22.9.17

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ύποπτο για έμφραγμα και αιφνίδιο θάνατο


Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ύποπτο για έμφραγμα και αιφνίδιο θάνατο

Τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη ενδεχομένως να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων της αδρεναλίνης στην καρδιά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.
Αν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν προμοταριστεί ως μια υγιεινότερη εκδοχή του συμβατικού τσιγάρου, επειδή εμπεριέχουν χαμηλότερα επίπεδα καρκινογόνων ουσιών, εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι και πάλι ενέχουν κινδύνους για την υγεία λόγω της νικοτίνης.
Η Δρ Χολλυ Μιντλεκαουφ, καρδιολόγος στην Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, εξηγεί ότι η νικοτίνη που περιέχουν τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων φαίνεται να ερεθίζουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας έκκριση αδρεναλίνης που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει το διάστημα χρόνου μεταξύ των παλμών.
«Φοβόμαστε ότι η εκτεταμένη χρήση της νικοτίνης θα εκθέσει στην καρδιά σε υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης για μακρό χρονικό διάστημα και αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα. Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει το άτμισμα με μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό ή ανώμαλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των παλμών. Αλλά δεν είμασταν σίγουροι αν αυτό το προκαλεί η νικοτίνη των ηλεκτρονικών τσιγάρων ή άλλες χημικές ουσίες που περιέχουν τα υγρά αναπλήρωσης», εξηγεί η ερευνήτρια.
Η ίδια και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 33 υγιή άτομα που δεν κάπνιζαν, να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικό ή συμβατικό τσιγάρο. Οι εθελοντές υπό την επίβλεψη των επιστημόνων σε διάστημα 30 λεπτών έκαναν 60 εισπνοές, με τις ρουφιξιές να προέρχονται είτε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη ή χωρίς, ή από εικονικό τσιγαρο που δεν περιείχε κανένα υγρό.
«Μόνο μετά από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη παρατηρήθηκε μη φυσιολογικό καρδιακό πρότυπο που σχετίστηκε με τα υψηλή επόπεδα αδρεναλίνης στην καρδιά. Συγκεκριμένα προκαλούσε 20% αύξηση της διακύμανσης του καρδιακού ρυθμού και 10% αύξηση των παλμών», εξηγεί η Δρ Μιντλεκαουφ.
Σύμφωνα με τον Αρουνι Μπχατναγκαρ, εκπρόσωπο Τύπου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λούισβιλ στο Κεντάκι, «αυτό είναι ένδειξη ότι υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Η ταχεία και εμμένουσα αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης δεν είναι καλή».
Η Δρ Μιντλεκαουφ συμπληρώνει ότι «οι χρήστες των συμβατικών τσιγάρων καλύτερα να περάσουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μόνο έτσι θα αποφύγουν όλα τα καρκινογόνα που περιέχει ο καπνός. Αλλά και πάλι θα έχουν επιπτώσεις στην καρδιά από τη νικοτίνη. Και για όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ, θα πρότιμα να αποφύγουν εντελώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο διότι δεν είναι άκακο».
Ο Τζορτζ Κονλεϊ, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Άτμισης, διαφωνεί εντελώς με την έρευνα λέγοντας ότι τα ευρήματα έχουν υπερεκτιμηθεί. «Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα γεύματα με πολλούς υδατάνθρακες προκαλούν διακυμάνσεις στον καρδιακό ρυθμό. Θα αποθαρρύνετε τους ανθρώπους από το να τρώνε υδατάνθρακες; Πρόκειται για μια αδύναμη μελέτη που προδίδει την απελπισία των επιστημόνων να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας», λέει.


health.in.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου