21.3.18

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Θεραπευτικός χορός για άτομα με ειδικές ανάγκες

Ένα πενθήμερο θεωρητικό και βιωματικό σεμινάριο, που αποτελεί μέρος του project "Dancing My Way" , θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας, του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και του ΚΕΦΙΑΠ. Το project, που θα υλοποιήσει η Σοφία Φ. Δρούμπαλη, θα διαρκέσει από τις 26 έως τις 30 Μαρτίου 2018, επικεντρώνεται στη χρήση του χορού ως μέσου θεραπευτικής προσέγγισης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και καλλιτεχνικής έκφρασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Το σεμινάριο θα ξεκινήσει με μία διάλεξη ανοιχτή σε γονείς / συνοδούς και επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων. Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στην προσέγγιση και εφαρμογή κινησιολογικών και αισθητηριακών μεθόδων, που επιτυγχάνουν τη συναισθηματική επικοινωνία, τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και, σταδιακά, την κοινωνική ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης, θα παρουσιαστεί ο τρόπος οργάνωσης ενός μαθήματος θεραπευτικού χορού, καθώς και τα κριτήρια επιλογής του. Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί ένα εκπαιδευτικό - βιωματικό εργαστήριο για τους συνοδούς των ατόμων με ειδικές ανάγκες (γονείς και επαγγελματίες).
Το σεμινάριο θα συνεχιστεί με 3 ημέρες εργαστηρίων θεραπευτικού χορού για άτομα με ειδικές ανάγκες και τους συνοδούς τους. Κάθε μέρα των εργαστηρίων θα έχει και διαφορετική θεματική, η οποία θα διερευνηθεί περαιτέρω από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Οι τίτλοι των θεματικών είναι:
"Watch Μe", «Δες Με»
"Relieving the Distance", «Μειώνοντας την Απόσταση»
"Tracing my Dance", «Ιχνογραφώντας τον Χορό μου».
Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με μια συζήτηση με τους συμμετέχοντες συνοδούς, το προσωπικό του ΚΕΦΙΑΠ και της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας.
Σημειώνεται πως η Σοφία Φ. Δρούμπαλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου έλαβε την πρώτη της εκπαίδευση στον σύγχρονο και κλασικό χορό, φοιτώντας στο προεπαγγελματικό τμήμα (Φυτώριο) της Δημοτικής Σχολής Χορού. Είναι απόφοιτη της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» (2014) και πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών (2013). Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της (Master of Arts) στην Ψυχοθεραπεία μέσω Κίνησης και Χορού (Dance Movement Psychotherapy, Goldsmiths University of London, 2017). Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια χορού, εκπαιδευτικός και ως μέλος ομάδας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών οργανισμών στην Πάτρα και στην Αθήνα. Τα τελευταία 3 χρόνια εργάζεται στο Λονδίνο ως χοροθεραπεύτρια και καθηγήτρια θεραπευτικού χορού σε άτομα με ειδικές ανάγκες, προβλήματα ψυχικής υγείας και κοινότητες προσφύγων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου