ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ !
Η Ειρήνη Πνευματικού και η Κωνσταντίνα Μπονάρου μέλη της πολιτειακής Γερουσίας
Η κ. Μπονάρου, νομικός, με καταγωγή από το χωριό ΜΗΛΙΑ της ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
Δυο κυρίες της ομογένειας στην Άνω Βουλή (Γερουσία) της Νότιας Αυστραλίας μετά το τελικό αποτέλεσμα των πολιτειακών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στην Νότια Αυστραλία στις 17 Μαρτίου 2018
Ο λόγος για την 59χρονη Ειρήνη Πνευματικού (Irene Pnevmatikos) του Εργατικού Κόμματος, και την 41χρονη Κωνσταντίνα Μπονάρου (Connie Bonaros), η οποία κατέβηκε για πρώτη υποψήφια με το κόμμα του Νικ Ξενοφώντα SA BEST.
«Είμαι σίγουρα ιδιαίτερη ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα νιώθω μουδιασμένη γιατί το Εργατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκω ιδεολογικά, δεν θα είναι η νέα κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η Ειρήνη Πνευματικού, η οποία παραιτήθηκε πέρσι τον Ιούνιο από τα καθήκοντά της ως νομικού για να θέσει υποψηφιότητα.
Κόρη μεταναστών από την Μικρά Ασία και την Λέσβο και μητέρα δυο ενήλικων κοριτσιών σπούδασε Νομικά στην Αδελαΐδα και αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση μειονοτήτων και διαφόρων εθνοτήτων.
Εξαιτίας των καταβολών και της παρελθούσας επαγγελματικής της εμπειρίας, ηνεοεκλεγείσα γερουσιαστής δηλώνει ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν το προσφυγικό και τις μειονότητες στην Αυστραλία, αντιμετωπίζοντας την πολιτική ως μέσο απόδοσης δικαιοσύνης, επενδύοντας συνάμα στη διάδοση της σημασίας που έχει η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, η οποία νομοτελειακά λειτουργεί ως μέσο ενδυνάμωσης της ευρύτερης αυστραλιανής κοινωνίας.
«Οι γονείς μου, Ευάγγελος και Κυριακούλα Πλωμαρίτη, μετανάστευσαν από την Ελλάδα στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του ’50, γι’ αυτό και με ευαισθητοποιούν ιδιαίτερα θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό και τις μειονότητες, αλλά την ίδια στιγμή είμαι και μητέρα δυο νέων κοριτσιών και η καταπολέμηση της ανεργίας, επίσης, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, είναι για μένα στην κορυφή της πολιτικής μου ατζέντας» εξηγεί η κ. Πνευματικού, η οποία έχει ήδη δει την 27χρονη της κόρη να εγκαταλείπει την Νότια Αυστραλία για να αναζητήσει εργασιακές ευκαιρίες στη Νέα Νότια Ουαλία.
«Είναι σημαντικό να έχουμε κοντά μας τα παιδιά μας, αλλά για να γίνει αυτό οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία, θα ευνοήσουν την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας και θα ενθαρρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Πολιτεία μας» εξηγεί η ίδια και ομολογεί ότι απέκτησε το… μικρόβιο της πολιτικής σε αρκετά νεαρή ηλικία.
«Θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε πολιτικά ζώα. Προσωπικά, σε πολιτικό επίπεδο με ενέπνευσε το έργο και η φιλοσοφία δύο ιδιαιτέρως σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής σκηνής της Αυστραλίας και αναφέρομαι στον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Gough Whitlam, καθώς και στον πρώην πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας, Don Dunstan».
Η κ. Πνευματικού δεν είναι μόνο η πρώτη ελληνικής καταγωγής πολιτικός που εκλέγεται στην πολιτειακή Γερουσία, είναι και η πρώτη Ελληνοαυστραλή της Νότιας Αυστραλίας που ολοκλήρωσε το σχολείο της ενώ ήταν ήδη παντρεμένη.
«Δυστυχώς, χάσαμε τον πατέρα μου σε ηλικία μόλις 45 χρόνων και αναγκάστηκα να διακόψω το σχολείο για να εργαστώ και να βοηθήσω την μητέρα μου να μεγαλώσει εμένα, την αδελφή και τον αδελφό μου. Δεν επέστρεψα στη 12η τάξη του σχολείου παρά μόνο μερικά χρόνια αργότερα, όντας πλέον παντρεμένη οπότε και συνέχισα τις νομικές σπουδές μου στο πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας με τα παιδιά μας, ειδικά εμείς οι γονείς, ώστε να καταφέρουμε σταδιακά να εξαλείψουμε το στίγμα που υπάρχει όσον αφορά τις γυναίκες και ειδικά τις εργαζόμενες μητέρες που προσπαθούν να εργαστούν και να προσφέρουν στην οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο αλλά ακόμα αντιμετωπίζουν το στίγμα της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων, των άνισων ευκαιριών και φυσικά του πολυσυζητημένου ‘gender pay gap’, της άνισης δηλαδή πληρωμής μέσα στον εργασιακό χώρο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ισότητα όλων μέσα στην κοινωνία που ζούμε και αποτελεί χρέος μας να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας, με τέτοιο τρόπο ώστε να σέβονται, να εκτιμούν και να αναγνωρίζουν τη δουλειά και την προσφορά κάθε πολίτη στην κοινωνίας» καταλήγει η νεοεκλεγείσα γερουσιαστής, η οποία δεν θα είναι μόνη της στην Άνω Βουλή αφού θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με ακόμα μια Ελληνοαυστραλή συνάδελφό της, την κ. Κωνσταντίνα Μπονάρου.
Η κ. Μπονάρου, επίσης νομικός, με καταγωγή από το χωριό ΜΗΛΙΑ της ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ανήκει στην κομματική παράταξη του Νικ Ξενοφώντα, SA BEST, μητέρα ενός ανήλικου αγοριού, έχει πίσω της μια δραστηριότητα ως πολιτική σύμβουλος σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο. Αν και η πρώην νομικός κρατά σε γενικές γραμμές πολύ χαμηλό προφίλ, παρ’ όλα αυτά η δραστηριότητά της στην πολιτική σκηνή της Αυστραλίας είναι έντονη ενώ τα τελευταία 12 χρόνια βρίσκεται στο πλευρό του Νικ Ξενοφώντα.
«Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα γιατί, από τη μια πλευρά, η παράταξή μας θα έχει δύο εκπροσώπους στην Άνω Βουλή και αυτό είναι ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα από όποια άποψη κι αν το δούμε, από την άλλη, νιώθω απογοήτευση για το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα του Σαββάτου.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι είμαι ιδιαίτερα περήφανη για όλους τους υποψηφίους και, φυσικά, για τον Νικ Ξενοφώντα, γιατί αποδέχθηκαν μια μεγάλη πρόκληση, πολέμησαν σκληρά και όχι μόνο δεν μετακινήθηκαν αλλά στήριξαν με σθένος τις θέσεις του κόμματός μας» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η 41χρονη ομογενής, η οποία έκανε νομικές επιστήμες αλλά και στην ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Αδελαΐδας.
Πριν το ξεκίνημα της πολιτικής της καριέρας, η επαγγελματική δραστηριότητα της κ. Μπονάρου επικεντρωνόταν στην νομική αντιπροσώπευση και υπεράσπιση ομογενών και διαφόρων άλλων μειονοτήτων στη Νότια Αυστραλία.
«Νιώθω ιδιαίτερα ευγνώμων απέναντι στον Νικ Ξενοφώντα, ο οποίος με έχει στηρίξει και ως μέντορας αλλά και ως φίλος και ανυπομονώ να ξεκινήσω μαζί με την ομάδα μας να εργάζομαι και να παλεύω για την Νότια Αυστραλία και τους συμπολίτες μου» κατέληξε η κ. Κωνσταντίνα Μπονάρου.