Η λύση είναι απλή.
Παρασκευάζουμε το νηστίσιμο τζατζίκι με … ταχίνι, το οποίο αν το δοκιμάσει
κανείς με κλειστά μάτια θα χάσει το στοίχημα ότι δεν είναι κανονικό τζατζίκι!
Υλικά
που χρειαζόμαστε:
Ανοιχτόχρωμο ταχίνι (3 μεγάλες κουταλιές της σούπας)
Ξύδι (1 κουταλιά της σούπας)
Λεμόνι στημένο (2 κουταλιές της σούπας)
2 σκελίδες σκόρδο
1 αγγούρι, λίγο άνηθο, λίγο αλάτι
Ανοιχτόχρωμο ταχίνι (3 μεγάλες κουταλιές της σούπας)
Ξύδι (1 κουταλιά της σούπας)
Λεμόνι στημένο (2 κουταλιές της σούπας)
2 σκελίδες σκόρδο
1 αγγούρι, λίγο άνηθο, λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μπλέντερ το ταχίνι, το ξύδι, το χυμό του λεμονιού, τον άνηθο, το σκόρδο, το αλάτι και 2-3 κουταλιές νερό προσέχοντας να μη γίνει ο χυλός πολύ αραιός αλλά να είναι παχύρευστος.
Εάν μας ξέφυγε λίγο το νερό προσθέτουμε ταχίνι.
Τρίβουμε στο ρεντέ το αγγούρι με τη φλούδα του.
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το χυλό με το αγγούρι καλά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το ταχίνι, το ξύδι, το χυμό του λεμονιού, τον άνηθο, το σκόρδο, το αλάτι και 2-3 κουταλιές νερό προσέχοντας να μη γίνει ο χυλός πολύ αραιός αλλά να είναι παχύρευστος.
Εάν μας ξέφυγε λίγο το νερό προσθέτουμε ταχίνι.
Τρίβουμε στο ρεντέ το αγγούρι με τη φλούδα του.
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το χυλό με το αγγούρι καλά.
Και το
τζατζίκι μας είναι έτοιμο!
Είναι
Συνταγή του π.Παλαμά, Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Καλλίπετρας στη Βέροια.