10.3.17

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Ομόφωνο ψήφισμα για τη διατήρηση του στρατοπέδου Παπαφλέσσα και του 9ου Συντάγματος

Ομόφωνο ψήφισμα για την παραμονή σε λειτουργία του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», που έχει τις καλύτερες στην Ελλάδα εγκαταστάσεις, καθώς και του ιστορικού 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά», στην Καλαμάτα, απέδωσε η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Παναγιώτη Ε. Νίκα, σήμερα Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017. 
Η σύσκεψη συγκλήθηκε σε συνέχεια πληροφοριών, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται σε σχεδιασμό περί κατάργησης Κέντρων Εκπαιδεύσεως του Στρατού Ξηράς.
Στη σύσκεψη, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 14.00, έλαβαν μέρος οι Βουλευτές Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης, ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, ο Αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Τριφυλίας Γιώργος Φιλντίσης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, πολλοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, του Ραδιοταξί Καλαμάτας, της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Νομού Μεσσηνίας του Ελληνικού Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπρόσωποι της ΤΟ Καλαμάτας της ΝΔ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του κόμματος Ελληνική Λύση.
Της έκδοσης του ψηφίσματος προηγήθηκαν τοποθετήσεις και ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι το ψήφισμα θα κατατεθεί αρμοδίως, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει προσκληθεί στον εορτασμό για την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Υπουργός Άμυνας έχει εκφράσει την πρόθεση να φέρει στην Καλαμάτα την πολεμική
σημαία του 9ου Συντάγματος Πεζικού από τους Βαλκανικούς Πολέμους και να την παραδώσει στο Στρατιωτικό Μουσείο. Εάν δεν έλθει ο κ. Καμμένος στην Καλαμάτα λόγω κωλύματος, θα μεταβεί αντιπροσωπεία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να τον συναντήσει και να του θέσει το θέμα.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Κατόπιν εγκρίθηκε το ψήφισμα με τη σύμφωνη γνώμη όλων όσοι παρίσταντο. Το ψήφισμα έχει ως εξής:
«ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Στην Καλαμάτα, σήμερα 10 Μαρτίου 2017 και στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του ιστορικού Δημαρχείου, εμείς οι συγκεντρωθέντες εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πολιτικής, αυτοδιοικητικής, πνευματικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, κατόπιν προσκλήσεως εκ μέρους του Δημάρχου Καλαμάτας, συζητήσαμε σχετικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφερόμενες σε σχεδιασμό περί κατάργησης Κέντρων Εκπαιδεύσεως του Στρατού Ξηράς.
Αποφασίσαμε δε τα εξής:
Σε οποιοδήποτε σχεδιασμό προκριθεί από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι αναγκαία η διατήρηση σε λειτουργία του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» στην Καλαμάτα και του ιστορικού 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά» που εδρεύει σε αυτό, δεδομένου ότι το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα:

1. Βρίσκεται σε τόπο υγιεινό, χωρίς υγρασία και με άριστη θέα στην πόλη της Καλαμάτας και το Μεσσηνιακό Κόλπο, κάτι που αποτελεί σημαντικό επιβοηθητικό παράγοντα για τον ψυχισμό των νεοσυλλέκτων.

2. Διαθέτει τα πλέον σύγχρονα κτήρια στην Ελλάδα, καθώς τα παλαιότερα έχουν κατασκευασθεί προ 25 ετών περίπου και τα νεότερα πριν 6 χρόνια. Είναι προφανές το οικονομικό όφελος από τη μειωμένη ανάγκη συντήρησης αυτών των εγκαταστάσεων, για την οποία παρεμβαίνει ο Δήμος Καλαμάτας όταν η διοίκηση της μονάδας το ζητήσει.
Σημειώνεται ότι κατά το διάστημα που το στρατόπεδο ήταν κλειστό, εξαιτίας λανθασμένης απόφασης, ο Δήμος Καλαμάτας δε φείσθηκε κόπων και εξόδων για να διατηρήσει τις υποδομές αυτές σε καλή κατάσταση.
Δε θα βρεθεί ούτε ένας οπλίτης ή στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εκφράσει παράπονα για τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», ενώ όλοι όσοι υπηρέτησαν εδώ, διατηρούν τις καλύτερες αναμνήσεις από την Καλαμάτα.

3. Στο στρατόπεδο «Παπαφλέσσα», λόγω των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών, είναι δυνατή η εκπαίδευση νεοσυλλέκτων στο ύπαιθρο όλο το χρόνο.

4. Εφόσον αποφασισθεί η λειτουργία Κέντρων Εκπαιδεύσεως κατά περιοχές, το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» μπορεί να καλύψει την κεντρική και νότια Πελοπόννησο, με τις άρτιες εγκαταστάσεις του και με την άριστη πρόσβαση σε αυτό μέσω του αυτοκινητοδρόμου, που απολήγει μερικές δεκάδες μέτρα από την πύλη του.
Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας αναλαμβάνει τη δέσμευση να συμβάλει και οικονομικά στη λειτουργία του στρατοπέδου, εφόσον το οικονομικό κριτήριο προκριθεί για τη διατήρησή του ως Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων.

5. Στο στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» λειτουργεί το 9ο Σύνταγμα Πεζικού «Γιαννιτσά», που αποτελεί μία από τις ιστορικότερες μονάδες του Στρατού Ξηράς, έλαβε δε μέρος, εξορμώντας από την Καλαμάτα, στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912/1913 και στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940/1941.
Έκτοτε, το 9ο ΣΠ διαρκώς είχε έδρα του την Καλαμάτα μέχρι το 2005, οπότε έπαυσε η λειτουργία του λόγω μετασταθμεύσεως του ΚΕΔΒ.
Στη συνέχεια, ως μη όφειλε, διεκόπη και αυτή η λειτουργία του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», αν και έχει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις στη χώρα.
Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού επαναλειτούργησε στο στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» το 2013, μετά από κινητοποίηση φορέων και ύστερα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων, κάτι που έδωσε χαρά σε όλους τους Μεσσήνιους. Η μονάδα αυτή είναι συνδεδεμένη με τους εθνικούς αγώνες και τη συμμετοχή σε αυτούς των προγόνων μας, ενώ η επαναλειτουργία της αναπτέρωσε το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή μας.
Επομένως,
Ζητούμε τη διατήρηση σε λειτουργία του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» και του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά», για τους ανωτέρω εκτεθέντες εθνικούς, ιστορικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου