14.4.18

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Καταγγελία: «Τράβηξαν» τη μισή της σύνταξη από τον «ακατάσχετο» λογαριασμό!

Οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα έχει ξεφύγει. 

Σύμφωνα τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των φορολογουμένων που τελεί υπό αναγκαστικά μέτρα αυξήθηκε τον Ιανουάριο στους1.067.857 ανθρώπους. 

Αυτό που υποτίθεται πως ισχύει είναι πως εάν ο λογαριασμός μπλοκαριστεί – κι έχει δηλωθεί ακατάσχετος – η τράπεζα μπορεί να τραβήξει χρήματα μόνο εάν υπάρχουν μέσα πάνω από 1250 ευρώ.

Στην περίπτωση της συνταξιούχου Γιώτας Καλομοίρη – Κουμουτσάκη από τη Μεσσηνία ακόμα και τα τυπικά δεν ίσχυσαν και το αποτέλεσμα ήταν, όπως καταγγέλλει η ίδια στον «Ημεροδρόμο», να της αφαιρέσουν τη μισή από τη σύνταξη του Απριλίου, δηλαδή 495 ευρώ!
Όπως περιγράφει ο λογαριασμός της ήταν ακατάσχετος από το 2014 και (με βάση και την κίνηση του) δεν είχε μέσα χρήματα πάνω από το όριο που προβλέπεται.

Η κυρία Καλομοίρη, αφού συνειδητοποίησε πως είχαν τραβηχτεί τα χρήματα, έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διερευνηθεί το ζήτημα. Ύστερα από ερωτήσεις στην Εφορία αλλά και στην τράπεζα (Αlpha bank) το συμπέρασμα ήταν πως τα χρήματα αφαιρέθηκαν λόγω οφειλή του συζύγου της στην Εφορία!
Όπως διευκρινίζει η ίδια λογαριασμός ναι μεν είναι κοινός, αλλά – και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία – ο «ακατάσχετος» λογαριασμός που δηλώνεται μπορεί να είναι είτε ατομικός, είτε κοινός.

Το ποσό που αφαιρέθηκε δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, αφού πρόκειται για τη μισή της σύνταξη, με την οποία καλύπτει ανάγκες της οικογένειας της. Πέρα από αυτό όμως είναι ζήτημα τι ισχύει τελικά με το ακατάσχετο και ποιος ευθύνεται για όλη αυτή την ταλαιπωρία της συνταξιούχου.

Η κυρία Καλομοίρη έχει ακούσει ήδη, από την Εφορία, πως δεν είναι δικό της θέμα η αφαίρεση των χρημάτων αλλά ζήτημα μεταξύ της ίδιας και της τράπεζας, αφού η τράπεζα είναι αυτή που ελέγχει το «ακατάσχετο» των λογαριασμών.

Πλέον, έχει κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες απευθυνόμενη και στον αρμόδιο εισαγγελέα. Το αδιανόητο (ένα ακόμα αδιανόητο στην ιστορία της συνταξιούχου) είναι πως ακόμα κι αν δικαιωθεί θα πρέπει να κάνει ασφαλιστικά μέτρα στην τράπεζα για να πάρει πίσω τα χρήματα της, όπως την ενημέρωσε ο αρμόδιος δικηγόρος της!

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, συγκεκριμένα 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνουν προβλήματα με το «ακατάσχετο»!
 Σε σχετική Ερώτηση τους στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρουν πως «παρατηρήθηκε ότι μερικά τραπεζικά καταστήματα, σε συνέχεια της κοινοποίησης του κατασχετηρίου εις χείρας τους για χρέη προς το Δημόσιο, προβαίνουν σε κατασχέσεις λογαριασμών που έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι από τους δικαιούχους αυτών (σχετ. ΠΟΛ.1222/2015 και ΠΟΛ.1182/2014) δεσμεύοντας το σύνολο του λογαριασμού και όχι το υπερβάλλον τού ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ, κατά παράβαση του άρθρου της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ΚΕΔΕ». Συμπληρώνουν, δε, ότι «για να αποδεσμευτεί το ποσό της κατάσχεσης πρέπει να μεταβαίνουν στα πιστωτικά ιδρύματα και να αποδεικνύουν ότι το κατασχεθέν ποσό αφορά σύνταξη, μισθό, επίδομα και ό,τι σχετικώς προστατεύεται από τον νόμο, ώστε στη συνέχεια η τράπεζα αφού εξετάσει το αίτημα, να προβαίνει σε αποδέσμευση του λογαριασμού».

imerodromos

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου