7.4.17

Πρώτα εγκαίνια... μετά διόδια στους αυτοκινητοδρόμους

Από σήμερα η αναπροσαρμογή διοδίων στα Τέμπη, ακολουθεί η Κορίνθου - Πατρών

Έτοιμοι, να υποδεχτούν τους εκδρομείς του Πάσχα είναι οι αυτοκινητόδρομοι, με τον Πρωθυπουργό να μεταβαίνει στην Πάτρα την προσεχή Τρίτη για να εγκαινιάσει την Κορίνθου-Πατρών.

Για τη Μεγάλη Πέμπτη είχε προγραμματιστεί μέχρι χθες, η τελετή παράδοσης της σήραγγας της Κλόκοβας μαζί με τα 34 χιλιόμετρα που είναι μέχρι την Παράκαμψη Αγρινίου, στον οδικό άξονα Αντίρριο -Γιάννενα. Το πιθανότερο είναι να δοθεί σε κυκλοφορία μόνο από τον υπουργό Υποδομών Χρίστο Σπίρτζη αφού ο Πρωθυπουργός θα τελέσει τα εγκαίνια με την παράδοση και των υπόλοιπων τμημάτων έως τα τέλη του μήνα, όπως αντίστοιχα και στον Ε65.

Στην Ολυμπία Οδό άλλαξαν και πάλι την τελευταία στιγμή τα σχέδια καθώς, η αρχική σκέψη να παραδοθεί Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη θεωρήθηκε άστοχη κίνηση, καθώς συμπίπτει με την έξοδο του Πάσχα, γεγονός που θα δυσχέρανε τις μετακινήσεις.

Όπως και στα Τέμπη που παραδίδεται σήμερα το πρωί στους οδηγούς το Σκοτίνα- Ευαγγελισμός μήκους 14 χλμ μαζί με τρεις δίδυμες σήραγγες των 11,5 χιλιομέτρων, η λειτουργική κυκλοφορία των δρόμων αναπροσαρμόζει και τα διόδια. Στο Μαλιακός- Κλειδί επαναλειτουργεί στην παλιά εθνική ο σταθμός των Τεμπών ο οποίος θα χρεώνει κατά 35% φθηνότερα τους οδηγούς (1,60 για τα ΙΧ, 4,10 ευρώ και 5,80 ευρώ για τα μεγάλα φορτηγά). Χθες πάντως από την τελετή εγκαινίων του αυτοκινητοδρόμου δεν έλειψαν οι γκρίνιες με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να εκφράζει τις αντιρρήσεις του, για την χρέωση στην παλιά εθνική.

Με την επαναλειτουργία των Τεμπών καταργείται ο σταθμός στον Πυργετό. Μικρή είναι η αύξηση στην είσοδο των σηράγγων (κατά 0,30 λεπτά), η οποία κατανέμεται στους σταθμούς του Μακρυχωρίου και της Λεπτοκαρυάς (2,50 ευρώ στον πρώτο για τα ΙΧ και 3,10 ευρώ στο δεύτερο).

Αντίστοιχα, στην Κορίνθου-Πατρών η αναπροσαρμογή των διοδίων θα γίνει... αντιληπτή σε όλους τους οδηγούς, αν και δεν είναι προσδιορισμένο με σαφήνεια πότε θα ξεκινήσει. Από την κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού αναφέρουν πάντως ότι δεν θα γίνει τις μέρες του Πάσχα. Με βάση τη σύμβαση, το κόστος των σταθμών που θα καλύψουν την διαδρομή των 120 χιλιομέτρων (από Αρχαία Κόρινθο έως την παράκαμψη των Πατρών) θα αναπροσαρμοστεί στο εξής σε 0,64 ευρώ ανά χιλιόμετρο και θα κοστίζει περίπου 7,50 ευρώ. Συνολικά για τα 210 χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου που περιλαμβάνει την αναβάθμιση του Ελευσίνα -Κόρινθος μήκους 63,2 χλμ. και την ευρεία παράκαμψη Πατρών μήκους 18,3 χλμ. θα διαμορφωθεί στα 11,50 ευρώ από 6,40 ευρώ που είναι σήμερα. Αντίστοιχα, προβλέπεται να μειωθεί το διόδιο στο σταθμό του Ρίου στα 2,20 ευρώ από 2,50 ευρώ που ισχύει σήμερα.

newmoney.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου