19.4.16

Costa Navarino: Τι (δεν) χρειάζονται οι μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα


Πρόοδος έχει γίνει μεν, τα μεγάλα «αγκάθια» ωστόσο και ο «γολγοθάς» των μεγάλων επενδυτών σε όλα τα επίπεδα παραμένουν.
Κάπως έτσι περιέγραψε την περασμένη Παρασκευή το επενδυτικό περιβάλλον για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας ο κ. Νίκος Κατσικερός, αντιπρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, της εταιρείας, η οποία «τρέχει» τη μεγάλη επένδυση της Costa Navarino στη Μεσσηνία, στο πλαίσιο τoυ Public Affairs Forum.
«Για τον τομέα των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές και "ανοίγει" η αγορά, παρά την κρίση. Το θεσμικό περιβάλλον, σε σύγκριση με τη δεκαετία του '90 έχει βελτιωθεί σημαντικά και υπάρχει πλέον ένα πλαίσιο πιο φιλικό, λαμβανομένης υπόψη και της εμπειρίας των προηγούμενων ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσικερός.
katsikerow
Ο κ. Νίκος Κατσικερός με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, κατά τη βράβευσή του στην κατηγορία Best Greek Hotel για το The Romanos, Costa Navarino
Τα προβλήματα, ωστόσο που συναντά ένας επενδυτής, παραμένουν μεγάλα σε όλα τα επίπεδα: «Πολυνομία και ασάφεια της νομοθεσίας, επανειλημμένες μεταβολές της νομοθεσίας που μπορεί μεν να επιφέρουν βελτιώσεις σε ορισμένα θέματα, ωστόσο περιπλέκουν τις διαδικασίες σε άλλα, απαραίτητες γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών που δύσκολα λαμβάνονται, αναρίθμητες υπογραφές και έλλειψη υιοθέτησης ηλεκτρονικών συστημάτων στη δημόσια διοίκηση. Προβλήματα συνιστούν το θέμα των πολλών κεντρικών υπηρεσιών, οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε όλη την Αθήνα -ακόμη κι όταν πρόκειται για τις υπηρεσίες του ίδιου υπουργείου αλλά και η ασάφεια στις αρμοδιότητες από τις συχνές μεταφορές και αλλαγές στη διοίκηση (νομαρχίες, Περιφέρειες, δήμους, Αποκεντρωμένες Γενικές Γραμματείες, Πολεοδομίες κ.α.) χωρίς να υπάρχει και η ανάλογη στελέχωση».
Ο κ. Κατσικερός αναφέρθηκε και στα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία παραμένουν άλυτα:
«Το περιβάλλον πρέπει να προφυλάσσεται, ωστόσο θα πρέπει να συγκεκριμενοποιούνται οι περιοχές αυξημένης προστασίας (Natura, αιγιαλός κ.τ.λ.)- έχουμε τις Ζώνες Υψηλής Παραγωγικότητας για τις οποίες αναμένονται εδώ και χρόνια οι υπουργικές αποφάσεις, την ίδια στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιος είναι ο ορισμός του δάσους: Οι δασικοί χάρτες γίνονται αλλά δεν αναρτώνται, οι αρχαιολογικοί χώροι επίσης δεν έχουν ξεκαθαριστεί, το Κτηματολόγιο ακόμη εκκρεμεί... Μία απλή ξενοδοχειακή επένδυση κάνει πάνω από 20 χρόνια για να αποσβεστεί. Επιπλέον, στην Ελλάδα αποτελεί πρόβλημα η μικρή τουριστική περίοδος και υπάρχει η ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Η πρακτική εμπλουτισμού των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων με την τουριστική κατοικία έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά για περιοχές που δεν ήταν τόσο γνωστές τουριστικά, ώστε, αφενός, να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση, αφετέρου, να μειωθεί και ο χρόνος απόσβεσης για τον επενδυτή. Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπήρχε η προκατάληψη για την τουριστική κατοικία, με την έννοια ότι αυτή δεν αποτελούσε μέχρι σήμερα αναπτυξιακό παράγοντα. Αυτή η άποψη- θεωρούμε εμείς- είναι λάθος γιατί με τα οργανωμένα τουριστικά καταλύματα δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας για τον επενδυτή, επιτυγχάνεται προσέλκυση επισκεπτών οι οποίοι επιστρέφουν σε μία περιοχή κι εκτός της τουριστικής σεζόν, δημιουργούνται φορολογικά έσοδα για το δημόσιο από τις πωλήσεις/ μισθώσεις ακινήτων κι επιπλέον προστατεύεται και το περιβάλλον γιατί η δόμηση πραγματοποιείται ελεγχόμενα και όχι διάσπαρτα κι επομένως υπάρχει ''οικονομία'' γής».
Ο κ. Κατσικερός αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Costa Navarino, μέσω της οποίας, όπως ανέφερε, γίνεται προσπάθεια ώστε να αναδεικνύεται η ανάπτυξη όλης της Μεσσηνίας κι όχι αποκλειστικά και μόνο του ίδιου του έργου.
Εφέτος η Costa Navarino ξεκίνησε νωρίς τη λειτουργία της εντός του Φεβρουαρίου, ενώ την αύξηση των επισκεπτών στη Μεσσηνία επιβεβαιώνουν και τα νούμερα από την αύξηση των πτήσεων τα τελευταία χρόνια, οπότε λειτουργεί (από το 2010) το πολυτελές συγκρότημα της Μεσσηνίας. Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας, η λειτουργία της Costa Navarino έδωσε το έναυσμα για την αύξηση των πτήσεων κατά 2.400% στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αφού από τις μόλις 40 το 2009, ξεπερνούν πλέον τις 1.000 σε ετήσια βάση, «ενώ εφέτος αναμένεται μία αύξηση 25- 30% των επισκεπτών». Το όφελος από την αύξηση των πτήσεων, όπως επισημαίνει η εταιρεία, αφορά όλο τον προορισμό, με το σκεπτικό ότι 86,5% των επιβατών διαμένει σε ξενοδοχεία και μικρά καταλύματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ από το 2009 έως σήμερα έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των ενοικιάσεων αυτοκινήτων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου