3.3.16

ΛΑΚΩΝΙΑ - ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΑΙΟΙ 2016

Την Κυριακή 06  Μαρτίου 2016 (πρώτες απόκριες) πιστοί στο αντάμωμά τους οι Κουδουναραίοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν για πέμπτη συνεχή χρονιά την αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου των κουδουνιών. 
Το ανθρώπινο κοπάδι, αρχικά, θα μαζευτεί στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Ξηροκάμπι. 
Στη συνέχεια θα γυρίσει μέσα στο χωριό. 
Στο τέλος θα καταλήξει στην πλατεία, όπου θα χορέψει  παραδοσιακά τραγούδια υπό τους ήχους ντόπιων αλλά και προσκεκλημένων οργανοπαιχτών και τραγουδιστών. 
Η μουσική του τμήματος κρουστών του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων και της Φιλαρμονικής της Φιλαρμονικής της Μονεμβασιάς και ο ήχος από τα κουδούνια  των κουδουναραίων θα δώσουν παλμό ρυθμό και ένταση στο κοπάδι.

Το βίωμα για λίγες ώρες κατακλύζει την ορθολογιστική σκέψη και ανακουφίζει και εκτονώνει την ένταση και το άγχος της καθημερινότητας. 
Με απλό τρόπο, όπως οι πρόγονοί μας, χρησιμοποιώντας τον ασφαλή δρόμο της παράδοσης, θα ξαποστάσουμε για λίγο από τα μεγάλα προβλήματα και θα πάρουμε δύναμη να συνεχίσουμε τον όμορφο δρόμο της ζωής. Απλή δοκιμασμένη συνταγή χαράς, αλλά και πρωτότυπη συνάμα. Άλλωστε, πρωτότυπος μπορεί να είσαι μόνο στη βάση της παράδοσης.

Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στο ανθρώπινο κοπάδι, φτάνει να είναι ντυμένος βουκολικά και να έχει πάνω του κρεμασμένα τροκάνια.

Το κοπάδι θα αρχίσει να μαζεύεται  έξω από την εκκλησία από τις 5 το απόγευμα για να αρχίσει τη γύρα του.

Στο τέλος θα γίνει κλήρωση και ο τυχερός κουδουναραίος θα κερδίσει το συλλεκτικό τροκάνι των κουδουναραίων για το 2016.



Διοργανωτής: Παιδαγωγικός Φιλότεχνος Όμιλος Φάριδος

Συνδιοργανωτές: Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος                       Δήμου Σπάρτης, Τοπική Ενότητα Ξηροκαμπίου

Πληροφορίες:   Fb: Παιδαγωγικός Φιλότεχνος όμιλος Φάριδος
                          Fb: Κουδουναραίοι

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου