13.5.17

ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ...ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ - ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΉ ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ !!!

Νέα αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα = μειωμένα έσοδα + έκρηξη λαθρεμπορίου

Η 10η κατα σειρά αύξηση από το 2010 !!!

Η φορολογία φθάνει πλέον  στο 90% της λιανικής τιμής ενός πακέτου τσιγάρων.

 Συνεχίζονται οι διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων με αποτέλεσμα την  εκτίναξη του λαθρεμπορίου, νέα λουκέτα και περαιτέρω μείωση δημόσιων εσόδων

Χωρίς τυμπανοκρουσίες τις τελευταίες ημέρες πέρασαν στα μουλωχτά την νέα αύξηση ύψους 20 έως 30 λεπτών το πακέτο  με κύριο σκοπό την ....προστασία της υγείας των καπνιστών και το γέμισμα των άδειων ταμείων της της κατοχικής μας χώρας 

Τα τσιγάρα αποτελούν πλέον το πιο φορολογημένο προϊόν στη χώρα – ξεπερνώντας ακόμη και τη βενζίνη–, καθώς ο φόρος φθάνει  το 90%  της λιανικής τιμής ενώ η φοροδοτική ικανότητα του κλάδου έχει πλέον  εξαντληθεί.

Ταυτόχρονα οι απανωτές αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων έχουν προκαλέσει νέα αύξηση του λαθρεμπορίου, που πλέον ξεπερνάει το 22% της νόμιμης αγοράς στο δεκάμηνο του 2016, ενώ στα τέλη του 2015 είχε περιοριστεί στο 19,8%.

Πάντως, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν την εκτίμηση ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων μπορεί στο τέλος της χρονιάς να αγγίξει το 30%.

«Για κάθε ένα ευρώ, λοιπόν, που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά  πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα (καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι)», αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου.


Περισσότερα από 10.000 περίπτερα και ψιλικά (ένα στα τρία) έχουν κλείσει.
 Η εφαρμογή της νέας αύξησης της φορολογίας στα καπνικά, αναμένεται να αποσταθεροποιήσει εκ νέου τη νόμιμη αγορά προς όφελος του παράνομου εμπορίου.

Εκτιμάται από τις εταιρείες του κλάδου ότι με την νέα  αύξηση φορολογίας το λαθρεμπόριο θα εκτιναχθεί και τα κρατικά έσοδα θα συνεχίσουν να μειώνονται.
 Η Ελλάδα  έχει την υψηλότερη φορολογία τσιγάρων στην Ευρώπη, χωρίς δυστυχώς να έχει τα μέσα να πατάξει το παράνομο εμπόριο και να προστατεύσει τα δημόσια έσοδα και τη δημόσια υγεία.
 Οπως αναφέρουν στελέχη των εγχώριων καπνοβιομηχανιών, χρειάζεται σταθερό φορολογικό πλαίσιο χωρίς καμία αλλαγή στο επίπεδο και στη δομή του φόρου, προκειμένου να εξομαλυνθεί περαιτέρω η αγορά και να διασφαλιστούν τα δημόσια έσοδα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου