κοινωνία να στενάζει από τη λιτότητα και την ανεργία. Εκτός του μείζονος θέματος της διαπραγμάτευσης οι προτεραιότητες ήταν τρείς :
• Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης : έγιναν πολλά και θετικά βήματα. Ενδεικτικά αναφέρω τα προγράμματα σίτισης, στέγασης και παροχής ρεύματος σε 500.000 αδύναμους συμπολίτες μας, (3.200 οικογένειες στη Μεσσηνία), τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα προγράμματα απασχόλησης 200.000 ανέργων, την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στα νοσοκομεία, την κατάργηση του 5/εύρου κα.
• Ανάσες δημοκρατίας και κοινωνικής ευαισθησίας: άνοιγμα της δημόσιας τηλεόρασης, επαναπρόσληψη των 15.000 υπαλλήλων, που ανάλγητα και αντισυνταγματικά είχαν απολυθεί από τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Δημοκρατικές τομές και παρεμβάσεις για την επιλογή διευθυντών στις σχολικές μονάδες, ακύρωση της τιμωρητικής, δήθεν αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, τους φυλακισμένους, το σύμφωνο συμβίωσης κα.
• Χτύπημα της διαφθοράς και διαπλοκής : Έγιναν πολλά με χειροπιαστά αποτελέσματα. Σας θυμίζω μόνο τι κάναμε εμείς με τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς και τι έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ελέγχθηκαν χιλιάδες μεγαλοφοροφυγάδες, επώνυμοι και ισχυροί πλήρωσαν μέχρι τώρα εκατοντάδες εκατομμύρια στο Δημόσιο. Κάμποσοι μεγαλόσχημοι προφυλακίστηκαν και έπεται συνέχεια. Σας θυμίζω το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και τη λυσσώδη αντίδραση των καναλαρχών και των φίλων τους. Όλα αυτά έγιναν, παρά τις αντιδράσεις ξένων και εγχώριων συμφερόντων, την έλλειψη χρημάτων, με απειρία, αστοχίες και λάθη.
Συνεπώς έγιναν αρκετά θετικά βήματα, παρά το ναρκοθετημένο τοπίο. Δεν μας αρκούν όμως, ούτε είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε «άλλαξε βηματισμό η χώρα και η κοινωνία». Έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Είναι δίκαιο και λογικό όμως να κριθούμε στο τέλος της τετραετίας .
Να περάσουμε σε δύο ζητήματα που καίνε αυτή την περίοδο την κοινωνία. Το πρώτο είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Αυγή» δήλωσε: «Είμαστε σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και ανοιχτοί σε κάθε δημιουργική πρόταση. Ένα μόνο δε θα ανεχθούμε: να την πληρώσουν και πάλι οι φτωχοί, οι αδύναμοι και τα συνήθη υποζύγια». Συμφωνείτε με την παραπάνω δήλωση; Όπως όμως έχετε διαπιστώσει και η ίδια οι πολίτες είναι αυτή τη στιγμή στους δρόμους.
Διευκρινίζω ότι το φορολογικό δεν έχει ανοίξει ακόμα. Θα γίνει συγκροτημένα και με διαβούλευση τους επόμενους μήνες. Μέχρι τώρα γίνονται διάφορες παρεμβάσεις προετοιμασίας του Υπουργείου Οικονομικών. Το ασφαλιστικό είναι όντως επείγον, μεγάλο και δύσκολο θέμα .
Επείγον, γιατί τα ταμεία δεν έχουν λεφτά και σε λίγα χρόνια δεν θα δίνουν τις συντάξεις των ανθρώπων, αν δεν γίνουν ρυθμίσεις σήμερα. Με ποιο τρόπο χάθηκαν τα αποθεματικά των ταμείων, ιδίως το 2012, όλοι γνωρίζουμε και ας μην μας προκαλούν με την υποκρισία τους ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.
Μεγάλο, γιατί αφορά 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους και γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πετσόκοψαν έντεκα φορές τις συντάξεις έως και 40%.
Δύσκολο, γιατί οι δανειστές πιέζουν αφόρητα για νέες μειώσεις, γιατί ουδείς δέχεται να χάσει κεκτημένα, ακόμα και όταν είναι παράλογα. Γιατί υπάρχει σήμερα μια χαώδης κατάσταση με πολλά ταμεία και ιδίως πολλούς, ανόμοιους, συχνά άδικους, τρόπους συνταξιοδότησης ή παροχών. Μόνο στο ΙΚΑ υπάρχουν 910 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού συντάξεων.
Το προσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας στηρίζεται σε τρείς αρχές. Ενιαίοι κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους. Πνεύμα δικαιοσύνης με θεμέλιο μία βασική σύνταξη για όλους και πάνω σ΄ αυτήν επιπλέον, σύνταξη ανάλογη με τα χρόνια ασφάλισης και τις καταβληθείσες εισφορές καθενός. Βούληση στήριξης και όχι μείωση των συντάξεων κάτω από 1000 ευρώ. Επίσης οι εισφορές του 80% των ασφαλισμένων (με καθαρό εισόδημα κάτω από 12.000€) δεν αυξάνουν. Βελτιώσεις, διορθώσεις και άρση αδικιών, είμαι σίγουρη, πως θα γίνουν. Ιδίως για νέους επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Προσωπικά έχω δώσει προτάσεις και γίνονται συνεχώς συσκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ για πιο δίκαιες και ορθολογικές επιλογές.
Συνεπώς σωστή είναι η παραπάνω δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου. Οι δε κινητοποιήσεις είναι χρήσιμες, αρκεί να συνοδεύονται από διάλογο και προτάσεις. Προτάσεις πάντως από την αντιπολίτευση (δεξιά και αριστερή) δεν υπάρχουν.
Έπειτα υπάρχει και το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων σε διάφορα υπουργεία και θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Αντί οποιασδήποτε προσωπικής μου τοποθέτησης απέναντι στα αποκαρδιωτικά φαινόμενα νεποτισμού, παραθέτω ένα μόνο απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, εκείνο από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή (8/2/2015). «Προχωράμε στον αποφασιστικό περιορισμό της σπατάλης στον δημόσιο τομέα και στον περιορισμό προνομίων υπουργών αλλά και βουλευτών. Διότι εμείς δεν ήρθαμε για να καταλάβουμε δομές εξουσίας και προνόμια εξουσίας. Ήρθαμε για να καταργήσουμε προνόμια και να περάσουμε την εξουσία εκεί από όπου πηγάζει, δηλαδή στον ελληνικό λαό.
»Άμεσα λοιπόν αποσυμφορούμε τη δημόσια διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των υπουργών. Καταργούμε σπατάλες προκλητικές». Νομίζω ότι σ’ ένα μεγάλο βαθμό κόμμα, βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη, έχουν ήδη... αδειάσει τον ηγέτη τους, παραβιάζοντας τις αριστερές αρχές που έθεσε με την Πρώτη Φορά Αριστερά.
Η δέσμευση του Πρωθυπουργού και όλων μας πως θα τελειώσουμε οριστικά με το πελατειακό και κομματικό κράτος, που «έχτισαν» επί δεκαετίες, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ισχύει στο ακέραιο και υλοποιείται. Ήδη κατατέθηκε και θα ψηφιστεί σύντομα το σημαντικό νομοσχέδιο Βερναρδάκη για διαφάνεια και αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση. Η κυβέρνηση Τσίπρα μείωσε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων από 1200 σε 600. Μείωσε την αποζημίωση των υπουργών, βουλευτών και γενικών γραμματέων. Αφαίρεσε παλαιά προνόμια, απαίτησε «λιτό βίο» απ’ όλους. Σας θυμίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποποιήθηκε το βουλευτικό αυτοκίνητο. Προσφέρουμε μέρος της βουλευτικής μας αποζημίωσης μηνιαία σε δομές αλληλεγγύης. Δεν ωφελούν, ούτε ισοπεδωτικές, αντικοινοβουλευτικές επιθέσεις, ούτε υποκρισίες από κάποια ΜΜΕ που «θυμήθηκαν» φέτος τα θέματα αυτά, ενώ σιωπούσαν χρόνια. «Εκείνοι που έχουν καταλερωμένη τη φωλιά τους ψάχνουν να βρουν λεκέδες στην αυλή σου», λέει ο ποιητής Μ. Αναγνωστάκης. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Αλλά και κάθε βουλευτής, με μέτρο και λογική, πρέπει να στηρίζεται από την Πολιτεία, για να κάνει τη δουλειά του και το καθήκον του, προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Εννοείται, ότι τους μετακλητούς συνεργάτες του τους επιλέγει ο υπουργός και κανένας άλλος. Αυτό είναι λογικό και γίνεται παντού και πάντοτε.
Στη διάρκεια του 2015 σημειώθηκε σεισμός στο πολιτικό σύστημα της χώρας, με την ανάδειξη στην εξουσία της Αριστερά και των συμμάχων της και την παράλληλη κατάρρευση του προ ισχύσαντος δικομματικού συστήματος. Η μεγαλύτερη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, σχεδόν 12 μήνες μετρά το αξιοσημείωτο γεγονός, τόσο η κοινωνία όσο και η οικονομία δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό στη διαχείριση της χώρας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει φανεί να λειτουργεί κάποια νέα σχέση ανάμεσα στην πολιτική και στην κοινωνία, οι αποφάσεις συνεχίζουν να λαμβάνονται όπως πάντα: ερήμην των πολιτών, με την κοινωνία καθηλωμένη στις κερκίδες για ιαχές και χειροκροτήματα.
Για να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές από μια κυβέρνηση, ιδίως αριστερή, χρειάζεται: πρόγραμμα και βούληση υλοποίησής του, ελευθερία κινήσεων, χρήματα και πόροι, αναγκαίος χρόνος, συμμετοχή της κοινωνίας.
Η δική μας κυβέρνηση έχει πρόγραμμα και βούληση, αλλά της λείπουν τα χρήματα. «Δεί δή χρημάτων», κατά τον Δημοσθένη. Επιπλέον η χώρα βρίσκεται υπό επιτροπεία από τους δανειστές, λόγω του υψηλού δανεισμού και αναγκάζεται να υλοποιεί και πολιτικές, που δεν μας αρέσουν. Ο χρόνος είναι ασφυκτικός, αφού πρέπει να νομοθετούμε και να υλοποιούμε πολλά, ταυτόχρονα με χίλιες δυσκολίες.
Η ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα στις 20/9/15, σημαίνει πολλά και μας δίνει δύναμη να τα καταφέρουμε. Έχω επίγνωση, πως η κοινωνία εξουθενώθηκε επί 6 χρόνια. Έχει κουραστεί, θέλει γρήγορα να λυθούν τα προβλήματα της. Το σέβομαι και το κατανοώ. Οι αλλαγές θα γίνουν πιο γρήγορα, εάν σταθεροποιηθεί η οικονομία, γίνει αξιολόγηση και ρυθμιστεί το χρέος. Τότε θα μπορούμε να βγούμε στο «ξέφωτο» και ν’ αρχίσει η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση. Ν΄ ανοίξουν δουλειές! Αυτό είναι το στοίχημα και καθήκον μας. Έτσι θα βγει και η κοινωνία στο προσκήνιο. Με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, που σχεδιάζουμε άμεσα για το πολιτικό σύστημα, το κράτος, τα δικαιώματα των πολιτών.
Αυτό που οπωσδήποτε ενδιαφέρει την κοινωνία είναι να πληροφορηθεί τουλάχιστον, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της, ποιο ακριβώς ή έστω περίπου είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα. Και φυσικά εάν το ακολουθούμενο πρόγραμμα οδηγεί σε κάποιο αποτέλεσμα ή μήπως σε κανένα. Αυτό που πράγματι την ενδιαφέρει και τη θλίβει είναι η αίσθηση ότι μέχρι σήμερα παραμένει ανεύρετη κάποια σαφής και διακριτή γραμμή πλεύσης, εκτός από αυτήν των δανειστών, η οποία όμως δεν οδηγεί την χώρα και την κοινωνία πάρα στο πουθενά. Στην οικονομία, υπάρχει η αίσθηση ότι σπαταλήθηκε και συνεχίζει να σπαταλάται πολύτιμος χρόνος, χωρίς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση να είναι σε θέση παρουσιάσει κάποιο δικό της πειστικό και ρεαλιστικό σχέδιο για την σταθεροποίηση και ανάκαμψη.
Η πολιτική σύγκρουση σε Ελλάδα και Ευρώπη για την υπέρβαση της κρίσης εστιάζεται στο ερώτημα «λιτότητα ή ανάπτυξη»; Η κυβέρνηση Τσίπρα, μόνη στην Ευρώπη και χωρίς συμμάχους, είπε «ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο» και όχι λιτότητα. Οι ευρωπαϊκές και εγχώριες ελίτ μας λοιδορούσαν. Σήμερα, άλλαξαν τα πράγματα στον ευρωπαϊκό Νότο. Ιδίως μετά τις εκλογές σε Πορτογαλία, Ισπανία. Δυστυχώς δεν ήρθαν νωρίτερα και ο δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων στη σύγκρουση του καλοκαιριού, μας οδήγησε σ’ επώδυνο συμβιβασμό και υπογραφή μιας σύμβασης, που αρκετά σημεία της είναι έξω από το πολιτικό μας σχέδιο. Τα έχουμε ξαναπεί όλα αυτά.
Ο λαός μας εμπιστεύτηκε για να «βγούμε από το πηγάδι, με τις λιγότερες δυνατές γρατσουνιές» . Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η οικονομία σταθεροποιείται και έγκυροι αναλυτές το αναγνωρίζουν, σε αντίθεση με την προπαγάνδα των καναλαρχών. Μιλούσαν για ύφεση 4% το 2015 και τελικά είναι μόλις 0,5%. Ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, με 5,5 και όχι με 25 δις, αποφεύγοντας κούρεμα καταθέσεων. Απορροφήθηκε το 100% των 6,5 δις από το ΕΣΠΑ. Προστατεύτηκε από πλειστηριασμούς το 61% της πρώτης κατοικίας και όχι το 16%, που ζητούσαν κάποιοι από τους δανειστές. Αυξήθηκαν τα έσοδα του κράτους, οι εξαγωγές , ο τουρισμός, παρά τα προβλήματα με τα capital control. Όλοι μιλούν για ανάκαμψη της οικονομίας από το καλοκαίρι. Ο Γ. Δραγασάκης και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.
Γίνονται λοιπόν θετικά βήματα, αλλά χρειάζονται πιο πολλά και πιο γρήγορα για τους επόμενους μήνες. Σχέδιο υπάρχει. Λείπουν όμως τα χρήματα και οι δανειστές που τα έχουν μας τα δίνουν υπό όρους. Η γρήγορη αξιολόγηση και η ρύθμιση του χρέους θα κρίνουν κυρίως τις εξελίξεις και το αν θα ανακάμψει η Ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Εκτός από τα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή υπάρχει και η Μεσσηνία. Πέρασε ένας χρόνος και δεν έχουμε δει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Ο σιδηρόδρομος έχει χαθεί, υπάρχουν μόνο οι δρόμοι των μεγαλοεργολάβων, στη διαχείριση των απορριμμάτων υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Θα ήθελα την άποψή σας για τις παραπάνω παρατηρήσεις. Είστε ικανοποιημένη για τα όσα έγιναν ή θα γίνουν στο Νομό μας;
Είναι αλήθεια πως οι έντονες και ραγδαίες εξελίξεις του 2015 απορρόφησαν το χρόνο και τη δράση μας κυρίως στα κεντρικά κοινοβουλευτικά καθήκοντα. Παρά την απειρία μας, συμβάλλαμε στην ψήφιση πολλών και θετικών νόμων, που έχουν καθολική αξία, και για τους Μεσσήνιους /ες. Προβάλαμε και διεκδικήσαμε λύσεις σε αρκετά τοπικά θέματα, (ΠΟΠ ελαιολάδου, διαχείριση σκουπιδιών, κάλυψη ιατρικών κενών, οδικούς άξονες, περιβαλλοντικά θέματα κα). Μαζί με την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζουμε ένα πιο συνεκτικό σχέδιο παρεμβάσεων για το νομό. Νομίζω πως στους επόμενους μήνες αυτό θα εκτεθεί δημόσια. Το χρειαζόμαστε όλοι. Έχουμε καθυστερήσει, αλλά είμαι αισιόδοξη.
πηγή
Η πρώτη φορά Αριστερά κλείνει ένα χρόνο εξουσίας και σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Γιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη, έχει φτιάξει πια ένα ιστορικό γεγονός. Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή της στο "Θάρρος", πολλοί και από διάφορες πλευρές προσπαθούν να το λοιδορήσουν, αλλά, μάλλον η απόφαση του ελληνικού λαού προβληματίζει και φοβίζει στο εσωτερικό και εξωτερικό. Για την κυρία Κοζομπόλη η Αριστερά είναι παρούσα και μπορεί να περάσει από τη φάση της πολιτικής αναδίπλωσης και των συμβιβασμών, σε μια προγραμματική αντεπίθεση με σαφές κοινωνικό πρόσημο υπέρ των αδυνάτων. Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξή της.
Κυρία Κοζομπόλη θυμάμαι όταν βρέθηκα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου 2015, μέσα στους πανηγυρισμούς φίλων και μελών μου είπατε: «Πέρα από την ικανοποίηση του αποτελέσματος, οφείλουμε να σηκώσουμε στις πλάτες μας και το μεγάλο στοίχημα του συνθήματος «πρώτη φορά Αριστερά». Ένα χρόνο μετά, θεωρείτε ότι η κοινωνία έχει καταλάβει το διαφορετικό βηματισμό που θέλατε να δώσετε;
Κατ’ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία. Όντως το 2015 ήταν μια συγκλονιστική χρονιά. Πρώτη φορά σε Ελλάδα και Ευρώπη δόθηκε εντολή διακυβέρνησης στην Αριστερά. Οι στίχοι του Ελύτη «Ένα το χελιδόνι και η Άνοιξη ακριβή, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή» αποτυπώνουν ακριβώς αυτό που συνέβη. Η Κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε μια χρεοκοπημένη χώρα, με διαλυμένη κρατική μηχανή και την κοινωνία να στενάζει από τη λιτότητα και την ανεργία. Εκτός του μείζονος θέματος της διαπραγμάτευσης οι προτεραιότητες ήταν τρείς :
• Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης : έγιναν πολλά και θετικά βήματα. Ενδεικτικά αναφέρω τα προγράμματα σίτισης, στέγασης και παροχής ρεύματος σε 500.000 αδύναμους συμπολίτες μας, (3.200 οικογένειες στη Μεσσηνία), τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα προγράμματα απασχόλησης 200.000 ανέργων, την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στα νοσοκομεία, την κατάργηση του 5/εύρου κα.
• Ανάσες δημοκρατίας και κοινωνικής ευαισθησίας: άνοιγμα της δημόσιας τηλεόρασης, επαναπρόσληψη των 15.000 υπαλλήλων, που ανάλγητα και αντισυνταγματικά είχαν απολυθεί από τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Δημοκρατικές τομές και παρεμβάσεις για την επιλογή διευθυντών στις σχολικές μονάδες, ακύρωση της τιμωρητικής, δήθεν αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, τους φυλακισμένους, το σύμφωνο συμβίωσης κα.
• Χτύπημα της διαφθοράς και διαπλοκής : Έγιναν πολλά με χειροπιαστά αποτελέσματα. Σας θυμίζω μόνο τι κάναμε εμείς με τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς και τι έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ελέγχθηκαν χιλιάδες μεγαλοφοροφυγάδες, επώνυμοι και ισχυροί πλήρωσαν μέχρι τώρα εκατοντάδες εκατομμύρια στο Δημόσιο. Κάμποσοι μεγαλόσχημοι προφυλακίστηκαν και έπεται συνέχεια. Σας θυμίζω το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και τη λυσσώδη αντίδραση των καναλαρχών και των φίλων τους. Όλα αυτά έγιναν, παρά τις αντιδράσεις ξένων και εγχώριων συμφερόντων, την έλλειψη χρημάτων, με απειρία, αστοχίες και λάθη.
Συνεπώς έγιναν αρκετά θετικά βήματα, παρά το ναρκοθετημένο τοπίο. Δεν μας αρκούν όμως, ούτε είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε «άλλαξε βηματισμό η χώρα και η κοινωνία». Έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Είναι δίκαιο και λογικό όμως να κριθούμε στο τέλος της τετραετίας .
Να περάσουμε σε δύο ζητήματα που καίνε αυτή την περίοδο την κοινωνία. Το πρώτο είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Αυγή» δήλωσε: «Είμαστε σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και ανοιχτοί σε κάθε δημιουργική πρόταση. Ένα μόνο δε θα ανεχθούμε: να την πληρώσουν και πάλι οι φτωχοί, οι αδύναμοι και τα συνήθη υποζύγια». Συμφωνείτε με την παραπάνω δήλωση; Όπως όμως έχετε διαπιστώσει και η ίδια οι πολίτες είναι αυτή τη στιγμή στους δρόμους.
Διευκρινίζω ότι το φορολογικό δεν έχει ανοίξει ακόμα. Θα γίνει συγκροτημένα και με διαβούλευση τους επόμενους μήνες. Μέχρι τώρα γίνονται διάφορες παρεμβάσεις προετοιμασίας του Υπουργείου Οικονομικών. Το ασφαλιστικό είναι όντως επείγον, μεγάλο και δύσκολο θέμα .
Επείγον, γιατί τα ταμεία δεν έχουν λεφτά και σε λίγα χρόνια δεν θα δίνουν τις συντάξεις των ανθρώπων, αν δεν γίνουν ρυθμίσεις σήμερα. Με ποιο τρόπο χάθηκαν τα αποθεματικά των ταμείων, ιδίως το 2012, όλοι γνωρίζουμε και ας μην μας προκαλούν με την υποκρισία τους ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.
Μεγάλο, γιατί αφορά 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους και γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πετσόκοψαν έντεκα φορές τις συντάξεις έως και 40%.
Δύσκολο, γιατί οι δανειστές πιέζουν αφόρητα για νέες μειώσεις, γιατί ουδείς δέχεται να χάσει κεκτημένα, ακόμα και όταν είναι παράλογα. Γιατί υπάρχει σήμερα μια χαώδης κατάσταση με πολλά ταμεία και ιδίως πολλούς, ανόμοιους, συχνά άδικους, τρόπους συνταξιοδότησης ή παροχών. Μόνο στο ΙΚΑ υπάρχουν 910 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού συντάξεων.
Το προσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας στηρίζεται σε τρείς αρχές. Ενιαίοι κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους. Πνεύμα δικαιοσύνης με θεμέλιο μία βασική σύνταξη για όλους και πάνω σ΄ αυτήν επιπλέον, σύνταξη ανάλογη με τα χρόνια ασφάλισης και τις καταβληθείσες εισφορές καθενός. Βούληση στήριξης και όχι μείωση των συντάξεων κάτω από 1000 ευρώ. Επίσης οι εισφορές του 80% των ασφαλισμένων (με καθαρό εισόδημα κάτω από 12.000€) δεν αυξάνουν. Βελτιώσεις, διορθώσεις και άρση αδικιών, είμαι σίγουρη, πως θα γίνουν. Ιδίως για νέους επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Προσωπικά έχω δώσει προτάσεις και γίνονται συνεχώς συσκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ για πιο δίκαιες και ορθολογικές επιλογές.
Συνεπώς σωστή είναι η παραπάνω δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου. Οι δε κινητοποιήσεις είναι χρήσιμες, αρκεί να συνοδεύονται από διάλογο και προτάσεις. Προτάσεις πάντως από την αντιπολίτευση (δεξιά και αριστερή) δεν υπάρχουν.
Έπειτα υπάρχει και το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων σε διάφορα υπουργεία και θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Αντί οποιασδήποτε προσωπικής μου τοποθέτησης απέναντι στα αποκαρδιωτικά φαινόμενα νεποτισμού, παραθέτω ένα μόνο απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, εκείνο από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή (8/2/2015). «Προχωράμε στον αποφασιστικό περιορισμό της σπατάλης στον δημόσιο τομέα και στον περιορισμό προνομίων υπουργών αλλά και βουλευτών. Διότι εμείς δεν ήρθαμε για να καταλάβουμε δομές εξουσίας και προνόμια εξουσίας. Ήρθαμε για να καταργήσουμε προνόμια και να περάσουμε την εξουσία εκεί από όπου πηγάζει, δηλαδή στον ελληνικό λαό.
»Άμεσα λοιπόν αποσυμφορούμε τη δημόσια διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των υπουργών. Καταργούμε σπατάλες προκλητικές». Νομίζω ότι σ’ ένα μεγάλο βαθμό κόμμα, βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη, έχουν ήδη... αδειάσει τον ηγέτη τους, παραβιάζοντας τις αριστερές αρχές που έθεσε με την Πρώτη Φορά Αριστερά.
Η δέσμευση του Πρωθυπουργού και όλων μας πως θα τελειώσουμε οριστικά με το πελατειακό και κομματικό κράτος, που «έχτισαν» επί δεκαετίες, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ισχύει στο ακέραιο και υλοποιείται. Ήδη κατατέθηκε και θα ψηφιστεί σύντομα το σημαντικό νομοσχέδιο Βερναρδάκη για διαφάνεια και αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση. Η κυβέρνηση Τσίπρα μείωσε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων από 1200 σε 600. Μείωσε την αποζημίωση των υπουργών, βουλευτών και γενικών γραμματέων. Αφαίρεσε παλαιά προνόμια, απαίτησε «λιτό βίο» απ’ όλους. Σας θυμίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποποιήθηκε το βουλευτικό αυτοκίνητο. Προσφέρουμε μέρος της βουλευτικής μας αποζημίωσης μηνιαία σε δομές αλληλεγγύης. Δεν ωφελούν, ούτε ισοπεδωτικές, αντικοινοβουλευτικές επιθέσεις, ούτε υποκρισίες από κάποια ΜΜΕ που «θυμήθηκαν» φέτος τα θέματα αυτά, ενώ σιωπούσαν χρόνια. «Εκείνοι που έχουν καταλερωμένη τη φωλιά τους ψάχνουν να βρουν λεκέδες στην αυλή σου», λέει ο ποιητής Μ. Αναγνωστάκης. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Αλλά και κάθε βουλευτής, με μέτρο και λογική, πρέπει να στηρίζεται από την Πολιτεία, για να κάνει τη δουλειά του και το καθήκον του, προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Εννοείται, ότι τους μετακλητούς συνεργάτες του τους επιλέγει ο υπουργός και κανένας άλλος. Αυτό είναι λογικό και γίνεται παντού και πάντοτε.
Στη διάρκεια του 2015 σημειώθηκε σεισμός στο πολιτικό σύστημα της χώρας, με την ανάδειξη στην εξουσία της Αριστερά και των συμμάχων της και την παράλληλη κατάρρευση του προ ισχύσαντος δικομματικού συστήματος. Η μεγαλύτερη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, σχεδόν 12 μήνες μετρά το αξιοσημείωτο γεγονός, τόσο η κοινωνία όσο και η οικονομία δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό στη διαχείριση της χώρας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει φανεί να λειτουργεί κάποια νέα σχέση ανάμεσα στην πολιτική και στην κοινωνία, οι αποφάσεις συνεχίζουν να λαμβάνονται όπως πάντα: ερήμην των πολιτών, με την κοινωνία καθηλωμένη στις κερκίδες για ιαχές και χειροκροτήματα.
Για να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές από μια κυβέρνηση, ιδίως αριστερή, χρειάζεται: πρόγραμμα και βούληση υλοποίησής του, ελευθερία κινήσεων, χρήματα και πόροι, αναγκαίος χρόνος, συμμετοχή της κοινωνίας.
Η δική μας κυβέρνηση έχει πρόγραμμα και βούληση, αλλά της λείπουν τα χρήματα. «Δεί δή χρημάτων», κατά τον Δημοσθένη. Επιπλέον η χώρα βρίσκεται υπό επιτροπεία από τους δανειστές, λόγω του υψηλού δανεισμού και αναγκάζεται να υλοποιεί και πολιτικές, που δεν μας αρέσουν. Ο χρόνος είναι ασφυκτικός, αφού πρέπει να νομοθετούμε και να υλοποιούμε πολλά, ταυτόχρονα με χίλιες δυσκολίες.
Η ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα στις 20/9/15, σημαίνει πολλά και μας δίνει δύναμη να τα καταφέρουμε. Έχω επίγνωση, πως η κοινωνία εξουθενώθηκε επί 6 χρόνια. Έχει κουραστεί, θέλει γρήγορα να λυθούν τα προβλήματα της. Το σέβομαι και το κατανοώ. Οι αλλαγές θα γίνουν πιο γρήγορα, εάν σταθεροποιηθεί η οικονομία, γίνει αξιολόγηση και ρυθμιστεί το χρέος. Τότε θα μπορούμε να βγούμε στο «ξέφωτο» και ν’ αρχίσει η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση. Ν΄ ανοίξουν δουλειές! Αυτό είναι το στοίχημα και καθήκον μας. Έτσι θα βγει και η κοινωνία στο προσκήνιο. Με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, που σχεδιάζουμε άμεσα για το πολιτικό σύστημα, το κράτος, τα δικαιώματα των πολιτών.
Αυτό που οπωσδήποτε ενδιαφέρει την κοινωνία είναι να πληροφορηθεί τουλάχιστον, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της, ποιο ακριβώς ή έστω περίπου είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα. Και φυσικά εάν το ακολουθούμενο πρόγραμμα οδηγεί σε κάποιο αποτέλεσμα ή μήπως σε κανένα. Αυτό που πράγματι την ενδιαφέρει και τη θλίβει είναι η αίσθηση ότι μέχρι σήμερα παραμένει ανεύρετη κάποια σαφής και διακριτή γραμμή πλεύσης, εκτός από αυτήν των δανειστών, η οποία όμως δεν οδηγεί την χώρα και την κοινωνία πάρα στο πουθενά. Στην οικονομία, υπάρχει η αίσθηση ότι σπαταλήθηκε και συνεχίζει να σπαταλάται πολύτιμος χρόνος, χωρίς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση να είναι σε θέση παρουσιάσει κάποιο δικό της πειστικό και ρεαλιστικό σχέδιο για την σταθεροποίηση και ανάκαμψη.
Η πολιτική σύγκρουση σε Ελλάδα και Ευρώπη για την υπέρβαση της κρίσης εστιάζεται στο ερώτημα «λιτότητα ή ανάπτυξη»; Η κυβέρνηση Τσίπρα, μόνη στην Ευρώπη και χωρίς συμμάχους, είπε «ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο» και όχι λιτότητα. Οι ευρωπαϊκές και εγχώριες ελίτ μας λοιδορούσαν. Σήμερα, άλλαξαν τα πράγματα στον ευρωπαϊκό Νότο. Ιδίως μετά τις εκλογές σε Πορτογαλία, Ισπανία. Δυστυχώς δεν ήρθαν νωρίτερα και ο δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων στη σύγκρουση του καλοκαιριού, μας οδήγησε σ’ επώδυνο συμβιβασμό και υπογραφή μιας σύμβασης, που αρκετά σημεία της είναι έξω από το πολιτικό μας σχέδιο. Τα έχουμε ξαναπεί όλα αυτά.
Ο λαός μας εμπιστεύτηκε για να «βγούμε από το πηγάδι, με τις λιγότερες δυνατές γρατσουνιές» . Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η οικονομία σταθεροποιείται και έγκυροι αναλυτές το αναγνωρίζουν, σε αντίθεση με την προπαγάνδα των καναλαρχών. Μιλούσαν για ύφεση 4% το 2015 και τελικά είναι μόλις 0,5%. Ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, με 5,5 και όχι με 25 δις, αποφεύγοντας κούρεμα καταθέσεων. Απορροφήθηκε το 100% των 6,5 δις από το ΕΣΠΑ. Προστατεύτηκε από πλειστηριασμούς το 61% της πρώτης κατοικίας και όχι το 16%, που ζητούσαν κάποιοι από τους δανειστές. Αυξήθηκαν τα έσοδα του κράτους, οι εξαγωγές , ο τουρισμός, παρά τα προβλήματα με τα capital control. Όλοι μιλούν για ανάκαμψη της οικονομίας από το καλοκαίρι. Ο Γ. Δραγασάκης και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.
Γίνονται λοιπόν θετικά βήματα, αλλά χρειάζονται πιο πολλά και πιο γρήγορα για τους επόμενους μήνες. Σχέδιο υπάρχει. Λείπουν όμως τα χρήματα και οι δανειστές που τα έχουν μας τα δίνουν υπό όρους. Η γρήγορη αξιολόγηση και η ρύθμιση του χρέους θα κρίνουν κυρίως τις εξελίξεις και το αν θα ανακάμψει η Ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Εκτός από τα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή υπάρχει και η Μεσσηνία. Πέρασε ένας χρόνος και δεν έχουμε δει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Ο σιδηρόδρομος έχει χαθεί, υπάρχουν μόνο οι δρόμοι των μεγαλοεργολάβων, στη διαχείριση των απορριμμάτων υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Θα ήθελα την άποψή σας για τις παραπάνω παρατηρήσεις. Είστε ικανοποιημένη για τα όσα έγιναν ή θα γίνουν στο Νομό μας;
Είναι αλήθεια πως οι έντονες και ραγδαίες εξελίξεις του 2015 απορρόφησαν το χρόνο και τη δράση μας κυρίως στα κεντρικά κοινοβουλευτικά καθήκοντα. Παρά την απειρία μας, συμβάλλαμε στην ψήφιση πολλών και θετικών νόμων, που έχουν καθολική αξία, και για τους Μεσσήνιους /ες. Προβάλαμε και διεκδικήσαμε λύσεις σε αρκετά τοπικά θέματα, (ΠΟΠ ελαιολάδου, διαχείριση σκουπιδιών, κάλυψη ιατρικών κενών, οδικούς άξονες, περιβαλλοντικά θέματα κα). Μαζί με την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζουμε ένα πιο συνεκτικό σχέδιο παρεμβάσεων για το νομό. Νομίζω πως στους επόμενους μήνες αυτό θα εκτεθεί δημόσια. Το χρειαζόμαστε όλοι. Έχουμε καθυστερήσει, αλλά είμαι αισιόδοξη.
πηγή