15.9.18

ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - Οι ελαιοπαραγωγοί της Φθιώτιδας διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν απαντήσεις για την δακοκτονία

Η Ομοσπονδία Α.Σ. Φθιώτιδας και οι Α.Σ. Πελασγίας και Στυλίδας-Εχιναίων και οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών προέβησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Φθιώτιδας Στερεάς Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ
 
Η Ομοσπονδία Α.Σ. Φθιώτιδας και οι Α.Σ. Πελασγίας και Στυλίδας-Εχιναίων και οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών προέβησαν σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στην Αντιπεριφέρεια Φθιώτιδας Στερεάς Ελλάδας. Παρέδωσαν στον Αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας  κ. Κώστα Καραγιάννη και στους αρμόδιους γεωπόνους της περιφέρειας το πλαίσιο αιτημάτων που αφορά: στην αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκάλεσε η παντελής έλλειψη έγκυρης και έγκαιρης δακοκτονίας στην φετινή ελαιουργική περίοδο, αλλά και στον ορθό προγραμματισμό  και την εκτέλεση του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας.
Στη συζήτηση οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέδειξαν ότι η
πολιτική που ακολουθεί η περιφερειακή διοίκηση Στερεάς Ελλάδας εκτελώντας τις επιλογές της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ αλλά και τις κατευθύνσεις Ε.Ε. και ΚΑΠ, οδήγησαν και φέτος τους ελαιοπαραγωγούς όχι μόνο της Στερεάς Ελλάδας αλλά και όλης της επικράτειας σε απόγνωση βλέποντας στην παραγωγή τους να κάνει πάρτι ο δάκος.
Και τους απέδειξαν ότι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν ο πρώτος ψεκασμός έγινε τον Αυγουστό τότε που το πρόβλημα ήταν ήδη στην κορύφωση του και ενώ όπως και οι εκπρόσωποι της περιφέρειας παραδέχτηκαν αυτός θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει μέχρι της 5 Ιουνίου. Με αποτέλεσμα, όπως και οι υπηρεσίες της περιφέρειας εκτιμούν,  η ζημιά από την παντελή απουσία για 2 μήνες από την καταπολέμηση του δάκου κράτους και περιφέρειας να ανέρχεται στο 80% της φετινής σοδιάς, και έπεται συνέχεια. Και όλα αυτά ενώ οι παρακρατείτε από τους παραγωγούς το χαράτσι του 2% υπέρ δακοκτονίας.

Οι αγρότες τους επισήμαναν ότι με τα κονδύλια που το υπουργείο οικονομικών εντάσσει στον  ετήσιο προϋπολογισμό και είναι μειωμένα κατά 25% σε σχέση με πριν 10 χρόνια και με  το πετρέλαιο πχ να έχει πάρει αύξηση 50%, είναι αδύνατο να εκτελεστεί επιστημονικά αλλά και τεχνικά ορθά το πρόγραμμα της δακοκτονίας, όταν μάλιστα αυτός ανατίθεται μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών σε εργολάβους ιδιώτες που σαν στόχο έχουν όχι να προστατέψουν την παραγωγή αλλά να βγάλουν κέρδος. Επισημάνθηκε ότι όλες οι φιέστες της περιφέρειας αλλά και της κυβέρνησης για προγράμματα Εθνικά και Ευρωπαϊκά που αφορούν την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής είναι προφανώς για κάποιους «άλλους» και δεν αφορούν τους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι οδηγούνται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές σε αφανισμό, στις κατασχέσεις, στην ανεργία, με αποτέλεσμα η γη και η παραγωγή τους να παραδίδεται σαν ώριμο φρούτο στους κάποιους «άλλους». Αναφέρθηκε ότι εάν εφαρμοστεί, όπως η κυβέρνηση εξάγγειλε, η μείωση εισφορών του ΕΦΚΑ αυτή δεν θα έχει κανένα νόημα αφού αυτές θα μειωθούν αυτόματα όταν η παραγωγή από την μια, καταστρέφεται με ευθύνη κράτους και περιφέρειας και από την άλλη οι έμποροι πατώντας πάνω στην ανέχεια των αγροτών τους κλέβουν στην ουσία την παραγωγή δίνοντας τιμές κάτω του κόστους.
Οι ελαιοπαραγωγοί προειδοποίησαν ότι η περιφέρεια γίνεται άμεσα συνένοχος της κυβέρνησης Συριζα – Ανελ όταν αποδέχεται να εκτελέσει αυτές τις πολιτικές γνωρίζοντας το τελικό τους αποτέλεσμα και τους κάλεσε να αρνηθούν, εάν θέλουν πραγματικά να σταθούν αρωγοί στις διεκδικήσεις των αγροτών, να εκτελέσουν ξανά τον αναποτελεσματικό βάση του προϋπολογισμού  αλλά και του τρόπου εκτέλεσης του το πρόγραμμα της δακοκτονίας και να διεκδικήσει μαζί με τους αγρότες τα αναγκαία κονδύλια και την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού, τεχνικού και εργατικού προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιείται από εδώ και μπρός με αποκλειστική ευθύνη του κράτους το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας.

Από την πλευρά της η περιφέρεια προσπάθησε να αποσείσει τις ευθύνες της και να τα ρίξει όλα στο γραφειοκρατικό μηχανισμό του κράτους και τους νόμους του, μάλιστα προέτρεψε τους ελαιοπαραγωγούς να αναλάβουν μόνοι τους την δακοκτονία μη περιμένοντας ένα χρεωκοπημένο κράτος να τους προστατέψει, επιβεβαιώνοντας αυτό που η ομοσπονδία των αγροτικών συλλόγων  Φθιώτιδας αλλά και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων προειδοποιεί τους ελαιοπαραγωγούς ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές είναι κρίκοι μια γενικότερης πολιτικής, της τωρινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που στόχο έχει να οδηγήσει την δακοκτονία στην ιδιωτικοποίηση και την πρόσβαση σε αυτήν θα έχουν μόνο οι μεγαλοελαιοπαραγωγοί και των επιχειρηματικά σχημάτα που περιμένουν σαν κοράκια να αρπάξουν την γη και την παραγωγή των κατεστραμμένων μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών, όπως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην υγεία.
Η ομοσπονδία αλλά και οι αγροτικοί σύλλογοι ήδη προγραμματίζουν τα επόμενα βήματα τους που θα αποφασιστούν μέσα από τις συνελεύσεις των οργάνων τους τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διεκδικήσουν:
  1. Εκτίμηση της ζημιάς από την καθυστερημένη έναρξη της δακοκτονίας
  2. Αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών.
  3. Κάλυψη του κόστους σε όσους ελαιοπαραγωγούς προέβησαν σε δακοκτονία με ιδία μέσα μετά από προτροπή της περιφέρειας.
  4. Να ενημερωθούν για το ποσό που συγκεντρώθηκε πέρσι και πρόπερσι από το χαράτσι του 2%, ποιο το κόστος της δακοκτονίας και ποια τα αποτελέσματά της.
  5. Κατάργηση του χαρατσιού του 2% υπέρ δακοκτονίας.
  6. Δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους έγκαιρα και έγκυρα.
Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού, διοικητικού και εργατικού προσωπικού από την Περιφέρεια για την εκτέλεση και τον έλεγχο της δακοκτονίας
 
lamianow.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου