28.6.19

Τι θα σου συμβεί αν τρως καθημερινά παγωτό

Και δεν είναι οι θερμίδες το πρόβλημα

Άλλος με περισσότερες και άλλος με λιγότερες τύψεις, όλοι μας υποκύπτουμε στον πειρασμό ενός δροσερού απολαυστικού εδέσματος. Ωστόσο το παγωτό, σε καθημερινή ή πολύ συχνή κατανάλωση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και μάλιστα όχι αμελητέους.
Η απόλαυση στο παγωτό κρύβεται στα συστατικά του. Είναι ακαταμάχητο γιατί παρασκευάζεται με την ανάμειξη και ψύξη ενός μίγματος που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες και ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες (φρουκτόζη - γλυκόζη) συνήθως με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού. Κάποια είδη παγωτού περιέχουν σοκολάτα, καφέ ή φρούτα, που δημιουργούν αντίστοιχες γεύσεις. Όλα, όμως, τα παγωτά περιέχουν και πρόσθετα, δηλαδή χρωστικές, αρωματικές ουσίες και σταθεροποιητές.
Όταν το μίγμα παγώσει, λοιπόν, δημιουργεί αυτήν την γνώριμη πλούσια, κρεμώδη υφή του παγωτού, μία τροφή που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, όχι μόνο με θετικούς αλλά και με αρνητικούς τρόπους.
Υπάρχει όμως κάποια θετική επίδραση στην υγεία του οργανισμού από το παγωτό; Φαίνεται ότι η αππάντησε σε αυτό το ερώτημα είναι καταφατική, αφου έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση του παγωτού περιλαμβάνει τα εξής πλεονεκτήματα:
  • Είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας γιατί περιέχει λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεϊνη
  • Είναι σημαντική πηγή βιταμινών (Α, C, D και Ε και Β-6 και Β-12) και μετάλλων (ασβέστιο και το φώσφορο)
  • Ουσίες στο παγωτό που μας βλάπτουν
Όσον αφορά τις λιπαρές ουσίες, το παγωτό είναι τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες, διότι περιέχει περισσότερο από 10% λίπος γάλακτος, ενώ κάποια προϊόντα μπορεί να περιέχουν μέχρι και 16% , σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Guelph των ΗΠΑ. Όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά, μπορεί να δημιουργηθεί αθηρωματική πλάκα, μία απόθεση λίπους στις αρτηρίες σας, που παρεμποδίζει τη ροή του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Άλλο ένα βλαπτικό συστατικό του παγωτού όμως είναι και η ζάχαρη. Η ιστοσελίδα της Mayo Clinic προειδοποιεί ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αύξηση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Για να μειώσεις την πιθανότητα αυτών των προβλημάτων καταναλώνεις παγωτά με μέτρο ή να επιλέξεις παγωτά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, και ζάχαρη.
Τέλος, το παγωτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα πέψης σε ορισμένους ανθρώπους, διότι έχει ως βάση του τα γαλακτοκομικά παράγωγα και περιέχει λακτόζη, ένα σάκχαρο στο οποίο πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν δυσανεξία και εμφανίζουν πεπτικές διαταραχές.
Σχετικά με την κατανάλωση του παγωτού, το ελληνικό Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ), τονίζει ότι το παγωτό είναι επιδόρπιο και όχι γεύμα. Ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα γεύμα, που αποτελείται από φυσικές τροφές, όπως φρέσκο γάλα, φρούτα ή λαχανικά.
Επιπλέον πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τις συσκευασίες και την αλλοίωση τους. Τα παγωτά διακρίνονται σε τυποποιημένα και χύμα. Οι καταψύκτες που φυλάσσονται δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γεμάτοι και δεν πρέπει να περιέχουν άλλα προϊόντα, εκτός από παγωτά. Πρέπει να είναι σχολαστικά καθαροί και να έχουν θερμοκρασία, κάτω από -18οC.
Δεν πρέπει να αγοράζεις παγωτά, όταν:
  • Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα
  • Το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό, ή σχισμένο
Ακόμα, πρέπει να δώσεις προσοχή και στο χρώμα που βλέπεις στα παγωτά, αφού αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών. Πρόσεξε λοιπόν, στα έντονα χρώματα, γιατί οι χρωστικές ουσίες είναι χημικά και πάντα να ελέγχεις την ημερομηνία λήξης και να διαλέγεις εκείνα με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.
Τα παγωτά που έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται, γιατί είναι πιθανόν αλλοιωμένα. Όσο για τα παγωτά light, που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, δίνουν, στον οργανισμό μας, μέχρι και 200 θερμίδες, γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Αν έχουν επικάλυψη, π.χ. σοκολάτας, οι θερμίδες αυξάνονται, γιατί περιέχουν και λιπαρά.
Η δροσιά ενός παγωτού είναι μόνο στιγμιαία. Οι πολλές θερμίδες, που μας δίνει, όταν "καίγονται", στον οργανισμό μας, αυξάνουν το αίσθημα της θερμότητας και μας δημιουργούν την αίσθηση ότι ζεσταινόμαστε και ότι διψάμε περισσότερο από ότι πριν την κατανάλωση του παγωτού.
Αν πάλι αναζητάς υγιεινά υποκατάστατα του παγωτού, μπορείς να δοκιμάσεις ένα μπολ με παγωμένα φρούτα, π.χ. μια κατεψυγμένη μπανάνα περασμένη σε ξυλάκι, ή ένα παγωτό που γίνεται με ένα διαφορετικό είδος γάλακτος, όπως είναι το γάλα καρύδας.
Αν πάλι θέλεις πολύ να γευτείς μια συγκεκριμένη γεύση παγωτού, τότε δοκίμασε μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, όπως ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας αντί για ένα μεγάλο μπολ παγωτό - σοκολάτα, ή μερικές φρέσκες παγωμένες φράουλες, αντί για παγωτό φράουλα. Τα παγωμένα smoothies φρούτων είναι επίσης μια πολύ καλή εναλλακτική λύση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου