12.5.17

Το παράδειγμα της Κύπρου και η δυσμενής ελληνική πραγματικότητα στον τουρισμό

Η κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα της Ελλάδος και δεν διαφαίνεται φως ελπίδας για ανάκαμψη.
Ο τουρισμός ευτυχώς, λόγω των διεθνών συγκυριών, των προσπαθειών του ΕΟΤ και των Περιφερειών της Χώρας που πλέον έχουν πάρει στα χέρια τους την πολιτική εξωστρέφειας , πηγαίνει πολύ καλά.
Αφίξεις το 2016 είχαμε πολύ περισσότερες και από τις προβλέψεις , ξεπεράσαμε τα 27,5 εκατομμύρια τουρίστες και αυτό μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια.
 Παρά ταύτα τα έσοδα λόγω των διεθνών οικονομικών δυσκολιών, εμφανίστηκαν μειωμένα πέρυσι κατά 7,9% φτάνοντας στα 11,8 δις ευρώ.
Μέσα στο κλίμα ευφορίας που υπάρχει για τον τουρισμό μας και την αναμενόμενη κίνηση του 2017,  έκδηλη είναι και η ανησυχία για τις σκέψεις για επιβολή τέλους διανυκτέρευσης για όλο το έτος και όχι μόνο για το δίμηνο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς περιοχές χαμηλής τουριστικής ζήτησης.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται, πως  η βαριά μας βιομηχανία είναι μόνο ο τουρισμός , γι΄αυτό πρέπει με προσοχή να εφαρμόζουμε πολιτικές που θα τον αναπτύξουν ακόμη περισσότερο και όχι πολιτικές που θα τον συρρικνώσουν.
Το παράδειγμα της Κύπρου και  των πρωτοβουλιών του υπουργού Ενέργειας , Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κ.Γιώργου Λακκοτρύπη, που πέρυσι παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο στις τουριστικές αφίξεις και  φέτος , το πρώτο τρίμηνο τ.ε., εμφάνισε μία αύξηση αφίξεων της τάξης του 14% , ίσως πρέπει  να το δει καλύτερα η Ελληνική Κυβέρνηση.
Εκτός της ανόδου των αφίξεων, η Κύπρος φέτος  παρουσίασε και εντυπωσιακή οικοδομική δραστηριότητα, αυξάνοντας κατά 13.000  τις διαθέσιμες κλίνες στο νησί και φυσικά με τον τρόπο αυτό, δημιούργησε μία πρωτοφανή οικοδομική  και αναπτυξιακή δραστηριοποίηση που τελικά ωφέλησε εργαζόμενους, το κράτος, την οικονομία και κυρίαρχα τον τουρισμό της.
Τι έκανε η κυβέρνηση της Κύπρου, που παρεπιπτόντως κι αυτή είχε τις παρεμφερείς δυσκολίες της οικονομικής κρίσης;
Απλά λειτούργησε με κριτήρια διαφορετικά από τη φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση αδιακρίτως και πολλές φορές έξω από τις συνταγματικές επιταγές.
Εκπόνησαν σχέδιο εφαρμογής Πολεοδομικών Κινήτρων με στόχο να ανακάμψει η αναπτυξιακή δραστηριότητα, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις στην οικοδομική βιομηχανία.
Επεδίωξαν τη δημιουργία μοντέλου αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, προκειμένου να εμπλουτίσουν και να βελτιώσουν το τουριστικό τους προϊόν και φυσικά να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις.
Πέραν από τη σαφή χωροθέτηση των  τουριστικών περιοχών, τον  καθορισμό των παραλιακών τουριστικών ζωνών , τη χωροθέτηση περιοχών εξειδικευμένων αναπτύξεων για τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών συγκροτημάτων, επέτρεψαν αύξηση του δομήσιμου εμβαδού των λειτουργούντων τουριστικών καταλυμάτων.
Η εν λόγω ρύθμιση αύξησης του συντελεστή δόμησης, οδήγησε στην εκρηκτική αύξηση των κλινών, κάτι που ήδη ενισχύει δυναμικά την οικονομία της Κύπρου.
Αυτά τα παραδείγματα όφειλε η Ελληνική κυβέρνηση να βλέπει και να παραδειγματίζεται, διότι η ανηλεής φορολόγηση μόνο δυσκολίες και υστέρηση σε απασχόληση, σε έσοδα, σε ασφαλιστικές εισφορές και σε ανάπτυξη οδηγεί.

Καλαμάτα 12 Μαϊου 2017
Αντωνία Μπούζα
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου