15.9.18

Νέο τεστ αίματος αποκαλύπτει την ώρα του βιολογικού σας ρολογιού

Το τεστ δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να εξετάσουν εύκολα την επίπτωση της έλλειψης χρονικής αντιστοιχίας σε διάφορες παθήσεις

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να υπολογίσει την ώρα του κιρκαδιανού ρυθμού του σώματος σε σχέση με τον εξωτερικό χρόνο.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PNAS, το τεστ που ονομάζεται TimeSignature απαιτεί μόλις δύο σταγόνες αίματος και μπορεί να δείξει πόση διαφορά υπάρχει μεταξύ εξωτερικού χρόνου και βιολογικού ρολογιού. Παραδείγματος χάρη, αν η ώρα είναι 8:00 το πρωί το εσωτερικό βιολογικό ρολόι μπορεί να δείχνει 6:00 το πρωί. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόκλιση ανάμεσα στα δύο ρολόγια, τόσο αυξάνεται η προδιάθεση του ανθρώπου για διάφορες ασθένειες.
Το νέο τεστ αίματος για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα τους επιστήμονες να εξετάσουν εύκολα την επίπτωση της έλλειψης χρονικής αντιστοιχίας σε διάφορες παθήσεις, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα, ο διαβήτης αλλά και η νόσος Αλτσχάιμερ.
Όταν το τεστ αίματος καταστεί διαθέσιμο, οι γιατροί θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για την επιλογή της βέλτιστης δοσολογίας των φαρμάκων και την επιλογή του σωστού χρόνου χορήγησης ώστε η θεραπεία να είναι αποτελεσματική. Προς το παρόν, το λογισμικό και ο αλγόριθμος είναι ελεύθερης πρόσβασης ώστε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να το δοκιμάσουν.


vita.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου