5.5.16

Ποιους "καίνε" οι αυξημένες προκαταβολές φόρου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες μόλις οκτώ στους εκατό φορολογούμενους είχαν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση

Αντιμέτωποι με «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά, θα έρθουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και όλοι όσοι κέρδισαν πέρυσι – και δήλωσαν- εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Αυτή ίσως να είναι η μία από τις πτυχές του αργού ρυθμού υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Άλλες πιθανές παράμετροι θα μπορούσαν να είναι η παρατεταμένη αποχή των λογιστών – φοροτεχνικών και βέβαια η συνήθεια των Ελλήνων να αφήνουν –και- τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για την τελευταία στιγμή.
Αργά ή γρήγορα πάντως, οι δηλώσεις θα υποβληθούν και τα εκκαθαριστικά που θα προκύψουν θα «καίνε» εξαιτίας των αυξημένων προκαταβολών φόρου αλλά και των αναδρομικών αυξήσεων (επιβλήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι αλλά η είσπραξή τους έγινε μόνο σχεδόν κατά το ήμισυ στη διάρκεια του περασμένου έτους) στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους είχαν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα η καμπάνα των αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων θα χτυπήσει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων για:
1. Ελεύθερους επαγγελματίες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75% ενώ για τα εισοδήματα του 2016 (δηλώσεις 2017) έχει ψηφιστεί ήδη η αύξησή της στο 100%. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με «μπλοκάκια».
2. Αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα είναι αυξημένη από το 55% στο 75%.
3. Εισφορά αλληλεγγύης. Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Με βήμα σημειωτόν
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες μόλις οκτώ στους εκατό φορολογούμενους είχαν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση. Από τις 5 Απριλίου όταν και άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περίπου 500.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6 εκατομμυρίων δηλώσεων. Μέσα σε ένα μήνα δηλαδή μόνο το 8,3% των φορολογούμενων έσπευσε να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε και χθες σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο 104,9» ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία της 30ης Ιουνίου, παρά μόνο εάν και εφόσον προκύψει πρόβλημα στη λειτουργία του Taxis.
Ενδιαφέρον έχει και η ακτινογραφία των δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 54% ή 270.000 είναι μηδενικές, 100.000 είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους ενώ οι υπόλοιπες 130.000 είναι χρεωστικές με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι φόροι εισοδήματος θα πρέπει να εξοφληθούν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις αν και ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε -για μία ακόμη φορά- ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει διάταξη για την πληρωμή του φόρου και σε μηνιαίες δόσεις, έως και τον Δεκέμβριο του 2016. «Αν κάποιος καταθέσει τώρα τη δήλωση και γίνει εκκαθάριση μέσα στον Μάιο, θα μπορεί από τον Ιούνιο να χρησιμοποιήσει αυτό το μέτρο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Μέχρι πάντως να κατατεθεί στη Βουλή η νέα διάταξη για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε έως επτά μηνιαίες δόσεις μέχρι και το Δεκέμβριο, το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την εξόφληση του φόρου σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις (τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου) δεν αλλάζει.
 
 euro2day.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου