20.2.16

Οι παντρεμένοι κοιμούνται καλύτερα από τους εργένηδες!

Σχετική έρευνα αναφέρει ότι το 67% των παντρεμένων δήλωσαν ότι κοιμούνται καλά επί επτά ώρες κάθε βράδυ

Το πρόβλημα του καλού ύπνου απασχολεί πολλούς από εμάς, ίσως λόγω της πίεσης του σύγχρονου τρόπου ζωής, οι συνιστώμενες από τους επιστήμονες επτά ώρες ύπνου ημερησίως είναι ένας στόχος που δύσκολα επιτυγχάνεται.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CBS News, στις ΗΠΑ οι περισσότεροι άνθρωποι στερούνται ύπνου και δεν χρειάζονται επίσημες μελέτες γι' αυτό. Όμως, μια πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από το «Center for Disease Control and Prevention» (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών) στις ΗΠΑ απέδειξε ότι οι παντρεμένοι κοιμούνται καλύτερα από εκείνους που ζουν μόνοι, είτε επειδή έχουν πάρει διαζύγιο, είτε επειδή χώρισαν από μια σχέση ή επειδή έχουν χηρέψει.

Η σχετική έρευνα αναφέρει ότι το 67% των παντρεμένων δήλωσαν ότι κοιμούνται καλά επί επτά ώρες κάθε βράδυ, δηλαδή τόσες ώρες, όσες συνιστά για έναν καλό ύπνο η «Αμερικανική Ακαδημία της Ιατρικής του Ύπνου» (American Academy of Sleep Medicine) και η «Ένωση για την Έρευνα του Ύπνου» (Sleep Research Society).

Η γιατρός Shalini Paruthi, από το κέντρο ύπνου του νοσοκομείου St. Luke's Hospital, στο Σαιντ Λούις στο Μιζούρι των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καμία έκπληξη με τα αποτελέσματα της έρευνας για τον ύπνο και υπερθεμάτισε τα προνόμια του έγγαμου βίου για το θέμα. Η γιατρός υποστήριξε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν στην πλειοψηφία τους καλύτερο ύπνο από τους singles και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Το «κλειδί» του καλού ύπνου στους παντρεμένους είναι σύμφωνα με την Paruthi η συντροφικότητα. Όπως η ίδια υποστήριξε όταν κάποιος έχει σύντροφο, αν ροχαλίζει θα του το επισημάνει για να αναζητήσει την βοήθεια ειδικού, όταν ένας παντρεμένος έχει θέματα ύπνου ή προβλήματα που τον εμποδίζουν να κοιμηθεί καλά, υπάρχει ο σύντροφός του που μπορεί να συζητήσει μαζί του.

«Ο σύντροφος βοηθά να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον πριν τον ύπνο, ενθαρρύνει και δίνει κουράγιο για τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας και στον ύπνο συμβαίνει ό,τι και σε πολλές αρρώστιες (καρκίνο, διαβήτη), που έρευνες στο παρελθόν έχουν καταδείξει ότι όσοι είναι παντρεμένοι έχουν καλύτερα αποτελέσματα ίασης, σε σύγκριση με όσους είναι μόνοι»,υποστήριξε η Αμερικανίδα γιατρός.

«Όποιος έχει καλύτερο ύπνο τα βράδια, περνάει καλύτερα τις ημέρες του», δήλωσε η δόκτωρ Paruthi και συμβούλευσε όσους δεν κοιμούνται καλά να υιοθετήσουν μια σειρά συνηθειών, όπως να κοιμούνται και να ξυπνούν κάθε μέρα την ίδια ώρα, να έχουν σκοτεινό δωμάτιο με θερμοκρασία, ούτε πολύ ζεστή, ούτε πολύ ψυχρή, να μην έχουν στο δωμάτιό τους ανοιχτές συσκευές, όπως τηλεόραση και κινητά τηλέφωνα, εξαιτίας του φωτός που αυτά εκπέμπουν.

Η σχετική έρευνα για τον ύπνο κατέδειξε, επίσης, ότι όσοι ζουν στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι παχύσαρκοι κοιμούνται λιγότερο και οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η παχυσαρκία και άλλες ασθένειες έχουν άμεση σχέση με τον ύπνο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου