26.5.17

ΦΩΤΟ - Η Ανάληψη γιορτάστηκε στο Βόλο με τη συμμετοχή του μητροπολίτου Μεσσηνίας

Με την δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως, με επίκεντρο τον ομώνυμο μεγαλοπρεπή ναό του Βόλου.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Λευκάδος & Ιθάκης κ. Θεοφίλου, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ενώ συμμετείχε πλειάδα κληρικών. Στον Εσπερινό παρέστησαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.
Τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς προσφώνησε θερμώς ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο χοροστατών κ. Θεόφιλος. 
Ο Μητροπολίτης Λευκάδος χαρακτήρισε την εορτή της Αναλήψεως «στολίδι των εορτών, γιατί σ’ αυτήν βρίσκει την ολοκλήρωσή της η σωτηρία των ανθρώπων… Η άνοδος του Χριστού στους ουρανούς εκφράζει το αποκορύφωμα του Βασιλικού αξιώματός Του, καθώς, ως Βασιλέας και αρχηγός της ζωής, προβάλλει την κυριαρχία του πάνω στη γη και στον ουρανό… Η πτώση του ανθρώπου στην αμαρτία έκλεισε τις θύρες του Παραδείσου. Σήμερα ανοίγονται πύλες βασιλικές και ο εξόριστος άνθρωπος, στο πρόσωπο του Θεανθρώπου, καταλαμβάνει θέση εκ δεξιών του Πατρός…».
Ο κ. Θεόφιλος επεσήμανε, επίσης, ότι «η Ανάληψη του Χριστού μας διδάσκει ότι, όπως Εκείνος ανέβηκε στον ουρανό, έτσι κι εμάς μπορεί να μας οδηγήσει εκεί… μας υπενθυμίζει, ακόμη, ότι όπως ο Χριστός ανέβηκε στους ουρανούς έτσι θα έλθει και πάλι, κρίναι ζώντας και νεκρούς… Η Δευτέρα Παρουσία, η γλυκειά προσδοκία της Εκκλησίας, έχει την καλύτερη απόδειξη στην Ανάληψη του Κυρίου μας… Τόσο η Δευτέρα Παρουσία, όσο και η δική μας ανάληψη, πρέπει να μας συνέχουν και να μας απασχολούν, διότι ο Κύριος εγγύς. Αυτή να είναι και η δική μας, προσωπική κραυγή…».
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, τον οποίο πλαισίωσαν οι Μητροπολίτες Λευκάδος & Ιθάκης κ. Θεόφιλος και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πλήθος ιερέων και διακόνων, παρουσία προσκυνητών – κατοίκων του Βόλου και της Μαγνησίας.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τόνισε ότι «ο λειτουργικός εικονισμός της εορτής μάς δείχνει ποια είναι η προοπτική μας, να γίνουμε κληρονόμοι της Βασιλείας του Θεού, αφού ο Χριστός, αναλαμβανόμενος, θέτει την φύση του ανθρώπου εκεί όπου εξ αρχής ήταν προορισμένη… Ο Χριστός δεν ήρθε στον κόσμο για να κρίνει τον
άνθρωπο, αλλά για να τον σώσει και να του δώσει τη δυνατότητα, μέσα από τον πνευματικό αγώνα, να γίνει πολίτης της Βασιλείας του Θεού… Η πορεία Του είναι σταυρική και διακρίνεται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που πρέπει ν’ αποκτήσει και ο άνθρωπος, εάν επιλέξει την μετοχή του στη Βασιλεία του Θεού. Είναι η αγάπη, η ελευθερία και η ανιδιοτέλεια… Απέναντι στο μυστήριο της θυσίας του Χριστού, ο άνθρωπος οφείλει ν΄ αποδεχθεί εμπράκτως ό,τι ο Θεός έπραξε γι’ αυτόν, να τηρεί τις εντολές Του, ν’ αγωνίζεται για να αποβάλει το ίδιον θέλημα, ν’ αποκτήσει πνεύμα Θεού, να ελευθερωθεί από τα βάρη των παθών, που καταστρέφουν την κοινωνία του με τον άλλον άνθρωπο… Αυτός ο τρόπος της ζωής εκφράζει το γεγονός της πίστης, που δεν είναι μια αόριστη υπερβατική διαδικασία, αλλά ο τρόπος πρόσληψης της αγάπης του Θεού προς εμάς…». 
Ο κ. Χρυσόστομος, ολοκληρώνοντας, επεσήμανε ότι «η Ανάληψη σηματοδοτεί την αποστολή του Παρακλήτου στον κόσμο, το Πνεύμα, που συνεχίζει το έργο του Χριστού και ενσαρκώνεται μέσα στην Εκκλησία…».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε προσωπικά τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς, για την ευλογητή παρουσία τους στην πανήγυρη και θύμισε τους πνευματικούς δεσμούς που τον συνδέουν μαζί τους από το παρελθόν. Ευχήθηκε δε σε όλους πλούσια την Χάρη το Αναληφθέντος Χριστού».

Φωτογραφίες και ρεπορτάζ από το vimaorthodoxias.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου