12.11.18

Χοντρό παιχνίδι με το λάδι στην Αχαία-Φόβοι για εμφάνιση φαινομένων μαυραγοριτισμού

Καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του ελαιοκάρπου λόγω καιρού και δάκου

Μία από τις χειρότερες ελαιοκομικές περιόδους θεωρείται πλέον και επίσημα η φετινή για την Αχαΐα, αλλά και τους υπόλοιπους νομούς της Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία), καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελαιόκαρπου έχει καταστραφεί.
Σε αυτή την οδυνηρή εξέλιξη συνετέλεσαν οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος και οι οποίες έφεραν αντιμέτωπους του ελαιοπαραγωγούς της περιοχής με το φαινόμενο των βροχοπτώσεων έως και τον Ιούλιο και της πλήρους ανομβρίας από τότε μέχρι σήμερα.
Η κατάσταση αυτή ευνόησε την εμφάνιση του δάκου στο σύνολο των ελιών της περιοχής , με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής αλλά και για τις εναπομείνασες την καταγραφή υψηλών ποσοστών οξέων που θεωρείται βασική αιτία για την παραγωγή κακής ποιότητας ελαιολάδου.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους patrastimes ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, η κατάσταση αυτή ευνοεί την εμφάνιση πλέον φαινομένων «μαυραγοριτισμού» καθώς ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή του μεσάζοντες και έμποροι, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση υποστηρίζουν, πως λόγω των υψηλών οξέων το λάδι δεν κάνει για κατανάλωση και προτείνουν να το πάρουν ως βιομηχανικό, έναντι μόλις 1,5 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο στη συνέχεια οι ίδιοι έμποροι θα το ραφινάρουν και θα το ρίξουν στην αγορά με τέλεια οξύτητα και γεύση , μοσχοπουλώντας το, επικαλούμενοι την καταστροφή της φετινής παραγωγής.
Ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε επίσης, πως όλα όσα καταγράφηκαν φέτος με την καταστροφή της ελιάς, είναι αποτέλεσμα των φαινομένων κλιματικής αλλαγής που βιώνει η περιοχή, εκφράζοντας την ευχή να διαψευστούν οι επιστήμονες γιατί η κατάσταση δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου