16.1.17

Πιο επιθετικά τα παιδιά που βλέπουν υπερήρωες

Μια νέα έρευνα δείχνει πως οι ιστορίες των υπερηρώων επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά ωθώντας τα σε βίαιες συμπεριφορές. 
Αντίθετα τα παιδιά φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τα θετικά μηνύματα που σε πολλές περιπτώσεις περνούν μέσα από τους υπερήρωες.
Ειδικότερα, από την έρευνα, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Brigham Young της Γιούτα, διαπιστώθηκε πως τα παιδιά που ασχολούνται με υπερήρωες των κόμιξ και της μεγάλης οθόνης, όπως ο Batman, ο Spiderman, ο Superman και τόσοι άλλοι, γίνονται πιο επιθετικά. Διαπιστώθηκε επίσης πως σε αντίθεση με τους αγαπημένους ήρωες, τα παιδιά αδιαφορούν και δεν υπερασπίζονται τους συνομηλίκους τους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού.
Στην έρευνα, η οποία διήρκεσε ένα έτος, συμμετείχαν συνολικά 240 παιδιά προσχολικής ηλικίας, των οποίων παρατηρήθηκε και αναλύθηκε η συμπεριφορά. Η μελέτη  δημοσιεύθηκε  στο  περιοδικό Abnormal Child Psychology.
«Τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας λατρεύουν τους υπερήρωες και πολλοί γονείς πιστεύουν πως οι ιστορίες τους τα βοηθούν να αναπτύξουν το αίσθημα της αλληλεγγύης και να υπερασπίζονται τους συνομήλικούς τους, το δίκαιο και το καλό», αναφέρει η καθηγήτρια Σάρα Κόιν, επικεφαλής της έρευνας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν ακριβώς αντίθετα. «Τα παιδιά γίνονται απλά πιο επιθετικά», σημειώνει.
Οι γονείς των παιδιών συμμετείχαν στη μελέτη παρέχοντας στους ερευνητές στοιχεία για το πόσο ασχολούνται τα παιδιά τους με τους υπερήρωες, πόσες ώρες παρακολουθούν ταινίες και πόσο ταυτίζονται με αυτούς.
Τα παιδιά ρωτήθηκαν για τους λόγους που τους αρέσει ο κάθε υπερήρωας. Το 20% αναφέρθηκε σε κάποια βίαια στοιχεία του υπερήρωα. «Είναι μεγάλος και δέρνει», «τα σπάει και θυμώνει», «μπορεί να διαλύσει και να καταστρέψει τα πάντα και δεν τον πειράζει επειδή είναι μεγάλος νταής (big bully)», ήταν μερικές από τις απαντήσεις που έδωσαν τα παιδιά.
Σχεδόν το 75% των παιδιών επισήμαναν τις σούπερ δυνάμεις που έχουν οι υπερήρωες, οι οποίες είναι και αυτές που τους γοητεύουν. «Είναι πανίσχυρος», «μπορεί να πετάξει» κ.α. είναι μερικές από τις απαντήσεις σε αυτήν την κατηγορία.
Η Σάρα Κόιν υπογραμμίζει πως οι ιστορίες των υπερηρώων είναι συχνά υπερβολικά πολύπλοκες για να τις κατανοήσουν με αποτέλεσμα να κρατούν κυρίως τη βία, αλλά όχι την ηθική πίσω από τη συμπεριφορά τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν να απεμπλακούν συναισθηματικά τα παιδιά από τους αγαπημένους τους υπερήρωες, να μην ενισχύουν αυτή τη σχέση και να τα ωθούν σε άλλα ενδιαφέροντα. «Οι υπερήρωες θα μπορούσαν να είναι απλώς ένα από τα πολλά που θα τους άρεσε να ασχολούνται», τόνισε η Κόιν.



Από το tvxs.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου